Засідання 40

Опубліковано 21. 12. 2011

ЗАСІДАННЯ СОРОКОВЕ

Сесійна зала Верховної Ради України

21 грудня 2011 року, 10.00 година

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Доброго ранку, шановні народні депутати, запрошені та гості Верховної Ради України! Прошу, шановні колеги, підготуватися до реєстрації. Увімкніть систему "Рада".

10:01:05

Зареєструвалися картками у сесійній залі 363 народних депутати. Ранкове засідання Верховної Ради України оголошую відкритим.

Шановні колеги, сьогодні день народження народних депутатів України Кия Сергія Вікторовича і Тополова Віктора Семеновича. Прошу привітати наших колег і побажати їм успіхів, і здоров'я.  (Оплески)

Шановні народні депутати, надаю вам інформацію про результати роботи Верховної Ради України на пленарних засіданнях 20 грудня 2011 року. Розглянуто 53 питання порядку денного, за результатами їх розгляду прийнято 14 законів та 11 постанов, 6 законопроектів та 1 проект постанови прийнято за основу, 2 законопроекти повернуто на доопрацювання суб’єктам права законодавчої ініціативи, 2 законопроекти повернуто до комітету на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання, 9 законопроектів та 3 проекти постанов відхилено.

Шановні колеги, відповідно до Регламенту статті 25 у середу ми маємо 30 хвилин для виступів народних депутатів. Прошу, шановні колеги, записатися на виступ. Прошу вивести прізвища народних депутатів на інформаційне табло. Леонід Кожара, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати  Деревляний. Вадим Колесніченко, будь ласка.

 

10:02:50

КОЛЕСНІЧЕНКО В.В.

Уважаемые коллеги, уважаемые жители нашего любимого государства Украина. Я хочу в очередной раз подчеркнуть, что Партия регионов люди здравого смысла, люди доброй воли, настоящие  демократы все делали от себя зависящее, чтобы в украинском государстве  был приоритет прав человека, как об этом говорит наш Президент Виктор Федорович Янукович. И вся наша работа в международных организациях, в правозащитных  организациях и в парламенте направлена в первую очередь именно на защиту прав человека, а не отдельных амбиций либо отдельных фальшивых лозунгов.

Я напомню, что, буквально несколько дней назад Венецианская комиссия приняла впервые за 20 лет в части оценки гуманитарного проекта Закон об основах языковой государственной политики целиком позитивный вывод, что и написано в этом уважаемом документе. Однако, так называемые "дерьмократы", которые пытаются рядиться в тогу защиты украинского государства, за эти две ночи,  ну ночью им заниматься больше нечем, настолько извратили суть решения Венецианской комиссии, что мы вынуждены выступить с официальным заявлением. И перед этим я бы хотел сказать на державній мові, що брешуть ці …….. І я  хотів би запитати в них: де той пан Сірко, в якого ці так звані демократи позичають очі, щоб тут оббріхувати рішення такої високої інстанції?

Венецианская комиссия, дословно: "вітає зусилля авторів проекту Закону про засади державної мовної політики, який запропонував всеосяжні рамки для захисту мов в Україні". Вона зазначає, що проект в значній мірі спирається на положення проекту Закону про мови в Україні  2010 року, який вже  був предметом оцінки комісії. Комісія з інтересом відзначає новели, введені новим проектом закону, а також той факт, що серед серйозних поправок були зроблені щодо положення попереднього проекту на виконання відповідних рекомендацій комісії.

Венеціанська комісія вважає: що загалом цей проект закону являє собою поліпшений текст у порівнянні з проектом 2010 року, а внесені зміни мають правильне спрямування. Зокрема, як випливає з його  положень, підхід, який лежить в основі поточного проекту закону, схоже є більш збалансований, особливо щодо  взаємозв’язку між захистом української мови як державної мови в України та російської мови, яка продовжує отримувати    від чільного становища в мовному ландшафті країни.  

Таким чином брехня, яка поширюється в засобах  масової інформації, жодного відношення не має  щодо проекту Закону про засади державної мовної політики.

Уважаемые украинцы,  жители нашего любимого государства! Не обращайте  внимания на "шелудивых псов", которые рядятся в тогу демократов. Партия регионов, люди  здоровой власти, защитят права человека в Украине и обеспечат правильную,  сбалансированную   гуманитарную  политику в интересах людей,  всего нашего украинского государства.  Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Народний  депутат Деревляний   передає право на виступ  Олені Шустік,  будь ласка.  Наступним буде виступати Євген Мармазов замість Волинця.

 

10:06:13

ШУСТІК О.Ю.

Олена Шустік "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Шановний Володимире Михайловичу,  шановні  народні депутати! Більше 6 місяців триває  п політична  розправа над Юлією Тимошенко. Вчора апеляційний суд,    розглядаючи скаргу на "киреєвський" вирок,  написаний  рукою Януковича,  "танцював  під дудку" прокуратури. Неодноразові аргументовані відводи колегії суддів залишилися без задоволення. Чоловік однієї з суддів, Тетяни Фрич,  займає керівну посаду у Генеральній прокуратурі, але суд не  вбачає підстав  для її заміни.

Головуюча вчора, розголошуючи особисті дані про стан здоров'я Юлії Тимошенко  вчиняє злочин, а для відводу все-одно  немає підстав.  Цей злочин, розголошення персональних даних, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. І все це вчора відбулося за співучастю та   на очах  прокурорів і до речі, свідків, народних депутатів. 

Влада відверто спекулює умовами незаконного утримання Тимошенко в СІЗО, станом її здоров'я. На змонтованих відеокадрах екс-прем'єр прекрасно почувається ледве не в апартаментах і начеб то ходить  на високих підборах. Як низько треба  впасти, щоб допустити таку неправду. Юлія Володимирівна  від болі у спині не може ходити, сидіти, стояти, але для пенітенціарної служби, суду, прокуратури стан її здоров'я задовільний. Проте, попри її вимогу бути присутньою у суді, туди її не доставляють і справу поспіхом  слухають за її відсутності. Лідера опозиції фізично і морально хочуть знищити. Чого вартий другий арешт прикутої до ліжка Тимошенко, щоб підсудна не змогла ухилитися від слідства та суду. 12-годинне судове засідання у камері СІЗО, що це, як не знущання, приниження людської гідності? Хіба може бути у правовій демократичній державі, яка прагне у Європу, отакий суд? 

У нестримному бажанні знищити Тимошенко влада використовує нелюдські, цинічні, страшні методи. Парламентська асамблея Ради Європи у своєму проекті резолюції жорстко закликає негайно зняти звинувачення проти колишніх урядовців і декриміналізувати статті, за якими вони сидять. На шляху до євроінтеграції України знову стала справа Тимошенко і її незаконне ув'язнення. Саме такий висновок саміту Україна – ЄС.

До речі, за розголошення персональних даних, несанкціоновану зйомку, фальсифікацію відеоматеріалів та наклеп винні особи повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Прошу вважати мою заяву депутатським запитом. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Євген Мармазов, фракція комуністів. Наступним буде виступати Владислав Лук'янов замість Зубанова.

 

10:09:20

МАРМАЗОВ Є.В.

Уважаемые коллеги, фракция Компартии Украины не раз привлекала внимание к судьбе стратегически важного для страны Александрийского буроугольного комплекса, который фактически уничтожен, а тысячи жителей Александрии остались без средств к существованию. Это явилось следствием передачи Минуглепрома и Фондом госимущества государственного предприятия "Александрияуголь" в аренду частным коммерческим структурам, не имеющих никакого опыта работы в угольной отрасли. Результатом их хозяйничанья стало полное уничтожение обоих брикетных фабрик, единственной в стране фабрики горного воска, затопление разрезов, сдачей в металлолом подъездных путей энергосети, уничтожение большого количества уникального горного оборудования.

Потребовались огромные усилия Специальной контрольной комиссии Верховной Рады Украины по вопросам приватизации, чтобы разорительные для государства договоры аренды были расторгнуты. Но это не привело к нормализации  обстановки. Поражает безответственное отношение высоких государственных чиновников к защите интересов государства, их возмутительное безразличие к нуждам людей.

По многочисленным обращениям нашей комиссии принимались решения, в том числе на уровне правительства и прежнего, и нынешнего, но они не выполнялись. Не понесли ответственности должностные лица, нанесшие своими действиями миллиардные убытки государству.

Граждане города, городской совет, парламентская комиссия получает формальные бюрократические отписки от правительства, из Администрации Президента, Генеральной прокуратуры. Не выполнено даже поручение Президента Украины Януковича о решении проблемных вопросов Александрийского комплекса, которое было дано по итогам состоявшейся более года тому назад поездки в Кировоградскую область. Видимо, контроль за выполнением поручений Президента Украины в его канцелярии отсутствует. Об истинном положении дел глава государства не информируется.

Между тем в Александрии разочарование в нынешней власти достигает предела, жители города доведены до отчаяния, потеряли веру в то, что их законные требования будут удовлетворены, жизненно важные проблемы решены. Люди готовы на все.

Учитывая остроту ситуации, прошу считать мое выступление депутатским запросом к Президенту Януковичу, которого настоятельно прошу лично вмешаться, проявить политическую волю и государственную твердость для решения проблем Александрии. А правительство прошу срочно определиться с дальнейшей перспективной Александрийского буроугольного комплекса, безотлагательно решить вопросы погашения задолженности по зарплате горнякам, и это почти 50 миллионов гривен, отчислениям в Пенсионный фонд, выдачи трудовых книжек уволенным работникам, трудоустройства людей, потерявших работу, и обеспечение семей горняков бытовым углем. Это накануне зимы. Принять решительные меры к привлечению к ответственности должностных лиц, чьи действия привели к…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон. Завершуйте, будь ласка.

 

МАРМАЗОВ Є.В. … привели к уничтожению целой отрасли отечественной экономики, нарушению законных прав трудящихся. Благодарю за внимание.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Владислав Лук'янов, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Василь Черній.

 

10:12:49

ЛУК’ЯНОВ В.В.

Шановні громадяни України! При підготовці бюджету до розгляду у Верховній Раді опрацьовувався робочою групою Комітету з питань бюджету Верховної Ради України і представниками уряду і Кабінету Міністрів, опрацьовувався ряд чинників, які мають визначальний характер при підготовці бюджету до розгляду у Верховній Раді.

По-перше, розглядались питання загострення кризи країн, які розташовані біля наших кордонів, які є нашими економічними партнерами. В першу чергу це стосується боргової кризи в країнах Європейського Союзу. Це боргова криза і складна ситуація в Італії, Греції, Португалії, Іспанії. І не зважати на дуже гостру ситуацію в країнах, з якими Україна має до 30 відсотків зовнішнього товарообороту, ми не могли.

Також ми враховували внутрішню ситуацію. І якщо порівняти макроекономічні показники, які закладались при розробці бюджету 2011 року, і фактичні досягнення в розвитку економіки за 10 місяців 2011 року, ми бачимо, що рівень зростання валового внутрішнього продукту, тобто рівень зростання економіки в цілому трохи перебільшено.

В бюджеті закладено показник 5 відсотків, досягнуто 5,3 відсотків. Ця цифра, цей показник підтверджується збільшенням показників енергоспоживання, збільшується показниками збільшення вантажоперевезень. І, таким чином, ми бачимо, що економіка дійсно відновлюється і набирає обертів.

В цій ситуації може виникнути питання, в чому ж різниця? Чому ми не відчуваємо ці позитивні зміни так добре на простих, пересічних громадянах, на собі. І тут можна теж подивитись на ситуацію і ми бачимо, що нова урядова команда кожного місяця сплачує зовнішніх боргів на суму приблизно 8-9 мільярдів гривень. Попередня команда кожного місяця отримувала зовнішніх запозичень таку саму суму. Тому ми бачимо, що, враховуючи погашення зовнішньої заборгованості, зменшення вартості запозичень, нам все одно вдається зберігати рівень зростання економіки. Більше того, на наступний рік…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЛУК’ЯНОВ В.В. На 2012 рік закладена низка соціальних показників, які збільшуються. В середньому на 14 відсотків збільшуються соціальні показники з виплати пенсій. До 20-25 відсотків збільшуються мінімальні заробітні плати. На 25,6 відсотків збільшуються заробітні плати в бюджетній сфері. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Василь Черній, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Дмитро Шлемко замість Шустік.

 

10:16:37

ЧЕРНІЙ В.В.

 Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги депутати! Які б питання ми не розглядали в цьому залі, якої б ваги чи значимості вони не були, мабуть найважливішими були, є, залишаться питання здоров'я і життя людини. І як підтвердження цьому вчорашні дискусії по законопроектах, що стосувались питання охорони здоров'я.

Світова організація охорони здоров'я звертає увагу на серйозність ситуації в плані охорони здоров'я в нашій державі. Цьому є багато причин. Перша, це низька якість отримуваних медичних послуг на всіх рівнях медичної допомоги. На жаль, не усунута величезна диспропорція з доступу до медичної допомоги на рівні різних територіально-адміністративних одиниць, насамперед в сільській місцевості. Практично повна відсутність пропаганди здорового способу життя як змісту життя людини.

На жаль, Україна зберігає відставання від передових країн світу за показником фінансування обсягів частки здоров'я, частки охорони здоров'я у ВВП. Практично за даними Європейського бюро ВОЗ видатки на охорону здоров'я в державному бюджеті за останні  роки не дотягують до 4 відсотків   ВВП тоді, як у розвинутих країнах Європи, скажемо: Швеція – 12 відсотків, Німеччина, Норвегія – 9, Фракція – 10 , у США – навіть  у кризовий період 13 відсотків.

Фракція Народної партії вважає, що законопроекти, що вносяться на розгляд парламенту і стосуються   охорони здоров'я, повинні у першу чергу працювати на оздоровлення  нації, оскільки  це питання національної безпеки.

Напрошується висновок. Нам необхідно вжити  більш радикальних е ефективних заходів  для поліпшення ситуації. Ми повинні створювати умови, при яких у суспільній свідомості  громадян формувалися б підвищенні   вимоги до відповідальності   за власне здоров'я, пріоритет здорового стилю життя, як потреби часу, соціальної концепції, яка разом з іншими  включала б  заходи медичної профілактики, побудованій на  підставі комплексного підходу.

Одним із перспективних напрямків  діяльності і збереження здоров'я громадян, ми вважаємо, вдосконалення  соціально-психологічної реабілітації, диспансеризації населення  на первинному рівні надання медичної допомоги, запровадження обов'язкового моніторингу виміру артеріального тиску, вмісту холестерину, цукру у крові для попередження серцево-судинної та судинно-мозкова  патології, інфарктів та інсультів. При чому проведення цих заходів  особливо серед чоловічої половини  працездатного населення запровадити  на всіх підприємствах і організаціях    незалежно від форм власності.

Щоб досягти відчутного поліпшення  ситуації у забезпеченні якості, доступності  медичної  допомоги, видатки державного бюджету  на медицину вже у цьому році повинні становити не менше 7 відсотків, а у послідуючі роки ця цифра повинна  збільшуватись, оскільки  це питання національної безпеки.

Вважаємо, що  суттєвий позитивних зрушень ми зможемо  досягти лише тоді, коли не медицину  буде працювати  вся економіка, всі, починаючи від центральних органів  державної влади до органів місцевого самоврядування. Я дякую за увагу. (Оплески) 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Я дякую. Дмитро Шлемко, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Володимир Мойсик.

 

10:19:54

ШЛЕМКО Д.В.

Дмитро Шлемко,  фракція "БЮТ – "Батьківщина", Галичина, Івано-Франківськ, Тернопіль, Львів.

Акцентую  на цьому увагу саме тому, що  про неї рідну і не тільки говоритиму. Нелегка історична доля випала  частині земель, що на Заході України,  а саме, Галичині. Але всі часи  людей, які проживали  тут, вирізняла боротьба за самостійну країну, тому й донині галичан називають ще бандерівцями.

Сьогодні, коли на політичній карті світу українська незалежна держава уже 20 років, у Партії регіонів достатньо україноненависників, які за кольорами ділять нашу країну на сорти, а тепер ще вирішили її шматувати. Недавно один з очільників регіоналів, одіозний українофоб Табачник заявив про галичан: "Сьогодні як в 1941-1945-му є лише ми і вони, цивілізація і дикість, культура і варварство", і це, вдумайтеся всі, про нащадків великого короля Данила Галицького. Галичани не забули агресивно-войовничі слова на свою адресу і регіонала Колеснікова. А днями ще один рупор Московії у Партії регіонів Болдирєв вирішив указати на місце Галичині, цитую: "Галичина – нарізь на тілі України. Я за те, щоб Україна позбулася Галичини". Я не апелюю до лікаря-психіатра, я задаю собі і всім питання. Чому Партія регіонів так ненавидить Галичину, її простих людей? Чи добре над цим подумали її керманичі, оголосивши війну Галичині? Відповідь на задане досить лаконічна: вони не люблять не лише Галичину, але і всю Україну. До Галичини у Партії регіонів особливе ставлення, тому що вони по духу українці горді, і жоден галичанин не стане перед донецькими можновладцями на коліна, розмовляють державною мовою, голосують на виборах за національно-демократичні сили, а на останніх президентських 90 відсотків віддали свої голоси за Юлію Тимошенко. В команді Партії регіонів усвідомлюють, що змінити щось на свою користь на Галичині практично неможливо, якщо навіть поставити до влади тут всіх своїх донецьких. Причина досить проста: галичани, як і більшість українців, люблять і поважають тих, хто мовить правду про цю владу, мільярдерів і мультимільйонерів, яка підмітає під себе все, що можна, кошти, нерухомість, надра, особливо для своїх дітей, родичів, близьких та олігархів, яка зневажає європейські цінності, мстить політичним опонентам. На жаль, не всім вистачає мужності відкрито про це заявити, бо запущена репресивна машина йде катком по тих, хто став …… з цією владою.

Сьогодні як світова, так і вітчизняна спільноти чітко усвідомлюють, що саме за свою позицію говорити правду 170 днів катують за ґратами лідера опозиції  Юлію Тимошенко. В апеляційному суді Києва три пані в мантіях демонструють судове фарисейство.

Юлія Тимошенко родом не з Галичини, але дух, мужність, стійкість та жертовність у боротьбі за Україну у неї воістину галицький. Саме й тому така велика повага до неї простих українців-галичан…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ШЛЕМКО Д.В.  …хто хоче позбутися патріотичної української Галичини, хочу нагади слова одного історичного персонажу: "Хто о нас прийде з мечем, від меча й загине".

Добре запам`ятайте це, табачники, болдиреві та іже з ними, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.  Володимир Мойсик передає право на виступ Ярославу Кендзьору. Наступним буде виступати Володимир Каплієнко.

 

10:23:31

КЕНДЗЬОР Я.М.

Ярослав Кендзьор, депутатська група "За Україну!".

Шановний  Голово! Шановні колеги народні депутати! Українське суспільство було шоковане оприлюдненою інформацією про діяльність недовченого петеушника, який з допомогою державних установ та деяких високопоставлених державних чиновників здобув імідж людини із надзвичайними можливостями і імідж геніального доктора нейрохірургії. Сьогодні цей геній-пройдисвіт за гратами, завдяки журналістським розслідуванням журналістів газети "Експрес". Сьогодні вже доведено принаймні 10 смертей, які має на совісті цей пройдисвіт Андрій Слюсарчук. Моторошно сьогодні читати про те, як цей авантюрист сьогоднішнього новітнього часу української історії калічив студентів, дітей, напихаючи, нашпиговуючи їх психотропними препаратами і наркотиками, а  потім віддавав на втіху, на сексуальні оргії високопоставленим  і львівським чиновникам, серед яких і прокурори, і міліціонери, і судді, і… не знаю тільки чи користувався тими послугами міністр, сьогоднішній міністр освіти товариш Табачник, з допомогою котрого… це також не порожні слова, але цей чиновник, цей міністр особливо доклався до творення іміджу не простої, а геніальної, так би мовити, постаті оцього псевдохірурга Андрія Слюсарчука. Зважте на це, шановні колеги, що вже коли цей авантюрист був за гратами, чиновники Міністерства освіти ще журналістам доводили, що всі дипломи: і нібито Московського університету медичного, Вінницького, посвідчення професора, доктора наук, - вони є справжніми, вони є дійсними.

І сьогодні, аналізуючи все те, що сталося, бо це також один із способів, будучи зав’язаним на міністра Табачника, і, ми знаємо, це представник Партії регіонів, як Партія регіонів нищить Україну в плані гуманітарному, цей чоловік, який зав’язаний на Табачника, на представника Партії регіонів, у такий, своєрідний спосіб нищив українську молодь.

І тому я сьогодні звертаюся до Президента держави, до Прем'єр-міністра держави. Президента Табачник підставив, давши подання на здобуття премії державної цьому авантюристу. Негайно відправити у відставку цього пройдисвіта. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Каплієнко, депутатська група "Реформи заради майбутнього". Наступним буде виступати Попеску.

 

10:26:44

КАПЛІЄНКО В.В.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Ми, представники депутатської групи "Реформи заради майбутнього", в котрий раз наголошуємо: країна потребує реформ. Ми не робимо акцент на ідеологічній спрямованості, в поділі на правих, лівих, провладних та опозиційних, хоча самі відносимо себе до центристських сил. Але головною характеристикою нашої позиції є орієнтація на творчу працю і суспільно корисну діяльність.

На тверде переконання представників депутатської фракції "Реформи заради майбутнього", Україні потрібна власна модель розвитку економіки з урахуванням усіх її національних особливостей та сучасної оцінки геополітичних факторів.

На жаль, мусимо констатувати, що характерними рисами нинішнього економічного стану нашої держави є масове безробіття, низький життєвий рівень населення, витік за кордон капіталів, трудових ресурсів та інтелекту.

Продуктивний потенціал залишається деформованою структурою та застарілим фізично і морально. Країна знаходиться в нездоровій залежності від експорту сировинних продуктів з низьким ступенем переробки, а також від імпорту енергоносіїв високотехнологічних засобів виробництва і споживчих товарів. Якщо на перших роках незалежності ці недоліки були проявом успадкованих деформацією від радянських часів, то через 20 років про це не варто говорити, тому що цю причину вже не можна визнавати прийнятною.

Тому для сприяння розвитку підприємництва і покращанню взаємодії держави і суб’єктів ринкових відносин депутати фракції "Реформи заради майбутнього" вважають за необхідне звернути увагу на ті реформаторські кроки, які ще не розпочалися. У першу чергу ми говоримо про реанімацію прикладної науки в Україні. Згадайте часи, коли державне, саме державне, замовлення було єдиним джерелом формування новітніх технологій в Україні  і коли велика кількість прикладних інститутів, науково-дослідницьких інститутів працювала на високотехнологічний сектор.

Безумовно, ми повинні звернути увагу на реформу системи освіти. В тому числі на виховання молоді в дусі національно-патріотичної ідеї. Реалізація збалансованої політики на забезпечення енергонезалежності на сьогоднішній час потребує впинної уваги.

Щодо земельного питання, продовольчої безпеки України. То на сьогоднішній день хотілося б звернути увагу, окрім тих факторів, на які звертаються депутати саме цього парламенту, не достатньо для того, щоб зреалізувати продовольчу небезпеку в Україні.

Тому ми повинні нарешті зрозуміти, економічна політика, котра не підпорядкована єдиній стратегії державотворення, не спрямована на реалізацію національних інтересів, приречена на поразку. Саме тому депутати фракції "Реформи заради майбутнього" закликають всіх об’єднатися біля цієї ідеї. Інакше у наших нащадків не буде причин пам’ятати саме про нас. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Іван Попеску передає право на виступ колезі… Будь ласка, Леонід Кожара.

 

10:29:58

КОЖАРА Л.О.

Добрий день, шановні народні депутати! Тут прозвучали слова про різних неправдивих професорів, хіромантів і так далі. Так я хочу нагадати шановним представникам від "Нашої України", що  саме Президент Ющенко полюбляв таких професорів і хіромантів. Тому звинувачення в нашу адресу вони якось дивно звучать.

19 грудня цього року у Києві відбувся 15-й саміт Україна – Європейський Союз. За підсумками саміту ухвалено спільну заяву, яка містить кілька важливих для України положень.

По-перше, спільна заява фіксує завершення переговорів щодо Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, невід'ємною частиною якого є Угода про зону вільної торгівлі. Таким чином відкривається шлях до її парафування та підписання.

По-друге, виняткове значення для подальшої європейської інтеграції України має проголошене на саміті визнання з боку ЄС європейської ідентичності нашої держави. Це свідчить про те, що лідери Євросоюзу прислухалися до думки Європейського парламенту, який проголосив, що Україна є європейською державою і відповідно до статті 49 Угоди про ЄС може подати заявку на членство в цій організації.

По-третє, було обговорено на саміті ключові питання політичного характеру у відносинах між двома країнами, в тому числі питань реалізації українською владою внутрішніх демократичних реформ.

Четверте. Саміт вірно розставив акценти у питанні парафування Угоди про асоціацію, яке останнім часом зазнала в Україні не виправданої політизації. Саміт підтвердив, парафування Угоди про асоціацію є виключно технічним процесом, який має власний, незалежний від політичних процесів алгоритм дій. Сторона ЄС не ставить терміни завершення парафування угоди у залежність від будь-яких мотивів політичного характеру.

П’яте. Європейська сторона позитивно  оцінила результати роботи української влади з  реалізації  першого етапу Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України. Ми вітаємо також завершення переговорів щодо внесення змін до існуючої Угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму, зокрема у рамках переговорів досягнуто домовленості про безвізовий режим для власників службових паспортів, про істотне розширення категорії громадян, які матимуть право на безкоштовні візи. Нарешті буде припинено практику, коли наші громадяни отримували так звані багаторазові, в лапках, "візи" терміном на 10 днів чи на місяць. Коли зміни до угоди набудуть чинності, багаторазові візи видаватимуться з чітким терміном дії від одного до п’яти років. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, час на виступи вичерпано.

Народний депутат Болдирєв має право на репліку оскільки його прізвище згадувалося.

 

10:33:20

БОЛДИРЄВ Ю.О.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, уважаемые избиратели! Патриотизм –  это не трескотня с этой трибуны, а это работа. Кто у нас в стране патриоты? Жители Донбасса, например. В бюджете 2012 года, который рассматривался здесь в первом чтении и будет скоро рассматриваться во втором, прямое изъятие из бюджета города Донецка в 2012 году будет 1 миллиард 200 миллионов. И куда эти деньги пойдут? Ну, естественно, на социальные нужды жителей Галичины. Кто же из нас патриот? Это первое.

Второе. Как вы, дорогие жители Галичины, попали в состав нашей страны? Благодаря многовековой борьбе? Нет. Вы попали в состав нашей страны потому, что танки, сделанные на Урале, в которых сидели уроженцы Восточной Украины, дошли до Берлина. И поэтому, в результате победы во Второй мировой войне, Советский Союз присоединил вас к нам. Таковы факты.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, я прошу вас заспокоїтись і прошу народних депутатів не демонструвати тут свою обізнаність з історією, і виходити з одного принципу, що в Україні зайвої землі немає, ми єдина держава, єдина нація. І припиніть всі кричати, все, я прошу вас.

З приводу пропозицій, які прозвучали у виступах народних депутатів,  які потребують  відповідного реагування і які вимагали депутати оформити як депутатські запити, я секретаріат прошу підготувати відповідні документи.

Шановні народні депутати, переходимо до  розгляду питань визначених розкладом  на 21 грудня. Нам потрібно розглянути питання ратифікації.

Оголошується до розгляду проект Закону про ратифікацію Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (реєстраційний номер 0234). Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою.

Я ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу  голосувати.

 

10:36:01

За-227

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра соціальної політики Коломієць В'ячеслав Миколайович. Співдоповідач – голова Комітету у закордонних справах Олег Білорус. Будь ласка.

 

КОЛОМІЄЦЬ В.М.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проектом Закону України передбачається ратифікація Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав, підписаної від імені України 14 листопада 2008 року в місті Кишинів.

Реалізація закону передбачає набрання чинності для України конвенції, що у свою чергу сприятиме ефективному регулюванню трудових міграційних потоків. Норми конвенції гарантують забезпечення прав трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей на рівні з громадянами приймаючої сторони відповідно до її національного законодавства, зокрема стосовно прав  на: безпечні умови праці, рівну винагороду за рівнозначну роботу, користування житлом на платній основі, соціальне забезпечення, обов’язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, відшкодування шкоди заподіяному життю і здоров'ю в результаті нещасного випадку  на виробництві або професійного захворювання, доступ до  іншої оплачуваної трудової діяльності, загальну  освіту і додаткову професійну освіту, а також інші основні права.

Конвенцією передбачено  право трудящих-мігрантів на безоплатне отримання  від компетентних органів  держав-учасниць СНД інформації про порядок реалізації їхніх прав і свобод, умови  їхнього перебування  та здійснення  оплачуваної трудової діяльності,  прав і обов'язків, які випливають із законодавства приймаючої сторони.

Ратифікація  конвенції сприятиме посиленню захисту прав українських трудящих-мігрантів  та членів їх сімей на територіях держав-учасниць Співдружності    Незалежних Держав.  Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам, сідайте, будь ласка, В'ячеславе Миколайовичу. 

Голова комітету має слово для співдоповіді,  Олег Григорович Білорус.

 

10:38:25

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово, шановні народні депутати, Комітет у закордонних справах уважно розглянув всі матеріали, подані урядом. І в тому числі, внесений Президентом України  проект Закону України  про ратифікацію Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей держав-учасниць Співдружності  Незалежних Держав (документ 0234 від 09.11)

Не зважаючи на те, що Україна  не є членом СНД, а є країною-засновником, вона зацікавлена у вирішенні  соціальних проблем  трудящих мігрантів.  Проектом передбачається ратифікація  Конвенції про статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей всіма державами-учасницями Співдружності Незалежних Держав. Набрання зазначеним документом чинності дасть можливість  здійснювати  ефективне регулювання трудових міграційних потоків між  Україною та державами-членами СНД. З метою приведення у відповідність їхніх обсягів,  напрямів, структури і складу, у відповідності до  інтересів соціально-економічного розвитку   України.

Головне науково-експертне управління  в своєму висновку підтримало ратифікацію. Комітет з бюджету дійшов висновку, що законопроект  не матиме негативного впливу на показники державного бюджету.  Комітет соціальної політики і праці прийняв рішення рекомендувати ратифікацію даної конвенції.  Уряд заявляє, що реалізація положень конвенції не призведе до додаткових фінансових і матеріальних витрат. Комітет…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

БІЛОРУС О.Г. … ратифікувати конвенцію.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, дякую вам, Олеже Григоровичу. 

Шановні колеги, будь ласка, запишіться на обмін думками з приводу цього документу. Прошу прізвища народних депутатів. Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Потім буде виступати Володимир Зубанов.

 

10:41:10

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зурбінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги, в мене в руках текст цієї конвенції. Можу сказати, що Україні варто приєднуватися до неї. Крім того, що вона виписана якісно, з точки  зору Закону про міжнародні договори, крім того, що тут достатньо якісний глосарій, визначення термінів достатньо сучасно, тут є такі диспозиції, які безпосередньо вигідні при ратифікації цієї конвенції, при приєднанні України до неї вигідні саме Україні. І стосуються вони перш за все розділу ІІ Конвенції щодо основних прав трудящих мігрантів і членів їхніх сімей.

Крім тих моментів вигідних для України, точніше для тих людей, які вимушені в нас працювати за кордоном в силу певної економічної ситуації, соціальної ситуації. Крім того, що казали суб'єкти законодавчої ініціативи, я хочу наголосити, що в статті 6 є дуже важливі моменти. Ось він. Тобто конвенція передбачає і гарантує рівну винагороду за рівнозначну роботу, зокрема утримання доплат і компенсацій для осіб, які мають на них право.

Тобто тим самим українські працівники, які, ми сподіваємося, тимчасово на сьогоднішній день працюють за кордоном, законодавчо визначаються такими, які мають отримувати за однакову роботу однакову заробітну платню. Такого, до речі, немає для українських мігрантів в цілому ряді країн, в тому числі і, на жаль, Європейського Союзу. Це є важливе законодавче положення і, будемо сподіватися, що це є гарантія.

Другий момент. Соціальне страхування передбачається для українських працівників-мігрантів. Це теж треба сказати.

І третій момент, я на ньому наголосив би особливо. Відшкодування шкоди, заподіяної життю і здоров'ю в результаті нещасного випадку на виробництві за кордоном.

Тому, підсумовуючи, хочу сказати, що положення цієї конвенції є правильними, вигідними для України і для наших працівників за кордоном. Варто…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Зубанов передає право на виступ Івану Попеску, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Володимир Лещенко.

 

10:43:30

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Шановні колеги, Партія регіонів підтримує висновки профільних комітетів та підтримує ратифікацію даної конвенції, оскільки це, і головне, і про це говорив наш колега Зарубінський, це забезпечить рівне ставлення стосовно трудящих мігрантів, членів їх сім'ї та громадян приймаючої сторони на теренах країн СНД відповідно до її законодавства, міжнародних зобов'язань та створення сприятливих умов для переміщення працівників територіями сторін, що сприятиме забезпеченню прав наших громадян, які працюють в країнах СНД, а також прав членів їх сімей.

Виходячи з цього, Партія регіонів буде голосувати за і закликає вас також підтримати ратифікацію. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Лещенко, фракція комуністів. Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

10:44:21

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України, Чернігівщина. Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати, шановні виборці, за різними даними близько 7 мільйонів громадян України шукають кращої долі за кордоном, в основному в Західній Європі. Правда, є і на території держав-членів СНД. Вони зміцнюють економічну базу чужих держав, сплачують податки там, а в більшості випадків вони нелегали, над ними знущаються, їх принижують, безсовісно експлуатують. Тому їх необхідно захищати. Фракція комуністів вважає, що проект Закону ратифікацію Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав, безперечно, необхідно ратифікувати.

Але це не головне. Головне в тому, що потрібно створювати робочі місця в Україні. Адже стоїть величезна кількість заводів і фабрик, особливо місцевого характеру. Знищена виробнича база колись міцних місцевих сільськогосподарських підприємств. Чимало сільгоспугідь і зараз заростає бур’янами і лозою. А де наша традиційна галузь тваринництва?

Безробіття серед селян іноді сягає 100 відсотків. Оце і спонукає трудову еміграцію. Нинішні магнати про робочі місця для селян не думають. Їхні думки спрямовані лише на те, щоб висмоктати з землі за короткий термін всі соки. А там, хоч трава хай не росте.

Отже, комуністи вважають, що Президенту, уряду і парламенту перш за все слід дбати за трудящих, які живуть на нашій землі. А Конвенцію про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей, пропоную ратифікувати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна-Народна самооборона". Потім –  Андрій Шкіль. Тоді Тарас Чорновіл.

 

10:46:30

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати! Давайте подивимося уважно на цю конвенцію. Чи буду я закликати і ратифікувати? Да, буду. Але я прошу вас замислитись. Чому ми три роки, понад три роки не ратифікували цю конвенцію?! Що, далеко дійти від уряду до Верховної Ради? Чи ми не розуміли важливість цього питання? Ні, розуміли. Але ж треба ще сказати, що зараз говорять, що будуть захищені інтереси наших трудящих мігрантів.

Ну, по-перше, вони не захищаються в зв’язку з тим, що ми випихаємо, не ми, а ви – уряд, випихаєте своїх громадян сьогодні на заробітки в інші країни. Це по-перше.

По-друге. Подивіться, як ви визначаєте, хто такий трудящий мігрант? Це, по-перше, особа, яка постійно проживає на території однієї сторони, друге – законно знаходиться і третє – на законній підставі займається оплачуваною трудовою діяльністю. А де ви бачили, щоб вони знаходились там, працювали на законних підставах? Їх же там не оформляють – ось в чому питання. Таким чином, наші люди будуть і далі незахищеними. Це перше.

Друге. Давайте подивимося, а чому Казахстан, де зараз відбуваються такі неоднозначні події, раптом робить застереження щодо абзацу дванадцятого статті 7, пункту 1 статті 13 керуватися вимогами національного законодавства. Та через те, що це стосується надання освіти і надання медичної допомоги, саме через це. І тому я дивуюсь, коли кажуть, що цей закон нічого не вартує і ніяких коштів не буде, це просто не обрахували.

І наступне. Він нам конче необхідний після того, як держава визначилась, в особі Януковича і Азарова, що вони ідуть куди – в азіопу.  В азіопу прийшли, шановні! Тому не винуваті жителі Донбасу, що в парламент допускають…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Андрій Шкіль, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

10:48:43

ШКІЛЬ А.В.

Я прошу передати слово Миколі Томенко.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Будь ласка, Микола Томенко.

 

10:48:55

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, кілька застережень або думок стосовно змістовної частини даного документу. Дійсно, вкрай важливо нам гарантія з боку країн, які підписали даний документ не просто прав, свобод, соціального захисту наших людей. А для нас уже стає актуальною, передовсім на території Російської Федерації, виконання статті 8. Яка говорить про те, що сторони не допускають випадків рабства, будь-якого іншого підневільного стану, примусової праці, катувань, жорстокого і такого, що принижує честь і достоїнство людини, ставлення або покарань, стосовно трудящих мігрантів, членів їхніх сімей.

Я майже рік потратив часу на те, щоби знайти людину, яка поїхала на заробітки в Російську Федерацію. Вияснилось, що ціла група українських громадян працює фактично в рабстві на території Російської Федерації, дуже важко з'ясувати, як їх звідти вивести. Така сама ситуація з пограбуваннями. Велика кількість вбивств і пограбувань наших людей, які там  знаходяться.

З іншого боку є інша проблема. Велика кількість заробітчан з інших країн у  нас активно працює на підпільному ринку. Візьміть  ці пафосні будови у нас останнім часом, ви можете у пресі знайти, що на дуже  багатьох будівництвах працюють за меншу плату люди з інших країн, зокрема з Середньої Азії.  Тому, я думаю, що  ми цією Угодою повинні врегулювати і навести порядок і з нашими людьми, і  з громадянами інших держав. 

І по формі.  Для мене  цікаво, можливо, доповідач  поінформує чи Російська Федерація ратифікувала  дану конвенції, оскільки без ратифікації Російської Федерації це нічого не вартує, це буде так, як з зоною вільної торгівлі, що ми ратифікували, а  вони відмовились ратифіковувати. Тому це принципове питання обопільної ратифікації і виконання всіма підписантами даної     надзвичайно важливої Конвенції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, будь ласка. Мікрофон.

 

10:50:55

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України! Ми у себе на засіданні фракції розглянули  теж це питання. Безумовно, немає навіть жодних сумнівів, що потрібо ратифікувати. Більше того,  потрібно ратифікувати без застережень, тому що це є елементарна справедливість, коли члени сімей  офіційних трудових мігрантів мають  мати право і на освіту, і на медичне  забезпечення.

Наскільки мені відомо, Російська Федерація не  робила з цього приводу застережень, як це зробив Казахстан. Тому в цьому  плані тут є певна обопільність.

Другий момент, на якому я хочу наголосити. Ця Угода дуже потрібна, але вона тільки частково  вирішує проблему, вона стосується легально працюючих мігрантів. По тій же самій Росії – це в основному люди, які  на видобутку енергоносіїв працюють, люди, які задіяні  у міжнародних проектах Російської Федерації, звідки ми пішли, на жаль, той же самий бушерський проект в Ірані, тощо.   Для цих людей ця Угоді, дійсно, дає  гарантії.

Для велетенської кількості людей, які працюють на  будовах, в догляді тощо, в  сільському господарстві, ця Угода, на жаль, поки що нічого не вирішує. Тому  уряд не повинен…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершіть думку, будь ласка.

 

ЧОРНОВІЛ Т.В. … і ми повинні з цього приводу, дійсно, подбати, щоб так, як ми зараз з Чехією ведемо діалог, з рядом європейських країн, з Португалією тощо, щоби максимально було передбачена легалізація праці людей, які працюють в інших галузях і сьогодні …

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні народні депутати, обговорення питання завершено.

Прошу уваги! Ставиться на голосування пропозиція про схвалення Закону України "Про ратифікацію Конвенції про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їхніх сімей держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав" (реєстраційний номер 0234). Прошу голосувати.

 

10:52:59

За-309

Рішення прийнято. Дякую.

Оголошую до розгляду проекту Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Додаткове фінансування для Другого проекту розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції і розвитку.

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

10:53:32

За-239

Рішення прийнято.

Доповідач – голова Правління публічного акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України" Микола Миколайович Удовиченко. Співдоповідач – голова Комітету в закордонних справах Олег Григорович Білорус. Будь ласка.

 

УДОВИЧЕНКО М.М.

Шановний пане Голово, шановні народні депутати України! Маю честь представити на ваш розгляд проект Закону України про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку. Проект є продовженням другого проекту розвитку експорту 2006-2011 року, який визнано одним із кращих проектів Світового банку в Україні та реалізація якого наразі завершується. Додаткове фінансування для розвитку експорту складає 150 мільйонів доларів США, позики від ????МБРР на строк до 30 років з 6-річним пільговим періодом. Проект спрямований на надання середньо та довгострокових інвестиційних позик підприємствам з метою сприяння розвитку експорту з наданою вартістю. Реалізація проекту також позитивно позначиться на національному банківському секторі, оскільки  українські комерційні банки беруть участь разом з "Укрексімбанком" і кредитують експортерів українських товарів  та послуг за об`єктивними відпрацьованими спільно з Світовим банком та відповідними міністерствами критеріями прийнятності.  Така схема реалізації проекту охопить ресурсами проекту більшу кількість підприємств різних галузей економіки.

Просимо підтримати цей законопроект.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.  Сідайте. Будь ласка.

Голова комітету Олег Григорович Білорус, будь ласка.

 

10:55:28

БІЛОРУС О.Г.

Шановний  Голово! Шановні народні депутати! Комітет у закордонних справах в процесі довгої і досить складної дискусії розглядав внесений Президентом України проект Закону про ратифікацію Гарантійної угоди (Додаткове фінансування для Другого проекту розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку і рекомендував Верховній Раді ухвалити цей законопроект в цілому.

Набрання чинності Гарантійною угодою уможливить реалізацію спільного проекту з Міжнародним банком реконструкції і розвитку, в рамках якого акціонерне товариство "Укрексімбанк" залучить кредитні ресурси банку в розмірі 150 мільйонів доларів США для подальшої підтримки розвитку експортної діяльності приватного сектору української економіки шляхом надання середнього та довгострокового фінансування кредитування потреб  підприємств в оборотних коштах та інвестиційного фінансування, надання доступу підприємств  до більш дешевих ресурсів.

Відповідно до документу, поданого банком, реалізація проекту не потребуватиме додаткових витрат Державного бюджету України.

Головне науково-експертне управління вважає можливою ратифікацію Гарантійної угоди.

Прошу підтримати рішення комітету – і ратифікувати цю угоду.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую.

Шановні колеги, є потреба обговорити це питання? Будь ласка, запишіться. Піднімають руку.

Будь ласка, прізвища народних депутатів. Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього".

 

10:57:40

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України! Цю ратифікацію ми теж розглянули у себе на засіданні фракції. І дійшли висновку, що є доцільність її підтримувати. Це той випадок, коли мова йде не про прямі запозичення державою, які держава потім повинна віддавати. Йде мова про діяльність з Європейським банком реконструкції і розвитку, який сам достатньо серйозно контролює, на які цілі, в який спосіб використовуються кошти, надані ним в позику, і де запозичувач державний "Експортно-імпортним банк", який передбачає вже в своїх договорах з одержувачами безпосередніми даних кредитів, а все-таки кредити ЄБРР на сьогоднішній день – це найвигідніші кредити, передбачає і закладення самого ризику. Тобто в даному випадку державна гарантія фактично лягає не на державу, а на "Укрексімбанк", з тих коштів, які він здобуває прибуток при обслуговуванні безпосередньо даного кредиту.

Тому наша депутатська група вважає, що за даних обставин, коли цілий ряд капітальних вкладень через державу, цілий ряд проектів ми не спроможні поки що, на жаль, профінансувати самостійно з коштів бюджету, ми не спроможні поки що, на жаль, надати державні кредити на ці цілі, очевидно, логічно буде залучувати вигідні кредитні ресурси Європейського банку реконструкції і розвитку. Та схема, яка зараз запропонована і в цій конкретній угоді, вона вже неодноразово підтримувалася Верховною Радою України. Виникають іноді питання хіба щодо розміру маржі між тими коштами, тими процентами, відсотковою ставкою, за якою залучаються кредити від ЄБРР для "Укрексімбанку", якими потім надаються уже безпосередньо позичальникам, одержувачам кредиту в Україні. Але, на наш погляд, це є технічні питання. А сама угода є дійсно вигідна, вона сприяє розвитку і бізнес-, і державних проектів в Україні.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

10:59:53

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, коли пропонується угода із шестирічним пільговим періодом на 30 років, то очевидно будь-яка країна погоджується на такі умови, бо вони дійсно є вигідні. Це перше.

Друге. Нормальні країни все роблять для того, щоб сприяти і стимулювати експортний потенціал. Якщо мова йде, а відповідно до змісту угоди на підтримку вітчизняних підприємств якраз в сенсі їхнього експортного потенціалу, їхньої експортної спроможності, очевидно це теж вигідно. Друга позиція.

І третє. Або але третє. Це не перша гарантійна угода. Аналогічні угоди підписувалися гарантійні в 1997 році і в 2006 році. Я думаю, що в нашому парламенті було б дуже корисно, підтримуючи цю угоду, бо я сказав, що вона вигідна, і колеги це підтверджують, а все-таки з’ясувати результати дії подібних гарантійних угод, коли бралися гроші для розвитку експорту 1997, 2006 року, що можна було очевидно корегувати і діяльність банківської сфери і виконавчих структур, яким чином і наскільки ефективно використовуються або реалізуються дані угоди.

Я думаю, якщо відповідний профільний комітет зробив таку аналітичну роботу, всім депутатам було б дуже корисно, і, можливо, ми б тоді підписували ще більш вигідні угоди або не підписували їх, до речі. Спасибі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін передає право на виступ Станіславу Аржевітіну, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

11:01:43

АРЖЕВІТІН С.М.

Шановні народні депутати, без сумніву, угоду потрібно ратифікувати. Тому що довгостроковий тридцятирічний кредит під прийнятні процентні ставки, поліпшення інвестиційного в країні, особливо в умовах кризи, поповнення обігових коштів підприємств, і ці кошти можуть стати інвестиційної форми спрямування, що є особливо важливим зараз. Ця позика спрямовується саме на покращання умов охорони довкілля, покращання екологічного стану виробництва  тощо. І, без сумніву, бенефіціар або позичальник "Укрексімбанк" як одна із найкращих державних фінансових установ обслужить професійно цю позику.

Деякі зауваження. З цієї угоди, на жаль, не можна прослідкувати, яка процентна політика на стадії видачі цієї позики, яка процентна політика буде для споживачів, тобто для клієнтів. Із обґрунтування тільки  видно, що за  цю позику реальний сектор економіки повинен заплатити 67 мільйонів доларів або 522 мільйони гривень. Не видно, яка ж буде маржа, якщо  ця позика буде віддаватись іншим комерційним банкам. Чи будуть тут спекуляції чи не будуть, на жаль, з цього не видно. Я теж поділяю думку про те, як і попередній виступаючий, що потрібно все ж таки хоча би один раз надати депутатам інформацію за попередніми позиками, який кумулятивний результат.

І головне, що я хотів би сказати. Нещодавно Кабінет Міністрів зареєстрував Закон України "Про державну фінансову підтримку експертної діяльності", ми його ще не розглядали, але в цьому законі передбачається фактично створення альтернативи "Укрексімбанку", тобто створення державою в особі Кабінету Міністрів державної фінансової установи Експертно-кредитного агентства. Постає питання: навіщо? Якщо у нас існує професійний "Укрексімбанк", навіщо створювати ще одну кредитну установу державну, витрачати на це кошти? Хоча ми знаємо, що 16 фінансових установ держави сьогодні мають певні проблеми. Навіщо нарощувати ще одну? Прошу подумати над цією пропозицією. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

11:04:00

ПОПЕСКУ І.В.

Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, я буду максимально лаконічним. Ратифікація даної угоди дозволить "Укрексімбанку", який є державним банком, залучити кредитні ресурси Міжнародного баку реконструкції і розвитку в розмірі 150 мільйонів доларів строком на 30 років, що сприятиме підтримки розвитку експортної діяльності приватного сектору української економіки, шляхом надання середньо і довгострокового фінансування потреб підприємств в оборотних коштах та інвестиційне фінансування, надання доступу підприємствам до більш дешевого ресурсів. Це у свою чергу сприятиме розвитку, зокрема експорту та нашої економіки в цілому.

Оскільки ця угода є вигідна для України, Партія регіонів буде виступати "за". Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, обговорення питання завершено. Депутати в своїх виступах ставили проблему про те, що варто було б отримати інформацію, як виконуються закони щодо надання позик. Я прошу секретаріат підготувати відповідне доручення до Кабінету Міністрів щодо всіх документів, які приймалися, як виконуються ці закони і куди спрямовуються кошти.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція комітету про схвалення Закону України про ратифікацію Гарантійної угоди (Додаткове фінансування для Другого проекту розвитку експорту) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (реєстраційний номер 0240). Прошу голосувати.

 

11:05:45

За-295

Рішення прийнято. Дякую.

Шановні колеги пропоную вашій увазі проект Закону про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення (реєстраційний номер 0238).

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Ставлю на голосування цю пропозицію.

 

11:06:22

За-232

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра соціальної політики В'ячеслав Миколайович Коломієць. Співдоповідач –  заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Степан Володимирович Курпіль. Будь ласка.

 

КОЛОМІЄЦЬ В.М. 

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Угода між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення була підписана 7 липня 2009 року з метою врегулювання питання соціального забезпечення громадян обох держав.

Угода регулюватиме відповідно до українського законодавства здійснення виплат у рамках загальнообов’язкового державного соціального страхування України, що стосується тимчасової непрацездатності, вагітності та  пологів, допомоги на поховання, нещасних випадків на  виробництві, професійних захворювань та смертні з цих причин, безробіття, пенсії за віком, по інвалідності у  зв’язку з втратою годувальника, за вислугу років відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення.  Також здійснення виплат відповідно до законодавства України про державну допомогу сім'ям з дітьми, що стосується народження дитини та догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

Відповідно до португальського законодавства здійснення виплат у рамках схем соціального забезпечення, що застосовується до більшості працюючих за наймом і самозайнятих осіб та схем добровільної участі системи страхування  стосовно  призначеної допомоги у випадку: хвороби, материнства, батьківства та усиновлення, професійних захворювань, безробіття, інвалідності, досягнення певного віку та смерті. Також здійснення виплат у рамках схеми, що застосовується до допомоги на сімейні витрати під системи захисту сімей, системи соціального захисту громадян, здійснення виплат в рамках схеми відшкодування шкоди в зв’язку з нещасним випадком на виробництві.

Прийняття законопроекту дасть можливість виконати внутрішньодержавні процедури, необхідні для набрання чинності даною угодою. Ратифікація та набрання чинності угодою дасть можливості більш ніж 35 тисячам українцям, які на цей час законно працюють у Португалії, отримати соціальне забезпечення згідно з португальським законодавством.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. Все у вас? Дякую.

Степан Володимирович Курпіль, будь ласка.

 

11:09:05

КУРПІЛЬ С.В.

Шановний Голово, шановні народні депутати! Законопроектом пропонується ратифікувати Угоду між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення, укладену 7 липня 2009 року у Лісабоні. 

Угода застосовується щодо законодавства України в таких сферах, напрямах:  соціальне страхування, яке стосується хвороби, тимчасової непрацездатності, вагітності і пологів, материнства, допомоги на  поховання, нещасних  випадків на виробництві, професійних  захворювань або смерті з цих причин, безробіття, пенсії за віком, за інвалідністю та у зв'язку  із втратою годувальника, за вислугу років згідно законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, а також щодо державної допомоги сім'ям з дітьми у разі народження дитини  та догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

Стосовно  Португальської республіки ця угода  застосовується у таких випадках: для системи соціального забезпечення до законодавства стосовно  схем соціального забезпечення,  що охоплюють  більшість працюючих за наймом і  самозайнятих  осіб та схем добровільної участі у системі страхування щодо призначеної допомоги; у разі хвороби, материнства, батьківства і усиновлення, або удочеріння, професійних захворювань, безробіття, інвалідності, досягнення пенсійного віку та смерті; до схеми  для допомоги на сімейні витрати;  до схеми  відшкодування збитків у зв'язку з нещасними випадками на виробництві.

Комітет Верховної Ради  з питань європейської інтеграції  на своєму засіданні 6 грудня 2011 року розглянув зазначений проект закону і прийняв рішення –  рекомендувати Верховній Раді України  прийняти його в цілому. Приймаючи таке рішення…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Мікрофон, будь ласка.

 

КУРПІЛЬ С.В.  … народні депутати, члени комітету, виходили із того,  що ратифікація цієї угоди сприятиме  поліпшенню співробітництва і захисту    наших громадян  в Португалії і відповідно португальців  в Україні. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую вам також. 

Шановні колеги, прошу записатись на обговорення цього питання. Володимир Яворівський фракція "БЮТ - "Батьківщина", мікрофон, будь ласка.

 

11:11:47

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, БЮТ, Кіровоград.

Шановні колеги, шановні наші виборці, десь ще до середини минулого століття Португалія була для нас чимось таким далеким, загадковим, бо там   буквально була жменя українців, можливо, тих, хто тікав тоді від сталінського режиму через вільну берлінську зону і тому подібне.  Але так склалася доля, що сьогодні ми в Португалії маємо дуже великий український сегмент, він сягає десь майже до 20 тисяч людей, які переїхали туди одні – постійно, інші – тимчасово. Особисто маю такого товариша дуже активний чоловік, директор швейної фабрики, який поїхав туди на заробітки і якось приїздив сюди і я запитав, чи повернеться, сказав: "На превеликий жаль, уже не повернуся, бо живу в спокійній, нормальній країні" і тому подібне.

Через те, мені видається, що це дуже добре, це дуже нормально, що фактично сьогоднішнім голосуванням ми протягуємо руку нашим співвітчизникам, які живуть і працюють на сьогоднішній день в Португалії. Добре, що охоплюємо весь масив їхнього захисту і народження дитини, і на випадок хвороби, і вихід на пенсію, і тому подібне.  Через те, ясна річ, що за цей документ треба голосувати, його потрібно ратифікувати і ми в такий спосіб справді полегшимо життя і існування наших земляків.

Одначе я стурбований тим, якщо ви читали пояснювальну записку, то Тігіпко в ній пише, що він звертався до Міністерства фінансів, неважко здогадатися, чому звертався. Очевидно, виставлена дуже мала сума у бюджеті на покриття цих витрат. І Тігіпко звертався, щоби міністр фінансів її збільшив. Одначе міністр фінансів Ярошенко відмовив категорично в цьому. Через те я думаю про те, що варто було би все-таки подумати і цю суму, мабуть, збільшити, бо вона є нереальною, щоб це був непросто папірець і наші люди там залишилися без свого захисту. Але голосувати за цей документ потрібно.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього". Наступним буде виступати…

 

11:13:59

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати, як кажуть, дорога до пекла вистелена добрими намірами, дорога до раю  вистелена добрими справами.

Мені здається, що зараз ратифікуючи цю угоду, ми нарешті зробимо одну з тих добрих справ, яка фактично на останньому етапі проштовхувалася виключно Верховною Радою через наджорсткий спротив, через Міністерство фінансів і взагалі чиновницької байдужості і бездушності.

Я хочу нагати історію. Ще в 2008 році підписується угода, подається ще тоді при попередній владі, подається на підпис до Президента без відповідних документів, я думаю, умисно подається в такій формі, щоб було повернуто назад до уряду і там вона губиться успішно. Приблизно рік назад до мене звернулася українка з Закарпаття, яка живе і працює в Португалії, пані Тетяна Ач, яка нагадала про цю угоду, про яку українська влада абсолютно забула і хотіла, щоб про неї забулися всі інші.

Після того упродовж року потрібно було принаймні моїх 10 чи 15 звернень і з трибуни Верховної Ради кожен раз, і звернень письмових до всіх вищих керівників держави, щонайменше 5 разів офіційно звертався Голова Верховної Ради з цього приводу до уряду, щонайменше 5 звернень офіційних пішло від нього письмових так само.

І тільки після цього нам вдалося нарешті добити, проламати цю стіну бездушності і добитися, щоби та справа, в якій наше-то забезпечення мінімальне, в якій колосальні умови на себе бере та ж сама португальська держава, в якій вже Португалія давним-давно ратифікувала цей документ, в тій справі, в якій є відповідальність наша перед українцями, українськими громадянами, яких ми виштовхнули свого часу за кордон через відсутність можливості тут для них нормальної праці, для них зробити добру нарешті справу, відновити справедливість.

Я думаю, що сьогодні ратифікувавши цю угоду, ми завершимо тільки перший етап, другий етап – це те, що вже було сказано, простежити, щоби кошти на повне покриття цієї програми, цієї угоди, були дійсно виділені в бюджеті. Дякую за увагу. Прошу підтримати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

11:16:19

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, дуже жаль, шановний Володимир Михайлович, що ми такі питання розглядаємо по скороченій процедурі. Я вам скажу, чому.

От я б хотів би взнати, чому з 2009 року, а нагадаю, що ще в липні вона була підписана, ця угода при уряді тієї людини, яку сьогодні судять абсолютно без складу злочину, при уряді тієї людини, по якій не дали можливість скористатися національним законодавством і щодо якої вчора, судді прийняли рішення, абсолютно страшне і дике.

Що, виявляється, вона звернулася до слідчого ізолятора, до адміністрації, а не безпосередньо до суду. І в зв’язку з цим її не доставили. І воно буде слухатись без неї! Шановні судді, я думаю, без вас будуть розглядати, судити і вас в тому числі будуть судити за те, що ви таке рішення приймаєте. І думаю, що будуть сили у тієї людини, при уряді якої підписувалась ця угода, на захист своїх інтересів.

Я хочу вам сказати, шановні, що ця угода, подивіться, написано, що треба, будуть складати потреби 38 мільйонів 695 тисяч. Очевидно, це може бути і мало. Можливо, ні. Але добре, що хоч зараз, треба сьогодні ратифікувати, щоб воно попало в бюджет на наступний рік. І я звертаюся до уряду. Включіть в бюджет. Бо депутатів вже ви виключити з того практично, з процесу прийняття бюджету своїм абсолютно безглуздим Бюджетним кодексом, змінами до Бюджетного кодексу. І це зробила ця більшість. Це ви самі позбавили себе конституційних важелів впливу на уряд.

І через те це треба передбачати і допомогти сьогодні нашим людям. Щоб і було право на грошовому допомогу, щоб і враховувався стаж, який тут був. Щоб і призначались пенсії і допомоги на дітей. Прошу ратифікувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:18:38

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні колеги! Задля об’єктивізму. Угода дійсно подавалася Президенту, і про це Тарас Чорновіл казав в 2009 році, урядом без фінансового обґрунтування. Ну, ви прекрасно розумієте, коли угоду, яка потребує серйозних витрат, подають без фінансового обґрунтування, очевидно, це подання для того, щоб її повернути.

Її повернули. Після чого ніхто не обурювався, а тихенько це поклали в шухляду. Це для об’єктивізму, в тому числі і щоб попередній виступаючий це добре знав. Ще раз хочу сказати. Коли хочуть, щоб угоду ратифікували, все роблять, щоб її ратифікували. Коли хочуть її під сукно покласти, то подають її так, як подавали в 2009 році.

А Голова Верховної Ради, ми це маємо знати, п’ять чи шість разів, і це правильно, знову ж таки, Чорновіл Тарас говорив, подавав весь час матеріали з приводу того, щоб вона нарешті задіяла ця угода.

Тепер. Чи вирішує всі варіанти, або всі питання, отой текст угоди, який зараз є? Ні, і не може вирішити. Тому що в Португалії є п'ятий вид загальнообов'язкового медичного страхування, а  в Україні немає. Відповідно всі медичні питання для наших людей там не можуть бути вирішені, тому що ми самі ще, всередині країни, далеко не всі питання вирішили в цьому плані.

Але, оскільки не так багато часу, я не буду детально зупинятися по змісту цієї угоди, я скажу лише одне. Наші стосунки, шановні колеги, з Португалією в плані гуманного, людського ставлення до наших мігрантів можуть бути зразковими. Я хочу нагадати, що в міжнародні практиці саме з Португалією були перші міжнародні договори підписані, які стосувалися нормального, людського, цивілізованого ставлення до наших людей, які там працюють. На відміну, до речі, від деяких інших країн, які нас у всьому повчають, а до наших мігрантів ставляться як до людей другого чи третього сорту. Тому ми можемо і в цьому плані, в плані соціального забезпечення, стосунки і угоди з Португалією брати як зразок для того, щоб далі це порушувати на…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Іван Попеску, фракція Партії регіонів.

 

11:20:54

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів.

Оскільки в мене тільки 1 хвилина, я буду максимально лаконічним. Оскільки дана угода спрямована на розвиток взаємного співробітництва у сфері соціального захисту громадян України та Португальської Республіки і врегулювання питань соціального забезпечення громадян обох держав, і це в першу чергу стосується забезпечення соціальних прав громадян України, які проживають у Португалії, Партія регіонів буде виступати за.

Необхідність ратифікування обґрунтована також необхідністю закласти відповідні кошти у бюджеті Пенсійного фонду України на 2012 рік. Тому, якщо ми сьогодні ратифікуємо, а це ми зробимо, треба неодмінно на це звертати увагу. Ціна питання для України – це 38 мільйонів 695,5 тисяч гривень на рік. Оскільки це забезпечить дотримання соціальних прав наших громадян у Португалії, Партія регіонів буде виступати за. Просимо голосувати.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Волинець, фракція комуністів, будь ласка.

 

11:21:55

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Евгений Волынец, фракция коммунистов, Шахтерск.

Вот говорил один работник пера  советского и уже независимого ….. вот, дескать,  в такой страшный сталинский период туда убегало, в Португалию в частности, жменька, маленькая жменька   наших соотечественников. Интересно получается, во время независимости, демократичности  местами, конечно, скажем так, националистически  настроенных правительств бежит великое множество наших соотечественников  за рубеж. И если раньше туда бежали  в основном воры, бандиты, буржуи и люди, которые, скажем так, не поддерживали советскую власть, то сейчас бегут простые граждане, которые вынуждены бежать. И это не только Португалия, это и  Италия, и Испания.

Поэтому фракция коммунистов поддержит это законопроект. Поддержит тех простых людей, которые вынуждены   сейчас искать лучшей доли за рубежом, а не в своей родной стране. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, обговорення питання завершено. Ставиться на голосування пропозиція про схвалення Закону України про ратифікацію Угоди між Україною та Португальською Республікою про соціальне забезпечення (реєстраційний номер  0238). Прошу голосувати.

 

11:23:38

За-315

 Рішення прийнято.  Дякую.

Шановні народні депутати,  вношу на ваш розгляд проект Закону про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про заходи, які стосуються розвитку співробітництва в сфері транспортування нафти територією України.

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Ставиться на голосування пропозиція ця про розгляд питання за скороченою процедурою. Прошу голосувати.

 

11:24:24

За-237

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник міністра енергетики вугільної промисловості Сергій Михайлович Чех, співдоповідач – голова Комітету в закордонних справах Олег Григорович Білорус. Будь ласка.

 

ЧЕХ С.М.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні народні депутати! Проект Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про заходи, які стосуються розвитку співробітництва в сфері транспортування нафти територією України підготовлено відповідно до висновку Міністерства юстиції України щодо внутрішньої державної процедури, необхідної для набрання чинності угодою, підписаною 28 січня 2011 року у місті Давосі, Швейцарська Конфедерація, для ратифікації її Верховною Радою.

Угодою закріплено домовленості сторін щодо умов, обсягів і напрямів транспортування нафти азербайджанської сторони системою магістральних нафтопроводів України, а також створення умов для збільшення обсягів транспортування нафти територією України.

Проект закону розроблено з метою забезпечення виконання внутрішньодержавних процедур щодо набуття чинності угодою. Азербайджанська сторона здійснила внутрішньодержавні процедури набрання чинності угодою, про що було поінформовано українську сторону відповідною нотою Міністерство закордонних справ Азербайджанської Республіки від 3 травня поточного року.

Угода визначає основні принципи і засади співробітництва сторін на міжурядовому рівні з транспортування азербайджанської нафти територією України та створює правову базу для розвитку співробітництва і формування відповідних договірних відносин.

Відповідно до статті 1 угоди українська сторона забезпечує можливість транспортування азербайджанської нафти нафтотранспортною системою України в наступних обсягах і напрямах: транзитом у напрямку нафтопереробного заводу у місті Мозир (Республіка Білорусь) до 8-12 мільйонів тонн на рік, транзитом територією України в напрямку країн Центральної та Східної Європи, Угорщини, Словаччини та Чехії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Все у вас, да? Дякую.  Сідайте, будь ласка.

Олег Григорович Білорус, голова Комітету у закордонних справах. Виступ і співдоповідь.

 

11:27:06

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово! Шановні народні депутати! Диверсифікація джерел енергетичних ресурсів і утримання транзитного статусу України – важливі імперативи національної стратегії України.

Цей законопроект є цікавим і відповідає національним інтересам нашої країни.

Законопроект пропонується ратифікувати  угоду, про яку говорив  доповідач від імені уряду пан Чех. Відповідно до пояснювальної записки реалізація цієї угоди не потребує додаткового фінансування з Державного бюджету.

Є особлива думка Головного науково-експертного управління, яке вважає, що ратифікація повинна  бути проведена  з  урахуванням зауважень щодо необхідності внесення  на розгляд Верховної Ради  разом з проектом Закону про внесення змін до чинних законів України в зв`язку з тим. Що дана угода подається на ратифікацію відповідно до пункту Є) частини 2 статті 9 Закону України "Про міжнародні договори  України", яким передбачено, що ратифікації підлягають міжнародні договори України, виконання яких зумовлює зміну деяких законів України або прийняття нових законів.

Комітет у закордонних справах, уважно проаналізувавши дану угоду, дійшов висновку, що вона  підлягає ратифікації, однак не вимагає внесення змін до чинного законодавства, оскільки в ній передбачаються інші правила щодо встановлення тарифів на транспортування  нафти, ніж ті, що існують в національному законодавстві України.

Прошу підтримати рішення комітету про…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, Олег Григорович.   Шановні колеги,  так що, будемо голосувати за пропозицію комітету? Немає заперечень? Є. Запишіться, будь ласка.

Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього". Потім Володимир Яворівський буде виступати.

 

11:29:41

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України! Наша депутатська група так само розглянула і дану угоду. І ми дійшли висновку, що її, дійсно, потрібно підтримувати. Це не є нова угода. У нас є договірна база, яка з Азербайджаном визначала можливості і умови прокачки нафти через окремо і "Одеса-Броди", через Південний термінал і тому подібне. Але ми бачили, на скільки вона вже застаріла і які це давало практичні результати, коли фактично внаслідок недостатності попередньої угоди ми дійшли до того, що почав працювати реверсний режим нафтопроводу "Одеса-Броди". Як наслідок, було, дійсно, і українською, і азербайджанською стороною проведено дуже детальний аналіз – і прийнята нова угода, яка доповнює попередню договірну базу. Фактично вводяться конкретні цифри, конкретні об’єми, конкретні маршрути, відбувається не тільки наповнення нафтопроводу, відбувається не тільки забезпечення нашого транзитного потенціалу, але й гарантії поставок азербайджанської нафти на наші нафтопереробні підприємства, окремо - на "Надвірнянське".

По всіх параметрах, по яких ми можемо це оцінити, дана угода, дійсно, є вигідною для України. Можна до безкінечності сперечатися щодо певних обставин і деталей: чи не можна було виставити там трошки більш жорсткі умови до азербайджанської сторони, більш чіткі гарантії щодо обов’язковості поставок, більш серйозні фінансові якісь певні нюанси. Але ми дійшли висновку, що в цих обставинах, енергетичного певного голоду України, відсутності достатньої диверсифікації, ми, мабуть, не є настільки сильною стороною, щоб ставити саме такі умови, тим більше давайте не забувати, що наша "Одеса-Броди" має дуже серйозних конкурентів.

За цих обставин ми дійшли висновку, що треба ратифікувати угоду і треба в подальшому працювати на те, щоб "Одеса-Броди", дійсно, працювала постійно в аверсному режимі. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимир Яворівський, фракція "БЮТ – "Батьківщина". Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

11:31:50

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", місто Кіровоград. Передусім маленька репліка. Тут один механічний соловейко проспівав нам, що виявляється у 1944-1945 році тікали до Португалії буржуї. Та їх уже ж  не було, шановний, ви ж їх винищили ще десь у 1918-1919 році. Не помиляйтеся так гірко.

А тепер щодо конкретної ратифікації. Мені видається, що це справді якийсь такий маленький прорив у тому, що ми вже склали угоду із Азербайджаном. Зараз ми її ратифікуємо, я в цьому не маю жоднісінького сумніву. Це особливо корисно і актуально у зв’язку з тими таємними переговорами, які сьогодні ведуться з приводу газової нашої артерії, яка проходить через Україну. Через те, враховуючи те, що і ряд наших заводів нафтопереробних фактично сьогодні завмерли і стоять, а натомість завозиться або готова, або готовий уже бензин і солярка. Через те це дуже важливо. Я переконаний, що це потрібно підтримати обов’язково.

Відразу хочу зауважити, Володимире Михайловичу,  що ті попередні ратифікації, які ми проводили, вони лежать в уряді, особливо щодо Португалії. Ми вже говорили, скільки наших людей там живе. Вони лежать по 2-3 роки, аж потім їх подають на ратифікацію. Ця ратифікація так само лежить із січня місяця. Я думаю, що такі речі уряд повинен робити супероперативно. Тому що це діє на користь нашої держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна – Народна самооборона". Наступним буде виступати Олег Зарубінський.

 

11:33:36

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Шановні народні депутати, є два питання, які спонукають мене взяти слово сьогодні.

Перше питання. Це те, що стаття 3 цієї угоди передбачає, що з дня набрання чинності цієї угоди українська сторона встановлює знижку у розмірі 50 відсотків відносно ставок портових зборів суден з нафтою азербайджанської сторони, які заходять для здійснення вантажних операцій на морський нафтовий термінал "Південний". Це добре – 50 відсотків. Але це що таке? Це ставки портових зборів знижуються. Значить треба вносити зміни  у відповідне законодавство. Чому ж ми цього не робимо? Ми ратифікуємо зараз, а виконувати…  упреться все у виконання? І знову тільки після нового року уряд Азарова тільки проснеться після того, як він там ощасливлюється зараз.

Те, що ця угода вона стосується, це і питання державної безпеки, державної ваги, бо мова йде про забезпечення енергетичної безпеки України. Я хотів би привернути також увагу на ті аспекти, що після "Лівели" у нас сталися інші речі. І "Дзеркало тижня" уже в двох номерах повідомляє про те, що через Феодосію йде під виглядом транзиту масове завезення, контрабандне завезення нафтопродуктів.  Через це, я хотів би, щоб ми почули доручення Президента, щоб ми почули відповіді Державної митної служби, щоб ми почули Службу безпеки України щодо цих питань, які стосуються дуже серйозно енергетичної безпеки України. 

Я буду голосувати "за" і закликаю вас ратифікувати цю угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Зарубінський, фракція Народної партії.

 

11:35:52

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної партії.

Шановні колеги! Симптоматично, коли у назві угоди чи міжнародного договору є слова "транспортування", "транзит", "нафта" і "газ", це питання набуває особливого звучання і це правильно, бо це пов’язано з  двома речами про які, до речі, і попередній оратор говорив, з питаннями безпеки, я би сказав більшою мірою питаннями економіки.

Що відбулося насправді останнім часом? Відбулося порушення енергетичної хартії, Європейської енергетичної хартії нашими партнерами по Європі. Так, давайте говорите те, що є. Укладання угоди, фактично будівництво Північного потоку, а потім фактично зелене світло для Південного потоку, який обходить в транспортному плані енергетичний транзит в Україну, є прямим порушенням Європейської енергетичної хартії, не з нашого боку, а з боку тих, хто є нашими партнерами.  В таких умовах, я думаю, питання безпеки і ще більше питання збереження України як транзитної держави набуває особливого значення.

У даному випадку при всіх недоліках, в тому числі про які Юрій Кармазін говорив і абсолютно правильно говорив, до речі, бо треба подавати комплект документів, інакше невідомо, яким чином ці угоди будуть реалізовуватися, він правий в цьому. Так ось, незважаючи на це, сам момент, коли ми намагаємось через посилення складової транспортування не тільки з однієї країни стратегічного партнера, а з Азербайджану. Бажано було б, щоб це зразу було з боку Туркменістану, незважаючи на те, що в них весь газ викупають ще на кордоні. Оці диверсифікаційні тенденції треба посилювати, їх треба підтримувати і тому за угоду можна голосувати при тому недоліку, який відзначали оратори. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Іван Попеску, фракція Партії регіонів. Будь ласка, ваш виступ.

 

11:37:58

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Ратифікація угоди сприятиме заходам, які стосуються розвитку співробітництва у сфері транспортування нафти з Азербайджанської Сторони  територією України. А це сприятиме збільшенню обсягів транспортування нафти територією України і збереженню позицій України як транзитної держави, що є вкрай актуальним у сучасних  умовах,  коли виникають такі проблеми на енергетичному ринку. Угода має для України стратегічний характер і є вигідною для нашої країни. Тому Партія регіонів буде виступати "за" для того, щоб зберегти позицію України як транзитної держави. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, обговорення питання завершено. З приводу пропозицій, які звучали, в тому числі, у виступі Юрія Кармазіна, я прошу секретаріат підготувати відповідні доручення.

А тепер, шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція комітету, яка, до речі, підтримана і нашими юридичними службами, про схвалення Закону України про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Азербайджанської Республіки про заходи, які стосуються розвитку співробітництва у сфері транспортування нафти територією України (реєстраційний номер 0235). Прошу голосувати.

 

11:39:31

За-293

Закон схвалено.

Шановні народні депутати, оголошую до розгляду Верховної Ради України проект Закону про ратифікацію Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності.

Комітет пропонує розглядати питання за скороченою процедурою. Ставлю на  голосування цю пропозицію.

 

11:40:14

За-230

Рішення прийнято.

Доповідач – голова Державної служби інтелектуальної власності Микола Васильович Паладій і співдоповідач – голова Комітету у закордонних справах Олег Григорович Білорус. Будь ласка.

 

ПАЛАДІЙ М.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Проект цього закону розроблено на виконання Плану заходів з реалізації першого етапу 2009-2011 роки стратегії економічного розвитку країн СНД на період до 2020 року, затвердженого Рішенням  Ради глав урядів держав-учасниць від 22 травня 2009 року.

Метою розробки законопроекту України є ратифікація Угоди про співробітництво у сфері правової охорони і захисту  інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони і захисту інтелектуальної власності, яка була  підписана на засіданні Ради глав урядів-держав 19 листопада 2010 року в Санкт-Петербурзі Прем'єр-міністром Миколою  Яновичем Азаровим.

Відповідно до статті 1 угоди сторони здійснюють співробітництво з метою координації  спільної діяльності та  вдосконалення Міждержавної системи охорони та протидії правопорушення у сфері інтелектуальної власності шляхом: перше – зміцнення контактів, проведення спільних досліджень  та обміну думками у сфері охорони і захисту інтелектуальної власності;  обміну інформації про законодавство держав-учасниць цієї угоди у сфері правової охорони, а також погодження  питань, пов'язаних  з охороною і захистом інтелектуальної власності  в ході здійснення співробітництва  в сфері економіки, торгівлі,  науки, техніки та культури, а також сприяння укладенню відповідних  міжнародних договорів; здійснення спільних дій  із запобіганням правопорушення,  а також виявлення та припинення у сфері інтелектуальної власності протидії таким порушенням.

Невід'ємною частиною угоди  є положення про Міждержавну раду з питань правової охорони  і  захисту інтелектуальної власності, яка відповідно створюється  до зазначеної угоди. Згідно  з регламентом  міждержавної влади,  в її рамках створюються постійно діючі  комісії з питань авторського права і суміжних прав. Промислової      власності, протидії правопорушенням  в сфері інтелектуальної власності. З огляду на це,  вважали б за доцільне ратифікувати цю угоду,  що дозволить координувати спільну діяльність в рамках країн СНД у сфері інтелектуальної власності.  Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.    Дякую вам також, сідайте, будь ласка.

Олег Григорович Білорус, ваш виступ.

 

11:42:53

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово, шановні народні депутати,  інтелектуальна власність, це єдина  надія і гарантія  на те, що людство вийде з глобальної перманентної  кризи над споживання і колись увійде  в сферу новосферної економіки. Бо інтелектуальну власність над спожити не можна,  вона  має містичну здатність  мультифлікації  і майбутнього "ядерного економічного вибуху"  розвитку.

Комітет в закордонних справах уважно розглянув внесений Президентом України  проект закону про ратифікацію угоди про співробітництво в сфері  правової охорони і захисту інтелектуальної власності. І прийшов до заключення, що для України,  це має особливо  велике значення, бо український національні інтелектуальні ресурси грабують в усьому світі і пора в цьому  наводити порядок.

Відповідно до  документів, поданих урядом, реалізація положень  цієї угоди не призведе до додаткових фінансових і матеріальних витрат державного бюджету.

Головне науково-експертне управління підтримує ратифікацію. Комітет з правової політики також підтримує ратифікацію. Комітет після всебічного обговорення прийшов до висновку і рекомендації –  одноголосно рекомендувати Верховній Раді ратифікувати цю важливу угоду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також. Шановні народні депутати, прошу записатися на обмін думками з приводу цього документу. Будь ласка, записуємось. Прізвища народних депутатів виведіть на табло.

Сергій Гриневецький, фракція Народної Партії.

 

11:44:54

ГРИНЕВЕЦЬКИЙ С.Р.

Зарубінському, будь ласка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Олег Зарубінський, будь ласка.

 

11:44:58

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Дякую, Сергій Рафаїлович. Шановні колеги, пан Паладій, який представляв цей законопроект, абсолютно точно зупинився, ну, як мені здається, на ключових моментах цієї угоди, на ключових моментах проблеми. Адже створення якраз трьох комісій галузевого характеру, галузевого формату, де мова йде про авторське право: одна друга - про суміжні права і промислову власність, і третє – про право застосування якраз перекриває всю проблему. Я не кажу, що вирішує проблему, але дає можливість відслідковувати і контролювати зловживання, які є  в цих сферах і мінімізувати ці зловживання.

Те, що буде зловживання, те, що будуть порушення в сфері інтелектуальної власності  це є факт. Є деякі країни, які на цьому будують свою економіку, ви прекрасно це знаєте. Але Україна на цьому ніколи не будувала свою економіку, адже вона завжди була донором інтелектуальних ідей, наукових ідей, а от реципієнтами виступають якраз ті країни, які мають і більший ВВП, і більшу продуктивність праці. Ну, давайте відверто скажемо, і кращу економічну розвідку, яка працює в тих країнах, які можуть креативними бути в плані продукування інтелектуальних ідей.

Тому до тих пір, поки Україна не буде турбуватися про захист інтелектуальної власності, очевидно, ми зможемо тільки говорити про рейдерство на предмет матеріальної власності. Інтелектуальна власність – це те, що буде визначати майбутнє цивілізованої тої чи іншої держави. Хочемо бути цивілізованими, давайте поважати людей, які мають інтелект. Якщо хтось їх не має, то хоча б поважати тих, хто має інтелект, треба. Дякую.

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, будь ласка.

 

11:46:50

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", місто Кіровоград. Мені видається, що за цих 20 років ми настільки розорили нашу інтелектуальну власність, що просто можна шкодувати, що ми лишень зараз, власне кажучи, торкаємося ось цього питання і буде утворена така, в межах СНД буде утворена така служба, такий орган, який буде, ну,  якоюсь мірою контролювати ці всі речі.

Я переконаний в тому, що, ясна річ, що тут буде домінувати Росія в першу чергу, але нікуди не дінешся. Але те, що в нас дуже запущені, і пан Паладій прекрасно це знає сьогодні, як виходять наші книжки за кордоном, як правило, майже гонорару ніхто за них не отримує. Вони просто виходять. І то вдячні за те, що вони бодай виходять. Я вже не кажу про те, що світова практика діє зовсім інакше.

Через те 11 країн підписують цей документ, я думаю, що вони вже всі майже ратифіковані, бо тут не зрозуміло із цього подання, чи вони вже підписали, країни, чи ні. Дуже прикро, звичайно, що в них не беруть, бо Україна хоч і не є членом СНД, але я думаю, що повинна взяти в цьому  участь, дуже прикро, що, звичайно, немає країн Прибалтики, вони так би мовити вже більш європейські і було б непогано мати і їхній голос, скажімо, у цій раді. Але те, що ми сьогодні приймемо, я думаю, це є все-таки певний поступ у захисті наших, інтелектуальної нашої власності, і за нього потрібно голосувати. "Блок Юлії Тимошенко" за нього проголосує.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Волинець, будь ласка, 1 хвилина. Партія комуністів. Євген.

 

11:48:36

ВОЛИНЕЦЬ Є.В.

Евгений Волынец, фракция коммунистов, Шахтерск, Донецкая область.

Ну, вначале хотелось бы напомнить одному борзописцу, который в свое время так красиво восхвалял советскую власть, коммунистический строй, а потом начал рядиться в шкуру националиста, что в Португалию драпали и в 20-е годы. И я вам скажу, что драпали спокойно, никто их на границе  не задерживали, спокойно уезжали. В 1944-1945 годах также из Закарпатья люди уезжали за рубеж.

Ну, а по поводу этого законопроекта, фракция коммунистов поддержит эту инициативу. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Попеску, будь ласка, одна хвилина.

 

11:49:23

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую. Попеску, фракція Партії регіонів. Вельмишановні колеги, оскільки ратифікація даної угоди матиме міжнародний резонанс і ратифікація дозволить запроваджувати ефективні механізми реалізації правових норм охорони та захисту прав інтелектуальної власності, здійснення спільних заходів щодо попередження, виявлення і припинення правопорушень у сфері інтелектуальної власності шляхом створення Міждержавної ради з питань правової охорони і захисту інтелектуальної власності, що сприятиме покращенню міжнародного іміджу України. Партія регіонів буде виступати "за".

Я ще раз хочу звернути увагу, що на права інтелектуальної власності і не тільки на території країн СНД, але на території всього світового співтовариства звертається увага. Тому просимо підтримати. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Чорновіл, одна хвилина.

 

11:50:13

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Адаме Івановичу! Шановні колеги народні депутати! Депутатська група "Реформи заради майбутнього" буде підтримувати ратифікацію даної угоди. Але ми хочемо зробити тут одне певне застереження. Не до угоди, а взагалі до принципу.

Річ у тому, що ми вважаємо за доцільне, щоб діяли універсальні, прийняті у всьому цивілізованому світі норми. І, на превеликий жаль, поки що система судового захисту, система взагалі морального розуміння, що красти інтелектуальну власність не можна за жодних обставин, на пострадянському просторі діє ще слабо.

І тому на певний період, доки ті механізми, які прийняті у всьому цивілізованому світі, запрацює ця система, нам потрібно мати цю раду. Яка буде діяти в рамках СНД. Де ми будемо обмінюватися інформацією, де ми будемо через неї генерувати вимоги до інших країн-членів СНД, які використовують у незаконний спосіб інтелектуальну власність інших держав. В першу чергу, на жаль, України.

Що стосується колишніх інших пострадянських країн, таких, як Прибалтика, там ця система вже діє в цивілізованих нормах. І їх немає потреби до цього залучати. Ми підтримуємо дану…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про прийняття Закону щодо ратифікації Угоди про співробітництво у сфері правової охорони й захисту інтелектуальної власності та створення Міждержавної ради з питань правової охорони й захисту інтелектуальної власності (реєстраційний номер 0237). Прошу голосувати.

 

11:52:01

За-283

Закон прийнято, Угоду ратифіковано.

Переходимо до розділу "Включення до порядку денного сесії".

Слухається питання проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо правового режиму використання об'єктів аграрних правовідносин) (реєстраційний номер законопроекту 9295). Доповідає автор законопроекту – Арсеній Яценюк. Будь ласка, 2 хвилини.

 

11:52:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати України! Єдине, що залишилось в Україні – це земля. Це та земля, яку сьогоднішня партія влади хоче самостійно скупити, потім продати іноземцеві і на цьому збагатитись. Це та земля, з якою хоче сьогоднішня влада повторити той самий експеримент, який вона провела на початку 90-х років, фактично сформувавши Партію регіонів на державному майні, яке десятками років творилось народом України. Зараз вони хочуть те саме зробити з земельними ділянками, які належать громадянам України. Ще, щоправда, в нас залишилась газотранспортна система України. І не можу віднестися зараз до прес-конференції Президента України Віктора Януковича. На якій він, на жаль, ні слова не сказав про землю. На якій він, на жаль, ні слова не сказав про ціну на газ. І я так розумію, що під Новий рік на ялинку ми знову отримаємо заяву російського "Газпрому" про те, що ціна на газ залишається 450 доларів, що Україна не розрахувалась з Росією за газ і що знову поставки природного газу до Європейського Союзу будуть під питанням. І я думаю, що росіяни нам запропонують розрахуватися або газотранспортною системою, або землею.

Саме тому на розгляд парламенту  вноситься  законопроект, який передбачає не просто  введення мораторію на землю до 2014 року тоді, коли прийде новий парламент, де буде  демократична більшість, а те, що передбачає даний законопроект – це, перше, введення обов'язкової мінімальної  ціни на землю.

І тут я хочу окремо на цьому зупинитися. Така ціна повинна бути не менше, ніж у країна-членах Європейського Союзу. Наприклад, у сьогоднішній Польщі – це близько 3  тисяч євро за гектар, а не 300 євро, як планує   Партія регіонів  скупити землю.

Друге – це заборона  монополії одному земельному банку, який  хоче створити сьогоднішня влада для  того, щоб прокредитувати цю землю  і потім  через неповернення цих кредитів  відібрати землю у селян.

Третє – це те, що стосується…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

ЯЦЕНЮК  А.П. … обмеження права власності на землю в одних руках.

З огляду на це я звертаюсь  до вас, шановні колеги, прийняти даний за основу і не дати можливості вкрасти останнє, що залишилося  в України – це її земля. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Комітет розглядав? Будь ласка,  Бевзенко.

 

11:55:20

БЕВЗЕНКО В.Ф.

Шановний Адаме Івановичу, шановні народні депутати, запрошені! Комітет  на своєму засіданні 15 листопада  розглянув проект Закону про внесення змін до  деяких законодавчих актів  щодо правового режиму  використання  об'єктів  аграрних правовідносин (реєстраційний номер 9295), поданий народним депутатом Арсенієм Яценюком, яким пропонується продовжити мораторій на відчуження сільськогосподарських земель до  проведення загальнодержавної інвентаризації  земель, розмежування земель державної та комунальної власності та інших новацій.

Комітет  зауважує, що     на даний час відсутні законодавчі  підстави  проведення  загальнодержавної інвентаризації земель. Крім того, не визначений момент, який  відповідно до закону буде свідчити про  закінчення такої інвентаризації, що призведе до неможливості визначення  в часі моменту  зняття мораторію.

Слід врахувати, що Верховна Рада  України вчора вже прийняла Закон України про внесення змін до розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України (щодо заборони на відчуження та зміну цільового призначення земель сільськогосподарського призначення) та відтерміновує введення в обіг цих земель до 2013 року.

На думку Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України доцільність прийняття згаданих пропозицій є сумнівною.

З огляду на викладене комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України зазначений законопроект відхилити. Прошу підтримати рішення комітету. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, запишіться на виступи. Будь ласка, Михайло Чечетов.

 

11:57:17

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Я понимаю, что кое-кому начавшаяся выборная кампания уже дурманит голову. Я понимаю, что кое-кому письмо, опубликованное Юлией Тимошенко, кое-кого из оппозиционеров поставило, ну, я бы сказал, в, мягко говоря, неудобное положение, крайне неудобное положение. Я это тоже понимаю, ну, надо хотя бы знать, что в зале, что кроме выборной кампании, что происходит в зале. А зал принимает решения абсолютно правильные и продуманные, как и Закон о выборах мы приняли левой и правой частью зала, нравилось кому-то, не нравилось, но правильно проголосовали. Мы проголосовали Закон о рынке земли, но опять-таки понимая, что это закон очень непростой и введение требует для него определенного времени. Мы проголосовали вчера документ о моратории на продажу земли. Надо хотя бы следить за тем, что проходит под куполом парламента.

Поэтому мы предлагаем этот законопроект, естественно, не голосовать и отклонить, для того чтоб не смешить людей. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ  Володимир Мойсик.

 

11:58:55

МОЙСИК В.Р.

Володимир Мойсик, партія "За Україну!". Передайте слово Ткачу Роману.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Роман Ткач, мікрофон, будь ласка.

 

11:59:02

ТКАЧ Р.В.

Слава Богу, що попередній виступаючий уже напевне дійшов до найголовнішого – він вже починає захищати українську землю і всіх тих, хто живуть на цій землі. І слава Богу, що вчора у Верховній Раді вистачило здорового глузду і все-таки, дійсно, продовжити мораторій до 2013 року. Але питання полягає в іншому.

На жаль, попередній  склад Верховної Ради прийняли таку норму, що введення такого вадливого поняття  як "ринок землі" прив`язали до прийняття двох законів: про кадастр і про ринок землі. Але це поняття є ширше. Питання стоїть в наступному. На сьогоднішній день, на жаль, Верховна Рада не включила вчора в порядок денний  і не проголосований  закон про розмежування земель державної і  комунальної власності.

На сьогоднішній день не  завершена інвентаризація землі.

На сьогоднішній день немає нормативної грошової оцінки.

Врешті-решт на сьогодні абсолютно не створена вся інфраструктура, яка має передувати введенню ринку землі. І тому ініціатива, запропонована нашим колегою Арсенієм Петровичем   має здоровий глузд, бо питання ще й в наступному. Верховна Рада минулого тижня відстрочила таку важливу річ, як посвідчення права  власності, тому що не створено державного реєстратору. І тому я все-таки закликаю на сьогоднішній день прийняти цей законопроект в першому читанні. Тут є найголовніша норма, що мораторій треба продовжити до 2014-го року.

На наступний 2012-й рік треба прийняти всі законодавчі акти, провести відповідні роботи: інвентаризацію, грошову оцінку і так дальше; подивитися як суспільство сприйме запропонований нами Закон про ринок землі і аж тоді уже з 1 січня 2014-го року можна говорити про  введення справжнього ринку землі. тому я все-таки закликаю всіх, проголосуймо за "в першому читанні".

Дякую. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, давайте завершимо розгляд цього питання і оголосимо перерву.

Тарас Чорновіл, будь ласка.

 

12:01:03

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний  Адаме Івановичу! Шановні колеги народні депутати України! З приводу цього питання.

Знаєте, от я пригадую цю всю історію, як борються за землю, тільки з зміною акторів, з того дня, коли я прийшов  у Верховну Раду. В той день, коли я приймав присягу в 2000-у році в червні-місяці ми голосували в першому читанні  за Земельний кодекс, з якого починалася вся ця процедура. Тоді проти були, як завжди, комуністи, а "за" була та частина залу, яку зараз представляє в тому числі і автор даного проекту. І билися до крові, і доказували саме представники правих сил, що земля повинна бути товаром, що її так розграбовують, що це є право селянина, що це єдиний шлях до включення будь-яких нормальних процесів ринкових на селі і перехід до Європи, іншого шляху нема. Щось помінялося, мабуть. Але у виступі автора почулося, що от до 2014 року "ми прийдемо до влади, ми візьмемо все вже до цього часу під контроль – отоді давайте будемо продавати землю". Ну, щось фальшивеньке в цьому всьому є.

Що стосується того, які закони мають бути прийняті: і земельний кадастр, і інші закони, і оцінка землі і тому подібне, - отоді ж в самому 2000 році, я пригадую, як всі про це говорили: "От ми вже мораторій… ще продовжимо, ще продовжимо, тому що ми маємо прийняти ці закони".

Тому давайте не лукавити: земля продається. І в той час, коли автор цього законопроекту був на високих державних постах, в тому числі першим заступником голови Адміністрації Президента, відбувся колосальний прорив: люди, які юридичними, а не ринковими способами здобували у власність землю, за цей період умудрилися подвоїти і потроїти свої наділи. Вперше у нас з’явилися латифундисти, які мали понад 100 тисяч гектарів. Сьогодні є латифундисти, які мають уже у власності не легалізовану до кінця, але реальну власність, яка вже поверненню не підлягає селянину ніякому, вже понад 500 тисяч гектарів. Давайте вернемо це все в юридичне нормальне поле.

І якщо говорити про цивілізований ринок, то його треба реалізовувати, дійсно, через внесення земельного кадастру і інших законів, а не через такі фокуси, що, мовляв, давайте в ціні все потримаємо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Яворівський. Одна хвилина, будь ласка.

 

12:03:13

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Шановні колеги, мені видається, що Яценюк дуже чітко сформулював проблему. І мені видається, що, якби цей документ був прийнятий, хоч я абсолютно не вірю, що за нього проголосує більшість, якби він був прийнятий, ми б виставили певний запобіжник, щоб справді не наробити дурниць. Земля повинна стати товаром – цього ніхто не заперечує. І вона стане ним. Але просто ми бачимо, з яким поспіхом це все робиться. Поки влада, яка розуміє, що її ось-ось попросять, хочуть якомога встигнути ще на земельний останній український, але земельний ярмарок.

І останнє, що я хотів би сказати, ми щойно прийняли, ратифікували, власне кажучи, документ про захист інтелектуальної власності. Так от я хочу сказати, я тричі вносив проект постанови про те, щоб в "Прикінцеві положення" внести поправки на мораторій, тричі її завалили. Але вчора регіонал, укравши у мене абсолютно цей текст цієї постанови, вніс сюди, і вона була проголосована. Оце і є інтелектуальна крадіжка.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Гордієнко, Компартія, одна хвилина.

 

12:04:23

ГОРДІЄНКО С.В.

Сергій Гордієнко, фракція Компартії України, Полтавщина. Шановний головуючий, шановні громадяни України, шановні колеги! Дива дивні творяться в цій сесійній залі. І мені саме дивно читати такі законопроекти, які йдуть від ліберальних риночників. І звичайно, що автор законопроекту, вкравши… плагіат тих законопроектів і тих позицій, які відстоювала фракція Компартії України, подав його передвиборчу ініціативу, рекламуючи себе як політичного лідера опозиції. Такого не повинно бути.

І найголовніше. Земля не повинна бути товаром. Компартія буде підтримувати будь-які законодавчі ініціативи, від кого б вони не надходили, по захисту українського села і української землі. Ми не повинні торгувати землею. Ми повинні вирощувати на ній продукцію і …торгувати продукцією. Тільки так повинно…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо правового режиму використання об’єктів аграрних правовідносин (реєстраційний номер 9295).

 

12:06:07

За-71

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 1, БЮТ – 18, "Наша Україна" – 27, комуністів – 24, "Реформи" і Народна Нартія не голосували, позафракційні – 1.

Оголошується перерва  до 12 години 35 хвилин.

 

ПІСЛЯ ПЕРЕРВИ

Веде засідання Голова Верховної Ради України  В.М.ЛИТВИН

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, продовжуємо розгляд законопроектів, щодо яких необхідно нам прийняти рішення про включення до порядку денного.

Оголошується до розгляду питання про включення до порядку денного проект Закону про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг. Доповідач  і автор відповідного законопроекту – Андрій Павловський. Будь ласка.

 

12:37:49

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Шановні співвітчизники, до вашої уваги пропонується законопроект, спрямований на захист майнових прав, в першу чергу малозабезпечених громадян. Зокрема, пропонується запровадити мораторій на примусову реалізацію майна, що належить на праві приватної власності малозабезпеченим громадянам під час примусового виконання рішень судів щодо стягнення заборгованості за житло-комунальні послуги. Також законопроектом пропонується заборонити примусове стягнення коштів з банківських рахунків, на які здійснюється виплата заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних відрахувань за умови, що залишок на таких рахунках не перевищує трьох мінімальних заробітних плат на день стягнення. З іншого боку, зазначений законопроект дозволяє унеможливити ухиляння від сплати житлово-комунальних послуг заможніх осіб та сприяє захисту майнових прав малозабезпечених, які з об’єктивних причин не можуть своєчасно сплачувати рахунки з надання житло-комунальних послуг, тому що в нас залишається таке ганебне явище як заборгованість з виплати заробітної плати. Тобто, виходить держава перед громадянами свої зобов’язання не виконує, вчасно заробітну плату не сплачує, в той же час громадяни перед державною повинні вчасно це робити, а якщо не зроблять, то ми знаємо,  відмінили мораторій на пеню, береться серйозна пеня, а  крім того, чинним законодавством дозволено вилучення майна.  І ми знаємо, по Донецькій області проводили такі експерименти, коли  приходили до хат пенсіонерів забирали телевізори, холодильники і інше майно. От цей закон  це унеможливлює. Він якраз направлений на покращення надання субсидій незаможнім громадянам, щоб там навести порядок, менше було бюрократичної складової.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Від комітету буде виступати Майборода. Будь ласка.

 

12:40:14

МАЙБОРОДА С.Ф.

Комитет рассмотрел законопроект 7 декабря этого года и принял решение вернуть его авторам на доработку из-за таких существенных замечаний. Мораторий не предусматривает никаких часовых ограничений, то есть предлагается сделать его бессрочным. Следовательно выполнение решений суда откладывается на неопределенный срок, что не отвечает части четвертой статьи 124 Конституции Украины, в которой предусмотрено, что судебные решения являются обязательными к выполнению на всей территории Украиной.

Обозначенная в законопроекте проблема должна решаться путем совершенствования системы субсидирования, а не путем запрещения принудительного выполнения судебных решений. В проекте отсутствует механизм реализации указанного моратория, в частности не определено,  каким именно образом должник должен доказывать, что его имущество должно быть освобождено от принудительной реализации, а также не определяются причины, из-за которых у них возникла у них задолженность. То есть отсутствует критерий определения такого должника.

Также требуется определить перечень имущества, который запрещает реализовывать в принудительном порядке. Кроме того, внедрение моратория на принудительные реализации имущества должно сопровождаться определением источников, за счет которых задолженность за предоставленные жилищно-коммунальные услуги должна быть погашена.  Однако, авторами возможность ухудшения финансового состояния предприятий, которые предоставляют соответствующие услуги, игнорируются.    

Комитет по вопросам Регламента, депутатской этики и обеспечения деятельности Верховной Рады Украины отметил нарушение нормотворческой техники при подготовке законопроекта.

Комитет по вопросам бюджета  отметил, что  реализация законопроекта не имеет влияния на показатели бюджетов. Комитет по вопросам  социальной политики и труда считает, что внедрение норм законопроекта   нарушит конституционные требования относительно обязательности  судебных решений и предлагает вернуть его авторам на доработку. Прошу  поддержать решение комитета.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Шановні колеги, хто  хоче висловити свої думки з цього приводу, прошу записатися. Будь ласка, прізвища народних депутатів виведіть на табло.

Геннадій Задирко, група  "Реформи заради майбутнього".

 

12:42:27

ЗАДИРКО Г.О.

Будь ласка, передайте слово  Каплієнку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Володимиру Каплієнку? Так,  будь ласка.

 

12:42:33

КАПЛІЄНКО В.В.

Дякую, Володимире Михайловичу. Дякую, Геннадій  Олександрович.

Шановні колеги, ви знаєте,  представники депутатської групи  "Реформи заради майбутнього"  не байдужі до українців і  тих незахищених верств населення, які на сьогоднішній  день   є в Україні.

Я хотів би нагадати вам,  що є така  приказка: "Умна кума, як бочка пшона". Бо тільки що виступав   представник профільного комітету і сказав про те, що  ну як же ж ми можемо це зробити, як ми можемо не накласти  мораторію у випадках, коли воно не платить, чи вона не платить, чи він не платить за здобуті житлово-комунальні   послуги. А ми не пам'ятаємо про те, що більше ніж на 75 відсотків українці вважаються бідними і про те,  що Україна  є бідною державою. І українці, які не отримують заробітної плати, чи пенсії достатньої для того, щоб прокормити себе як фізичної особи. Та проплатити ті нерегульовані, які ми прийняли в цьому залі, житлово-комунальні послуги та ще  й незрозумілої якості,     то дивно виглядає ситуація.

Держава самоусунулась від цієї проблеми. І я нагадаю вам, що деякий час тому ми проголосували про те, що житлово-комунальні    послуги не регулюються  державою Україна. Тобто місцеві органи самоврядування  самі регулюють тарифи, самі заганяють цих бідних людей і  доводять їх до ручки. Після цього стає питання: або купити молока, або хліба.  І ми тут кажемо про те, що давайте ще заберемо у них квартиру і цю квартиру  примусово будемо реалізувати.

Ми як представники  депутатської групи  "Реформи заради майбутнього" на 100 відсотків,  20 голосами підтримуємо цей законопроект. І вважаємо, що треба накладати чи накласти мораторій на реалізацію примусового майна у разі, якщо ця  людина є бідною. А цей закон, саме цей закон доводить, а що таке бідна людина з точки зору несплати комунальних послуг, якщо є сукупний дохід менше ніж 100 мінімальних заробітних плат, якщо на рахунку немає відповідно грошей і таке інше. Ми підтримаємо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Андрій Павловський, будь ласка, фракція "БЮТ - "Батьківщина".

 

12:44:39

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський. Прошу передати Володимиру Яворівському з фракції "Батьківщина.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Яворівський, мікрофон.

 

12:44:45

ЯВОРІВСЬКИЙ В.О.

Володимир Яворівський, "Блок Юлії Тимошенко", місто Кіровоград.

Шановні колеги, шановні наші виборці, цей закон – це фактично тест. Після цього голосування і ви можете дуже легко перевірити хто є хто у Верховній Раді, чого він хоче і чого він сюди прийшов і чи виконує він  всі ті свої обіцянки, які він нагородив під час своєї виборчої кампанії.

Це справді парадоксально. Бо ми прекрасно розуміємо, що, ну, в нормальній країні, в нормальному суспільстві потрібно платити за житло, потрібно платити за воду, потрібно платити податки. І тому зрозуміло, для іншої країни це було би парадоксально приймати такий законопроект. Але ми живемо в парадоксальній країні, найпарадоксальнішій, яка тільки може бути, де людям місяцями не виплачується заробітна плата, де мінімальні пенсії такі жалюгідні, що людям ледве-ледве вистачає для того, щоб зв'язати шнурки в цьому житті своєму там і тому подібне. Ми живемо у суспільстві, де мізерна заробітна плата медиків і тому подібне.

І через те. якщо цей закон ми не проголосуємо сьогодні,  а я мало вірю в те, що регіонали за це проголосують, думаю, що комуністи проголосують, чогось мені так здається принаймні.

Через те, якщо не буде цей закон проголосовано, ми просто свідомо збільшуємо кількість бомжів. Тому що он в тому самому ж самому Донецьку – столиці наших регіоналів, в тому ж самому Донецьку сьогодні буквально вже обчищають людей, все що тільки можна, не платячи їм  заробітної плати місяцями.

Через те, мені видається, що Павловський зробив дуже добрий громадянський жест, що він підготував такий законопроект. У нього багато чого передбачено. Це не стосується багатих людей і в законі це є. Хто має, скажімо там, сто мінімальних заробітних плат, хто має на своєму рахунку гроші. Тому що в нас деякі й багаті, до речі, не платять. Через те, ну, логічно здавалося б, що треба за цей закон проголосувати. Але хто – зараз побачимо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, фракція "Наша Україна - Народна самооборона".

 

12:46:56

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, а що таке пропонує сьогодні автор, що не є виконуваним? І що, які будуть суттєві втрати для економічного бюджету? Це що, діра в 3 мільярди, як "Лівела" зробила? І всі сидять на місці. Урядовці на місці, податківці на місці, а діра така здоровенна.

А він всього-на-всього пропонує зробити так як пропонував Президент України Віктор Федорович Янукович, який казав: "Почую кожного. Покращення вже зараз". І пообіцяв, і розписався, що 1200 мінімальна пенсія буде з 1 січня 2011 року. 2011 рік закінчується, а мінімальна пенсія ще до тисячі не підростає. Так як же, як кажуть "пацан сказал – пацан ответил", а якщо пацан сказал и не ответил, то надо тогда ответить за базар. Поэтому не виноваты жители Донбасса.

Шановні друзі, що пропонується в цьому законопроекті? Дві речі. Перше, пропонується, щоб не вилучати майно у цих людей примусово, які не змогли виплатити квартирну плату внаслідок того, що вони чи втратили роботу, або опинилися без роботи, і на кого не розповсюджується закон. А він не поширюється на тих боржників, сукупний дохід яких разом з членами сімей, що проживають з ними, перевищує 100 мінімальних заробітних плат за рік.

Через це я вважаю, що закон абсолютно розумний. І я переконаний, що Віктор Федорович, якщо ви з ним порадитеся, також дасть вам відмашку проголосувати за. Пане Чечетов, я вас прошу дати правильну команду. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Ярослав Сухий, фракція Партії регіонів.

 

12:49:12

СУХИЙ Я.М.

У мене прохання, Володимире Михайловичу. Якби можна було якогось режисера по звуку на пульті, бо тут можна здуріти, коли Кармазін виступає з трибуни. Вже ця накладка зів’яла, зразу і розпадається. Юра, ну чого ти так кричиш?

Шановні колеги! Давайте до соціальних законопроектів відноситися спокійно і виважено. Перше. Мораторій. Мораторій передбачає або на певний час, або за певних умов. Тут цього немає. Ми колезі Павловському на комітеті про це говорили. Якщо б він запропонував цей законопроект направити на доопрацювання, було б нормально.

Далі. Тепер тут багато говорилося про бідних людей. Сьогодні проплата за житлово-комунальні послуги складає 98 відсотків від кількості громадян. Хто не платить?! Подивіться, кого ви захищаєте цим законопроектом. 100 мінімальних зарплат. Тисячу чотири гривні помножте, - 100 тисяч гривень в місяць! Це бідна людина?! Ну, яка ж це бідна людина? Сьогодні в першу чергу платять саме ті люди, яких ви нібито намагаєтесь захистити. Мені дуже …

Мені дуже жаль, що люди, які працюють в комітеті з питань соціальної політики і тільки махають руками, які не розуміють суті соціальної політики, повинні собі усвідомити – ми повинні створити в державі єдину систему моніторингу надання, отримання послуг. Аби чітко знали органи місцевого самоврядування, що скільки коштує, що в скільки обходиться. Тоді ми не будемо мати такої дурниці, коли в різних обласних, районних центрах зашкалює ціна на житлово-комунальні послуги, абсолютно невмонитвована!

Цей законопроект був написаний в 2009 році. На цій трибуні доповідався. Мені дуже шкода, що нинішня опозиція свій могутній, нормальний, потужний потенціал перетворила в пар, в свисток, переписуєте старі законопроекти і видаєте тут з цієї трибуни за якусь істину останньої інстанції. Мені дуже шкода.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Володимир Лещенко, фракція комуністів. Будь ласка.

 

12:51:26

ЛЕЩЕНКО В.О.

Володимир Лещенко, фракція Комуністичної партії України. Чернігівщина. Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Шановні виборці! Компартія України протягом тривалого часу реалізує на всій території держави проекти "Робота-зарплата-захист" і "Контроль-порядок-справедливість – комунальний  наступ комуністів". Під час цієї конкретної роботи підтвердилося, що заборгованість по виплаті зарплат і пенсій і заборгованість по оплаті за житлово-комунальні послуги тісно пов'язані між собою. Як же людина може розраховуватися, коли з нею не розрахувалися? Державні субсидії питання не вирішують. А підприємства житлово-комунального господарства через суди, з метою погашення боргів, стягують з бідняків їхнє майно. Тому фракція комуністів підтримує включення проекту Закону про запровадження мораторію на примусову реалізацію майна громадян за борги з житлово-комунальних послуг до порядку денного сесії. Бо це питання Компартія відстоювала завжди. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, обговорення питання завершено. Давайте підійдемо відповідально до цієї проблеми, а вона справді таки існує. Я думаю, що при серйозній підготовці, підходу до підготовки цього законопроекту варто було б проаналізувати нам і запитати, і отримати матеріали, що в нас відбувається фактично із оплатою комунальних послуг. І ми побачимо цікаву картину, про яку щойно говорили. Що найменш захищені верстви населення справно платять комунальні послуги. А ті, хто може платити, як правило їх не платить. І очевидно нам треба було в цьому законопроекті запропонувати диференційований підхід: там, де є заборгованість по заробітній платі, дати можливість людям не платити комунальні послуги. Оскільки сама ідея гарна, але, водночас, як мені бачиться, вона  реалізована у формі політичного маніфесту, а не відповідного законопроекту, який би давав користь на виході. Тому, я думаю, що нам треба було б зробити гарний закон, із цього приводу залучивши до цієї справи юристів.

А відносно того, що зараз буде тест, в якому суспільстві ми живемо, шановні колеги, зліва, справа і по центру, ми живемо в тому суспільстві, яке ми з вами спільними зусиллями створили в протиборстві.

І щодо жесту, я думаю, що спізнилися на років 5. Я пригадую, в 2007-2008 році аналогічні законопроекти пропонували – їх блокували, зараз все навпаки. Давайте будемо виходити на зрозумілі і прийнятні , але серйозні  рішення.

Я прошу вас, ви що зранку щось, мабуть,  потягнули чи що? Ви приходите і починаєте розказувати ці байки. Заспокойтеся.

Тому я ставлю, шановні колеги, на голосування  пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону  про  запровадження мораторію  на примусову реалізацію майна громадян  за борги за житлово-комунальні послуги. Пропозиція про те, щоб  направити на повторне перше читання або повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання не може бути реалізована, якщо  питання не включене до порядку  денного. Отже, зрозуміла пропозиція, да?

Для включення до порядку денного, реєстраційний номер 9110, прошу голосувати.

 

12:55:12

За-106

Рішення не прийнято. (Шум у залі)

З якого приводу? Немає з мотивів голосування.  Я вас перепрошую. (Шум у залі)

  Одну хвилинку. Кармазін назвав Чечетова, у вас є право на  репліку. Юрія Сербіна, на жаль, немає.

 

12:55:35

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые  коллеги, я хочу обратиться к одному пламенному  оратору. Ну, опубликовали Закон о выборах, вы  ж хоть почитайте, когда начнется выборная кампания. Вы же юрист, почитайте, а то вы сегодня  сожжете себя, а  когда выборы будут, вы потухнете и потом будете паровозиком цепляться за хвост какой-то партии. Это первое.

И второе. Я  боюсь, чтобы  под обломками популизма мы окончательно  страну не похоронили.  Мы уже столько популистских законов напринимали,  что сейчас разгрести  не можем все вместе. Давайте все-таки остынем, по крайней мере хотя бы  до лета,  в нормальной конструктивной обстановке  проведем работу парламента, примем  все, что нужно, ну а тогда уже последние два месяца, ладно уже, сам Бог велит. Но до этого давайте забудем о выборах.  Выборная кампания начнется за 2 месяца до выборов. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, шановні колеги, переходимо до…

Одну хвилиночку. Було сказано: "Юра", було так сказано ніжно, без прізвища. (Шум у залі)

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення змін до Закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати" (щодо збільшення розмірів).

Ну, ладно, хвилина. Було названо прізвище. Ну, тоді говоріть, будь ласка. Так, тільки репліки на репліку немає, так що, будь ласка, утримуйтесь.

 

12:57:26

КАРМАЗІН Ю.А.

Я не на репліку, я хочу відповісти своєму товаришу по парламенту Сухому. Так от, шановні друзі, якби ви читали хоча би те, що пише ваш голова комітету навіть, а він пише, що мають річний дохід у сумі 100 і більше розмірів мінімальної заробітної плати. Тобто мова йде про річний дохід, а не просто про те, що ви думали. Читати тщательней надо. Це перше.

Ну, і що стосується нашого великого "кормчего", який показує, куди нам іти своєю рукою. То "обломок популізму", я так маю на увазі, що ви не Президента нашого так назвали, який з 1 січня 2011 року пообіцяв тисячу 200 пенсію всім мінімальну, всій державі. Це написано, і підпис стоїть. І чорнобильцям пообіцяв, між іншим, що він все і зовсім змінить, і все виплатить, і борги виплатить. Результат який? Навіть рішення судів не виконуються, а ті, хто мав вимагати за себе виконання рішень, взяті міліцією і затримані необґрунтовано, до речі.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Оголошується до розгляду вдруге проект Закону про внесення змін до Закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати" (щодо збільшення розмірів) для його включення до порядку денного (реєстраційний номер 9177). Доповідач – Андрій Михайлович Павловський. Від комітету хто буде доповідати? Будь ласка.

 

12:58:58

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Блок Юлії Тимошенко – "Батьківщина". Щодо дискусії, то попередній законопроект був зареєстрований в вересні цього року і  доходи там йдеться за рік, і він був направлений на мету, щоби унеможливити примусово реалізацію майна громадян, викидання їх на вулицю з квартири, як зараз відбувається в місті Донецьку, про що телеканали повідомляють.

Щодо законопроекту 9177, то він поданий у зв`язку з тим, що в п`ятницю ми будемо вже розглядати бюджет на друге читання, де фактично "заморожені" і штучно занижені соціальні стандарти, тому за дорученням опозиції ми пропонуємо підвищити розміри мінімального прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати, мінімальної пенсії до рівня реального зростання споживчих цін.

Зокрема пропонується з 1 січня 2012 року встановити мінімальну пенсію в розмірі 1200 гривень та мінімальну заробітну плату в розмірі  1506 гривень. Це як і обіцяв Віктор Янукович в січні  2010 року по телебаченню в місті  Запоріжжя, що це буде один з перших його указів. Тому треба свої обіцянки виконувати, слово тримати –  Донбасс же порожняк не гонит! Тому опозиція допомагає владі нагадати про свої… і виконати свої обіцянки.

Я розумію, що Партія регіонів серйозно зіштовхнулася  з проблемою виконання своїх обіцянок – ответа за свої слова. Прийшов час хоч щось зробити для простих людей. Тому що ті мінімальні пенсії і зарплати, які ви пропонуєте, це просто знущання. Журналісти хотіли прожити на той прожитковий мінімум, прожили всього 2 тижні. А треба жити місяць!

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Від комітету. Немає. Заключення нема. Комітет не розглядав це питання значить.

Тоді запишіться, шановні колеги, на обговорення цього питання. Будь ласка, прізвища народних депутатів покажіть. Знову Андрій Павловський.

 

13:01:32

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський. Передати Олегу Ляшку прошу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Олег Ляшко, будь ласка.

 

13:01:37

ЛЯШКО О.В.

Олег Ляшко. Я хочу підтримати законодавчу ініціативу колеги Павловського. Вкрай актуальне питання. Володимир Михайлович Литвин днями десь давав інтерв’ю, розказував, що положать під ялинку подарунок. Кому подарунок ви будете класти під ялинку і який подарунок? Якщо отой подарунок у вигляді проекту бюджету, який ми в п’ятницю маємо розглядати, то це подарунок для олігархів, це подарунок для нинішньої влади, але це не подарунок, а це атомна бомба для мільйонів українських громадян. Бо у наступному році, дякуючи таким подарункам від влади, люди будуть бідніти, люди будуть банкрутіти, ви будете виселяти людей із квартир, ви позбавити у них останню копійку можливість заробляти, для того щоб годувати свої сім’ї. Оце отакі подарунки? Та нехай Господь Бог рятує нас від таких ваших подарунків! Найкращий би подарунок був для українського народу, для України, кілька подарунків: перше – це заборона Партії регіонів як політичної сили, яка не виконує передвиборчих обіцянок, яка обдурює людей, яка забирає у них останнє; найкращий подарунок – це відставка уряду Азарова, який обкрадає людей. Вони розказують, що у бюджеті грошей немає! 450 мільйонів на лікування чиновників! Півтора мільярди на утримання Президента Януковича, мільярд на Верховну Раду! І розказують про ці подарунки! Ви зробіть людям простий подарунок: сядьте всі на підводну лодку – і втопіться в Чорному морі! І оце буде найкращий подарунок для країни, який тільки можна чекати. А ви натомість що робите? Ви валите законопроекти, які дають людям можливість хоча б копійку додатково отримати до бюджету, бо ви не тримали в руках платіжки, ви не знаєте, що таке рахувати ту копійку: чи за комуналку платити, чи за таблетки, чи кусок хліба! Тому не треба нам ваші такі подарунки!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Цибенко Петро Степанович, фракція комуністів.

 

13:04:02

ЦИБЕНКО П.С.

Шановні колеги! Фракція Компартії України, голова Ради ветеранів України Петро Цибенко.

Шановні колеги, шановні громадяни України! Я хочу сказати від імені фракції Компартії України про те, що ми, як завжди, будучи послідовною політичною силою, яка послідовно захищає інтереси найбільш знедолених верств населення, ми, безумовно, цей законопроект підтримаємо.

Але я хотів би сказати ось про що. Посилаючись на більш близьку мені стару діяльність, а саме: пенсійне забезпечення, як депутат-комуніст і як перший заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів хочу нагадати, що, безумовно, є проблема, яку намагаються врегулювати цим законопроектом. Адже на сьогоднішній день мінімальна пенсія складає 800 гривень.

Треба сказати, що цей показник не відповідає ні будь-яким цивілізованим нормам, ні трудовому вкладу людей, які багато і тяжко працювали на цю країну, на цей народ, на цю державу. І тому, безумовно, проблема є. І будь-які ініціативи, які стосуються цього питання, ми будемо, безумовно, підтримувати.

Але я хотів би сказати, звертаючись до тих політичних сил, до тієї політичної сили, яка ініціює даний законопроект. Шановні колеги, ви мали унікальну ситуацію: ви мали Президента, ви мали Прем'єр-міністра, ви мали уряд, ви мали більшість, чому не вирішили ви це питання тоді, коли були при владі. Більше того хочу сказати. В листопаді 2009 року отут, у цьому залі, коли ви складали владну команду, фракція Компартії України, Партія регіонів тоді, опозиційна сила, ламаючи опір ваш, запроваджувала прожитковий мінімум в 498 гривень, проти якого ви категорично заперечували. То шановні мої, коли мали такі широкі можливості, очевидно треба було їх реалізовувати тоді, коли…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.

 

ЦИБЕНКО П.С.  Коли ви мали для цього можливості і зобов’язані це були зробити. Отже, ще раз наголошую на тому, що фракція Компартії…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

В’язівський, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:06:25

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.

Володимир В'язівський, "Наша Україна".

Тримаю документ, який би радив членам Партії регіонів час від часу перечитувати. Цей документ називається Передвиборна програма кандидата Януковича "Україна – для людей!". Для яких людей ця Україна, ми теж розуміємо, тому що починаю читати цю програму, сльози мішають говорити. "За десять років Україна ввійде до 20 найсильніших економічних країн світу". Я думаю, що 20 наших міліардерів ввійдуть у сотню найбагатших людей світу, - читайте між рядками.

Наступне. Щодо соціальності  і державних гарантій. "Держава повинна стати надійним гарантом гідного рівня життя своїх громадян". Бачимо, як наші громадяни гідно відстоюють свої права чи-то перед пенсійними фондами в областях, чи перед секретаріатом Президента, чи перед Кабміном, чи тут перед Верховною Радою і цілком справедливо скандують, уже не до влади, а "Банду геть!", бо влада і банда є ототожнені речі в сьогоднішніх реаліях в Україні.

Те саме читаю і щодо освітніх проектів. Хочу сказати: в освіті, коли влада не може нагодувати громадян, уже забирають навіть те, що ми мали до цього часу. Що з телеефірів і радіоефірів щезає українська мова, так уже, починаючи від дитячого садочка, українців хочуть позбавити навіть української мови, навіть не говорячи про те, що повноцінно  треба того студента і ту дитину нахарчувати, повноцінно дати стипендію, а пенсіонер, щоб міг  достойно міг прожити від пенсії до пенсії.

Переглядаю наступне. Доступне житло. Скільки коштів передбачено в наступному бюджеті на доступне житло? А нуль. А скільки коштів передбачено під законопроект, який ми тут так всі дружно приймали, бо нібито вирішили питання про гуртожитки і те, що держава має право профінансувати і викупити гуртожитки і надати тим, хто в них живе? А теж нуль. А тому, і гуртожитки заберуть у людей і віддадуть паханам, так само як і не дай Бог, людина спіткнулася…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

В’ЯЗІВСЬКИЙ В.М.  … прикрість  сталася  в житті, і у неї до старшої людини прийдуть забирати квартиру, так само заберуть все. Тому я хотів би, щоб ми проголосували і підтримали…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олег Зарубінський, будь ласка, мікрофон.

 

13:08:58

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Шановні колеги! Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Тут про подарунки йшлося, я так подумав собі, який би був гарний подарунок всім, якщо професійні шахраї з юнацького віку і дрібні злодюжки з липовими посвідченнями заткнули врешті-решт пельку і, знаєте, просто не знущалися над іншими лицемірно, цинічно, посміхаючись після своїх ораторських поползновений.

А щодо теми, то хотілося б сказати і нагадати 2009 рік, коли відбувалося абсолютно аналогічне протистояння між тими, хто пропонував дуже значно, популістські, давайте чесно скажемо, підвищити соціальні стандарти і ті, хто сьогодні їх пропонує, які за них жодного голосу не віддали. Тоді був прийнятий закон, який я запропонував, оскільки він враховував реальні можливості держави і, з іншого боку, реально допомагав людям. Якщо будуть у вас проблеми, звертайтеся знову до мене, він пройде. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення питання. І оскільки тут апелювали до мене, я вимушений сказати про те, що якщо ми так не любимо владу, ніхто ж не закликає любити, то давайте хоч поважати свою країну. До чого я веду?

Шановні колеги, у 2009 році був практично ідентичний законопроект з аналогічними пропозиціями щодо підвищення прожиткового мінімуму і соціальних стандартів. Тоді була заблокована робота Верховної Ради, рішення не приймалося і не було діалогу. Завдячуючи Олегу Зарубінському, поділили на двоє ті пропозиції, які були, і прийняли закон. Після того з боку уряду було заявлено, що цей закон виконуватися не буде. Тому я пропоную всім дружно підтримувати одне рішення, щоб ми, якщо хочемо остаточно знищити країну і знову продемонструвати тест, включити зараз цей законопроект у порядок денний, прийняти його в першому читанні і в цілому. І окремим пунктом автора проекту цього закону призначити міністром соціальної політики і нехай він виконує цей закон, і прозвітує перед країною.

Шановні колеги, я прошу вас, давайте будемо серйозні речі розглядати серйозно. Давайте будемо готувати обґрунтування, яка ця сума потрібно, що потрібно вносити в бюджет. Скільки можна займатися тим, що  ми розвалюємо під гаслом захисту людей країну, ну ви ж це розумієте прекрасно. Давайте приймемо рішення, що ми будемо забезпечувати  виконання тих соціальних законів, які є, а потім далі рухатися. Це принаймні буде якийсь рух.  Я розумію, що це не подобається, але це правда.

 (Шум у залі)

 Та мовчіть, будь ласка. Я знаю, що ви професійні демагоги. Я знаю.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція   про включення до порядку денного проекту Закону (9177) про внесення змін до Закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та  мінімальної заробітної плати". (Шум у залі)  І прем’єру можна також.

 

13:12:33

За-78

По фракціях, будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 36, "Наша Україна –Народна  самооборона"  - 13, комуністів – 24, "Реформи заради майбутнього" – 1, Народна Партія – 0, позафракційні – 4.

Шановні колеги, для того, щоб зняти підстави для криків "ганьба", я прошу вашої згоди, щоб опублікували в газеті "Голос України", як голосували за Закон про соціальні стандарти у 2009 році і зараз. І тоді буде ганьба усім.  (Шум у залі)  Заспокойтесь. Я прошу опублікувати. І все, все стане  на свої місця.

Оголошується до розгляду проект Закону про доповнення статті 42 Кримінального кодексу України (щодо діяння, пов'язаного із політичним ризиком) (реєстраційний номер 9261). Доповідач – Геннадій Геннадійович Москаль. Співдоповідач – Віктор Дмитрович Швець, голова комітету. Будь ласка.

 

13:13:39

МОСКАЛЬ Г.Г.

Шановні народні депутати! Шановна більшість! Тут хтось казав, що погано чує, то я буду розмовляти більш голосно. Я прошу вас підтримати і вже  не опускати країну до такого рівня, що "не солоно хлєбавши" приїхали всі   вожді сьогодні з Москви, а всі чинники Євросоюзу покинули Україну, нічого не  підписавши. Питання одне, ми маємо сьогодні набратись політичної мужності, я звертаюсь до більшості як казали в Радянському Союзі, "морально прогнившої" і доповнити статтю 42 Кримінального кодексу таким змістом: "Не є злочином також діяння, дія, або бездіяльність особи, посада якої  законно віднесена до політичних посад, якщо це діяння     пов'язано з виконанням службових повноважень і було вчинено в умовах виправданого ризику."  Такі норми є у всіх європейських і світових цивілізованих країнах, за політичні рішення приймається… тільки політична відповідальність. І нехай виборці  на виборах скажуть:  була права  Тимошенко, чи не була права?

І друге. Більшість, шановна Партія регіонів,  ви унеможливите в подальшому притягнення  ваших лідерів до  відповідальності за прийняття  сьогодні абсолютно абсурдних політичних рішень.   Тому, я прошу вас, щоб ми не ставили країну і  ті люди, які хочуть в Європу і із-за вас не можуть туди ні поїхати, ні попасти, я прошу вас сьогодні  підтримати, це буде першим кроком. А те, що ваші  юристи понаписували, що вони не розуміють,  що таке політичні посади,   ну так це абсурд абсолютний. Є Закон про Кабінет Міністрів, де чітко вказано, що всі  члени уряду на чолі з прем'єр-міністром…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте, будь ласка.     

 

 МОСКАЛЬ Г.Г. Прошу підтримати  і ви знаєте, що принциповість ваша  сьогодні граничить з дурістю. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. До речі, Геннадій Геннадійович, тут написано юристами, до яких посад відносяться політичні посади. Я маю на увазі,  тут же написано все.

Шановні колеги, від комітету? Немає. Будь ласка, тоді запишіться на обговорення цього питання. 

Ольга Боднар, фракція "БЮТ - "Батьківщина". Будь ласка.

 

13:16:30

БОДНАР О.Б.

Дуже дякую. Ольга Боднар, "Блок Юлії Тимошенко - "Батьківщина".

Шановні колеги, я дуже прошу все ж таки зі здоровим глуздом віднестися до даного законопроекту і одностайно проголосувати його. Тому що насправді я не пам'ятаю такого в світі, щоби таким чином можна було позбавлятися, таким брутальним чином можна було позбавлятися своїх політичних опонентів.

Я думаю, що жодна людина, яка стане на місце теперішнього Прем'єр-міністра Азарова, або теперішній Прем'єр-міністр Азаров не можуть бути забезпечені також від такого подібного діяння стосовно них. Тим більше, як сьогодні ми уже бачимо, що газ у нас уже буде по 500 доларів.

Я хочу вам нагадати, що на сьогодні чиниться повністю політична репресія стосовно Прем'єр-міністра України Юлії Володимирівни Тимошенко, і уже мої колеги вам про це казали, що якщо цю норму не буде скасовано, тому ми вже просто нести відповідальність уже і перед Богом   за цю людину.

Вчора ми були суді і ми бачили ганебну поведінку судді, на яку, на жаль, не відреагували ніяким чином представники прокуратури. Я вважаю, що цього роботи категорично не можна. Тому що вчора представники, от дивіться, представники судової влади про свідчення про стан здоров'я особи, які належать до конфіденційної інформації, поширення і використання якої без згоди особи прямо забороняється статтею 32, ще й підпадають під статтю 145 Кримінального кодексу України. Якщо, можливо, хтось забув або вважає це не за доцільну інформацію, то я хочу сказати, що прийнявши даний законопроект, ми уже таким чином і уже знімаємо індульгенцію  і даємо індульгенцію тим людям, які сьогодні попали під прес теперішньої влади і вимушені, можливо, навіть не бажаючи того, виконують ці функції і ті ролі, на які їх кидає теперішня влада.

Я прошу вас підтримати даний законопроект. Це буде як лакмусовий папірець. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Михайло Чечетов, фракція Партії регіонів. Наступним буде виступати Юрій Кармазін.

 

13:18:47

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Владимир Михайлович, уважаемые коллеги, я попытаюсь использовать выступление, ту же самую лексику и терминологию, которую использовали предыдущие выступающие.

Но, первое, вы знаете, был брошен упрек в части того, что были встречи и с Европейским Союзом, там, и в России, ничего не подписано и та далее. Я вам хочу сказать, подписываются очень быстро договора тогда, когда сдаются национальные интересы. Нет ничего проще, одним росчерком пера подписал, сдал национальные интересы и, как правильно сказала выступающая, получили 500 долларов за газ. Вот это называется быстро подписали, очень быстро. И назвала цену этого быстрого подписания – 500 долларов, вы вдумайтесь. А кто подписывал? Одним росчерком пера, быстро руки подняли и сдали. А вот когда не быстро, когда защищаются национальные интересы, когда каждая буква выверяется, каждая цифра, когда каждая запятая, в этом и смысл настоящей государственной дипломатии – защищать национальные интересы, а не сдавать их за 500 долларов за газ. Это первое.

Ну, и второе. Был, используя, как было сказано, советскую терминологию, я отвечаю, что морально прогнившей, части морально прогнившей оппозиции, что мы за ваши морально прогнившие предложения голосовать не будем, поскольку они не отвечают истинным национальным интересам страны. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. А може взагалі нічого не бути. Юрій Кармазін. Юрій Анатолійович, будь ласка.

 

13:20:44

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін, Партія захисників Вітчизни. Шановні народні депутати, ви що думаєте, що такі дурні люди були, які приймали Кримінальний кодекс? Чи я як керівник комітету, який тоді 3 роки працював над ним? Ви що, думаєте, що ми не записали в статті 42 діяння, пов'язані з ризиком, що не є злочином, діяння, дії, або бездіяльність, яке заподіяло шкоду правоохоронним… інтересам, якщо це діяння було вчинено в умовах виправданого ризику для досягнення значної суспільно корисної мети.

Саме так є в чинній статті 42 Кримінального кодексу. Але хто його читає? Пан Кузьмін? Не читає. Пан Кірєєв просто не розуміє, що це таке. Ви розумієте, рівень дебілізму у людини зашкалює! Тому не розуміє. Пані Сійтайло, я вчора подивився в очі цій судді. Ви знаєте, пустота, порожнеча і відсутність присутності в державі взагалі, бо треба емігрувати після того, що вона вчора говорила! Після тієї ухвали! Відсутність присутності навіть! Я не кажу про розуміння статті 42.

Геннадій Геннадійович хоче добавити, що не є злочином також діяння особи, посада якої законом віднесена до політичних посад, якщо це діяння пов’язують з виконанням службових повноважень і було вчинено в умовах виправданого ризику. Геннадію Геннадійовичу, ну, назвіть ще масло масляніше. Я проголосую за нього. Хоча, я ще раз кажу, перша частина цього дозволяє.

Але ж, Геннадію Геннадійовичу, ви, очевидно, хотіли сказати про інше. Ви хотіли сказати про те, що 31 числа того знаменитого року відкликали делегацію "Нафтогазу" під керівництвом Олега Дубини і готові угоди про газ по 225 доларів. І чомусь ніхто не сидить під варто! Ау! Прокуратура, де ви? Служба безпеки, чому не одягнені кайданки на всіх? Чому не вирахувані пан Фірташ і всі, хто спонукав до того рішення? Чому їхня оцінка…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Анатолійович, завершуйте.

 

КАРМАЗІН Ю.А. Я завершую.

Шановні друзі! Можна і треба прийняти цю статтю. Але треба декриміналізовувати 365-у і треба прийняти політичне рішення, що опозиція не має сидіти у в’язниці. Опозиція має висловлювати свою точку зору. І коли пан Чечетов тут керував кульками…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. Шановні колеги! Я ставлю на голосування, прошу уваги, пропозицію про включення до порядку денного проекту Закону про доповнення статті 42 Кримінального кодексу України щодо діяння, пов’язаного з політичним ризиком (реєстраційний номер 9261). Про включення до порядку денного.

 

13:23:57

За-58

Рішення не прийнято.

По фракціях? Будь ласка. Партія регіонів – 0, "БЮТ – "Батьківщина" – 37, "Наша Україна – Народна самооборона" – 18, комуністів – 0, "Реформи заради майбутнього" – 0, Народна Партія – 0, позафракційні – 3.

Шановні народні депутати, вноситься на розгляд для включення до порядку денного проект Закону про внесення змін до деяких законів України (щодо експертизи навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти) (реєстраційний номер 9086). Доповідач – Арсеній Петрович Яценюк. Від комітету голова Комітету з питань науки і освіти – Максим Георгійович Луцький, будь ласка.

 

13:24:44

ЯЦЕНЮК А.П.

Шановні народні депутати, даний законопроект вноситься не вперше. Я думаю, що ні для не таємниця про те, що нова влада переглядає. Переглядає і історію, переглядає і сьогодення, переглядає і підручники з української мови. Переглядає, переглядає і допереглядалась до того, що тримається на декількох відсотках рейтингу. Ми вимагаємо, щоби підручники, які визначаються державним стандартом середньої освіти, проходили обов'язкову експертизу Національної академії наук та Національної педагогічної академії, і тільки тоді давалися до середньої школи. І ми проти перегляду історії. Ми проти перегляду того, що таке Україна і українське.

Але сьогодні на прес-конференції Президент України Віктор Янукович заявив про декілька переглядів.

Перше. Президент Янукович вважає, що треба переглянути зовнішньополітичний курс. І він сказав про те, що не виключає, що Україна вступить до ЄврАзЕСу. Не таємниця про те, які переговори були між Україною і Росією щодо газу: перше - Росія вимагає 50 відсотків труби; друге -  Росія вимагає свій менеджмент на українській трубі; третє – Росія каже про те, що начебто ціна буде 250 доларів; четверте – Росія хоче ключі від України, щоб були передані в Кремль. І якщо Президент Янукович думає, що йому вдасться здати Україну, то цього не дасть в першу чергу український народ.

Друге, що стосується перегляду кадрової політики. На жаль, Президент Янукович не зробив сьогодні мужній крок і не сказав про те, що він створив найбільшу кадрову помилку за два роки. Весь український уряд сьогодні повинен був би бути  відправлений у відставку. Це повинно було би бути  підсумком останніх двох років перебування  чинного Президента при владі.  Але проявлена слабохарактерність, проявлено  те, що не сказано, що ми наробили багато біди для України, ми будемо виправлятися.

І третє. Ми звертаємося до  сьогоднішньої влади, щоб вони усвідомили,  вони не зможуть її утримати ні на багнетах, ні на  міліції, ні на правоохоронній системі, ні на опозиції у тюрмі.  Вони можуть втримати тільки у тому випадку,  якщо вони…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

ЯЦЕНЮК А.П. Вони   можуть  її утримувати  тільки тоді, коли вони переглянуть своє відношення до України і українців і почнуть  працювати на країну, а не на себе.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Катерина Самойлик, будь ласка.

 

13:27:19

САМОЙЛИК К.С.

Шановні колеги, звертаю вашу увагу, що стаття 19 базового Закону України "Про освіту" передбачає наукове і методичне забезпечення освіти  здійснюють: профільну міністерство,  Національна академія наук України,  Національна академія педагогічних наук, міністерства і відомства, яким підпорядковані навчальні заклади, міністерства автономії,  вищі навчальні заклади,  академічні, галузеві, науково-дослідні  інститути, заклади післядипломної освіти та інші методичні установи, творчі спілки, асоціації, а також громадські організації.

На виконання цієї статті  закону відповідного Міністерство  освіти, науки, молоді та спорту затвердило наказ, яким чітко і ясно визначено, що положення про наукову експертизу рукописів підручників  здійснює Національна академія наук України, а психолого-педагогічну – Національна  академія педагогічних наук України. Порядок здійснення наукової та психолого-педагогічної експертиз, розробку критерії оцінювання та методики   виставлення рейтингів розробляють  Національна академія наук України та Національної академії педагогічних наук України. Таким чином, наявність позитивної експертизи від Національної академії наук та Національної академії педагогічних наук є обов’язковою.

В зв’язку з тим, що питання врегульовано, Комітет Верховної Ради України, прошу звернуть увагу, одностайно прийняв рішення відхилити зазначений законопроект тим паче, що з такою ж назвою і змістом законопроект в лютому місяці поточного року був уже розглянутий Верховною Радою України та відхилений. І тому в зв’язку з тим, що врегульовані ці питання, прошу вас не включати до порядку денного дане питання.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам. Шановні колеги, будь ласка, запишіться на виступи з цього приводу. Андрій Павловський, фракція "БЮТ – "Батьківщина".

 

13:29:39

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина". Прошу передати слово Миколі Томенку.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Микола Томенко, будь ласка.

 

13:29:56

ТОМЕНКО М.В.

Шановні колеги, насправді, існують як мінімум дві проблеми з нинішніми українськими підручниками, якими опікується теперішнє керівництво Міністерства освіти на чолі з Табачником.

Перша проблема ідеологічна чи змістовна, вона пов’язана з тим, що так склалося, що протягом останнього періоду партійні чи політичні симпатії керівництва Міністерства освіти прямо чи опосередковано переносяться в зміст підручників, що є неприпустимо, неправильно і руйнує саму ідеологію системи освіти, яка не повинна бути в залежності від того, які партії представляють ті чи інші міністерства. Тому я переконаний, що якщо є наказ міністерства – це добре. Ну, бажано, щоб це було в законі, для того щоби лише вчені Академії наук в змістовній частині, а Академія педнаук в частині методичній мала пряме і безпосереднє відношення до змістовної частини підручників.

Друга проблема – це економічна, прагматична, я б сказав, корупційна складова у справах підручників. Я неодноразово звертався до Генерального прокурора, до Рахункової палати. По минулому році ви читали висновки Генеральної прокуратури, де міністерство повністю провалило забезпечення підручників. Я сподіваюсь, що Рахункова палата мені надасть відповідь, а експерти і фахівці говорять, що сьогодні в середньому ціна підручника в 2 рази більша, від реальної собівартості ціни на підручник. Що існує нібито якась посередницька структура, яка ніколи цією справою не займалася, і штампують вони собі потихеньку ці підручники, десь наполовину заробляючи на цій всій історії. Тому  під егідою, що міністерство бореться за чистоту змісту, насправді воно бореться за гроші, бо на цих підручниках заробляються фантастичні суми.

Я сподіваюся, що я вас поінформую по Рахунковій палаті, і ми дізнаємося цю інформацію, і я думаю, що ми сьогодні  повинні питання підручників, дійсно, зробити  питанням, на яке впливає в частині контролю коштів парламент, а в частині контролю за змістом – академії наук, фахівців і Академії пед.наук.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Лілія Григорович, фракція "Наша Україна – Народна самооборона".

 

13:32:10

ГРИГОРОВИЧ Л.С.

Шановні колеги! Ситуацію, яку сьогодні маємо із переглядом української історії, українських книжок і української науки, в першу чергу, шкільної, дуже нагадує сюжет від Тараса  Григоровича Шевченка. Німець каже: ми монголи? монголи, монголи. Тільки це скажуть тепер з іншого боку, і ми покиваємо, погодимося.

Чи Франція переглядає свою історію? Адже  битва перед Ватерлоо – поразка. Ну звичайно ж ні.

А можливо німці хочуть вилучити ганебні сторінки історії ХХ століття, а це ганебні сторінки для народу? Ні, вони звучать рефреном як уроки.

Коли відбувається подібне, як у нас в Україні? Саме тоді, коли "проффесура", яка ніколи не читала історію України або читала із великою ненавистю, пришла раптом до влади, бо незалежність України сприймала як величезну трагедію. І саме тоді є спроба підігнати всю історію, у тому числі і українську, і світову під свій куций, недалекоглядний українофобський світогляд.

З огляду на те, дуже слушна пропозиція Арсенія Яценюка. Давайте, щоб "проффесура" відійшла, а справжні українські класичні науковці давали таку історичну перспективу і ретроспективу, за яку не буде соромно перед світом, і яку по-справжньому будуть вивчати наші діти, які  люблять цю країну, бо вони в ній народилися, живуть і будуть жити.

Тому, що має робити опозиція? Так, вона буде безкінечно подавати логічні, правильні законодавчі ініціативи на користь справедливої і справжньої історичної науки, проти невігласів. Я закликаю підтримати дану законодавчу ініціативу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Тарас Чорновіл, група "Реформи заради майбутнього".

 

13:33:52

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України! От, знаєте, я зараз послухав виступ двох людей в обговоренні: і пана Миколи, і пані Лілі. Я можу підписатися практично під кожним їхнім словом. Так, ці проблеми існують, і саме в тій формі, якій це представлено. У мене питання: чи ця законодавча ініціатива щось змінює? Те законодавче забезпечення, яке є сьогодні, не позбавляє права і навіть обов’язку Академії педагогічних наук повністю все відслідковувати. Забезпечена їхня можливість і навіть обов’язок брати участь і в розробці, контролі за підручниками. Не врегульовано, можливо, тільки питання самого грифу. Ну, я не певний, чи це щось змінить. Плюс давайте згадаємо: ситуація в галузевих академіях, відверто кажучи, не завжди така позитивна. Свого часу, пригадуєте, як Віктор Андрійович Ющенко пробував нові академії створювати і тому подібне. І толку з того? Ми стикаємося з великою розбіжністю саме на рівні галузевих академій між рівнем і відповідальністю окремих науковців і адміністративного апарату, який, врешті-решт, згідно з цим законопроектом мав би ставити цей гриф.

Тому мені здається, що цей законопроект нічого не міняє, нічого не дає, і сенсу в його прийнятті я, відверто кажучи, не бачу. І в цьому зійшлася позиція нашої депутатської групи.

Але в мене виникає тепер питання, напевно, навіть не до вас, Володимире Михайловичу, не до Погоджувальної ради, а до опозиції. Середа – день опозиції. Формується порядок денний за їхніми пропозиціями. В сьогоднішньому порядку денному після велетенської кількості включення до порядку денного законопроектів, якій на цій сесії вже розглянуті не будуть, ми це прекрасно розуміємо - ніколи, стоять адекватні і потрібні законопроекти, які відставлені насамкінець, які стосуються так само освіти. стоїть щодо мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання, стоїть про вищу освіту Сочки, стоїть про освіту щодо державних гарантій педагогічним працівникам, стоять, врешті-решт, про відзначення пам’яті Симиренка і Григора Тютюнника.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

13:36:03

ЧОРНОВІЛ Т.В.

То чи не краще було би нашим представникам, зокрема опозиції, настоювати на тому, щоб ми сьогодні менше просто для краси і піару включали в порядок денний те, що вже не може бути розглянуто, а розглянули ось ці законопроекти, до яких сьогодні, на жаль, не дійде. Оце? мені здається, на цих законопроектах може трошки менше попіаришся, а користі було би більше, вони могли би пройти. Ми прийняли рішення голосувати фракцією за ті законопроекти.

А на превеликий жаль, іде красивих слів, великих слів велика сила, а більш нічого.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую.

Олександр Стоян, фракція Партії регіонів.

 

13:36:36

СТОЯН О.М.

Чесне слово, не хотів виступати. Але послухав автора законопроекту, я уважно слухав, то там тільки була названа назва, а далі пішло: і Президента згадав, і про Тимошенко, і про все, що хотів, говорив. І останнім часом я бачу, цей автор виносить закони самі різні – від села до освіти, від ще чогось до ще чогось. Зрозуміло, людина встигла в житті побувати і міністром економіки, де нічого не зробила, не оставила слід, і міністром закордонних справ, де немає ніякого результату роботи, і в Адміністрації Президента. До речі, отам треба було подивитися, коли написали в підручнику по історії про помаранчеву революцію, що це головна, там треба подивитися, що зроблена. І Головою Верховної Ради  нічого не зробив. Ну, таке враження, що людина вже все знає і Універсал, і йому залишилася ще одна посада – Президента, ось він до неї йде. Для того, щоб заявляти про цю посаду, він всіх і вся критикує. Як казав перший Президент Кравчук? що собачої будки в житті то не побудував сам.

Тому, дійсно, коли слухаєш цю людину, сплошний піар. Нічого не було сказано про підручники, про те, що треба з ними робити, да і не знає цієї системи, бо він не працював ще у вищій освіті. Тому чим більше ми будемо слухати цю людину, тим більше будемо розуміти, що ця людина рветься до влади, їй треба кожен раз трибуну, щоб продемонстрував, ах який я умний, розумний, прислухайтеся до мене. Немає про що говорити, і ми за цей законопроект голосувати не будемо. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Дякую. Олег Зарубінський, будь ласка.

 

13:38:01

ЗАРУБІНСЬКИЙ О.О.

Олег Зарубінський, фракція Народної Партії. Шановні колеги, ми зараз хвилин 15, майже 20 говорили про все, але не говорили про зміст законопроекту. А, власне, говорити немає про що.

Знаєте, можна по-різному ставитися до законотворення і про обговорення в парламенті. В деяких країнах, які є світочами демократії, можна читати телефонний довідник Нью-Йорка протягом шести годин і все інше. Я не думаю, що нам треба йти по цьому шляху. Тут мова йде дуже про конкретну справу, про експертизу, яка має здійснюватися. Було сказано, при чому сказано представниками комітету, що одностайно на комітеті було констатовано, що ця норма врегульована, що експертиза здійснюється і Національною академією наук, академічною, і Національною академією педагогічних наук. Немає про що говорити, бо це нагадує, знаєте, бажання таке як в анекдоті після певних подій сказати: "А поговорить?" Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, ми завершили обговорення цього питання щодо пропозицій, а точніше зауважень від Тараса Чорновола про те, що треба було б розглядати ті законопроекти, які включені до порядку денного. Я абсолютно підтримую цю ідею. Разом з цим є наполягання спочатку розглядати розділ "включення до порядку денного". Тому,  щоб тут не створювати конфлікт, я по суті справи і погоджуюсь з пропозицією двох фракцій, які фактично на середу формують порядок денний.

Щодо суті самого, власне, законопроекту. Проблема існує, шановні колег. Перша проблема – це якість підручників, бо їх пишуть живі люди і рецензують також живі люди, особливо з чутливих питань, які стосуються гуманітарної сфери, але заключення підписують після рішення відповідно вченої ради того чи іншого інституту. Проблема полягає в тому, що далеко не завжди політики погоджуються з висновками експертів, тобто науковців. І ця проблема існує.

І друга проблема, про яку говорив Микола Томенко, -  це проблема забезпечення підручниками. І є відповідний аналіз, який зробила з цього приводу Рахункова палата. Я думаю, що це має стати темою розгляду в нашому комітеті.

Шановні колеги, ставиться на голосування пропозиція про включення до порядку денного проекту Закону про внесення змін до деяких Законів України (щодо експертизи навчальних програм, підручників для системи загальної середньої освіти) (реєстраційний номер 9086).

 

13:40:47

За-51

Рішення не прийнято.

Оголошується до розгляду проект Закону про внесення зміни до Регламенту Верховної Ради України (щодо суб'єктів права законодавчої ініціативи стосовно денонсації міжнародних договорів України)  (реєстраційний номер 9281). Тобто, на предмет включення до порядку денного цього проекту. Доповідач – Олег Григорович Білорус. Є Олег Григорович? Будь ласка. Так ви з місця? Будь ласка. Потім від комітету, хто буде виступати? Володимир Макеєнко.

 

13:41:44

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово, шановні народні депутати! На розгляд Верховної Ради вноситься значна кількість законопроектів депутатських, як правило, щодо денонсації міжнародних договорів України, авторами яких є або індивідуальні депутати, або цілі групи народних депутатів. Комітет у закордонних справ уважно вивчав ці законопроекти і вважає за потрібне винести на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо суб’єктів права законодавчої ініціативи стосовно денонсації міжнародних договорів України (реєстраційний номер 9281).

Комітет на своєму засіданні 21 вересня розглянув питання щодо зазначених ініціатив народних депутатів і інших авторів законопроекту. В ході обговорення відзначалося, що положення статті 202 Регламенту Верховної Ради України не узгоджується і прямо протирічать діючій Конституції України, Віденській конвенції про право міжнародних договорів та Закону України про міжнародні договори України, порядкам подання до Верховної Ради законопроектів стосовно денонсацій міжнародних договорів України. Згідно з статтями 54, 56 Віденської Конвенції та статтею 2 Закону України "Про міжнародні договори України" денонсація – це відмова держави від договору із своєчасним або завчасним попередженням…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Мікрофон, будь ласка.

 

БІЛОРУС О.Г. Інакше кажучи, денонсація міжнародного договору може мати тільки у випадках, коли положення про можливість його припинення міститься в самому договорі або за  згодою всіх учасників.  Згідно положенням статті 24 Закону України "Про міжнародні договори" пропозиція щодо денонсації міжнародних договорів, і цього вимагає Конституція, вносяться через інститут Президента або  Кабінет Міністрів України. Таким чином, суб’єктами законодавчої ініціативи з цих питань можуть виступати виключно Президент України і  Кабінет Міністрів нашої держави.

Виходячи з вище викладеного  та у зв’язку з необхідністю упорядкування Регламенту, колектив авторів цього законопроекту вносить пропозицію   прийняти такий відповідний закон. Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую вам також.

Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради Володимир Макеєнко. Будь ласка.

 

13:45:14

МАКЕЄНКО В.В.

Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! Комітет на своєму засіданні 12 жовтня  2011 року розглянув проект Закону України про внесення зміни до Регламенту Верховної Ради України, внесений народними депутатами України членами комітету  Верховної Ради України у закордонних справах Білорусом Олегом Григоровичем та іншими, за номером 9281.

Законопроектом пропонується внести зміни до  частини першої статті 202 Регламенту Верховної Ради України, а саме: виключити слова "народні депутати". Тобто, щоб законопроекти про денонсацію міжнародного договору України вносять на розгляд Верховної Ради України лише    Президент України  та Кабінет Міністрів  України, що відповідає Конституції України  та Закону України "Про міжнародні договори України".  

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому зазначений законопроект.  Просимо підтримати рішення комітету.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Так, дякую. Шановні колеги, будь ласка,  запишіться, якщо є потреба висловити свої міркування з приводу цієї законодавчої ініціативи. Іван Попеску, фракція Партії регіонів.      

 

13:46:35

ПОПЕСКУ І.В.

Дякую, Попеску, фракція Партії регіонів.

Вельмишановні колеги,      Партія регіонів  завжди підтримує конструктивні пропозиції. Даним законопроектом передбачається, що законопроекти про денонсацію  міжнародних договорів    України вносять на розгляд Верховної Ради  Президент України та Кабінет Міністрів  України і це абсолютно виправдано.

Відповідно  до пункту 32 статті 85  Конституція   України, до повноважень Верховної Ради України   належить денонсація міжнародних договорів України.  Але це означає, що Верховної Ради України лише  приймає рішення про денонсацію. Що ж стосується внесення  законодавчих пропозицій до Верховної Ради України щодо денонсації міжнародних договорів, то за змістом  Конституції України  ці повноваження  складають сферу компетенції Президента України   та Кабінет Міністрів  України, відповідно до  статті 106 та 116  Конституція   України.

Водночас  статтею 202  Регламенту Верховної Ради України передбачено право трьох суб'єктів права законодавчої ініціативи, в тому числі  і народних депутатів України, вносити законопроекти про денонсацію  міжнародних договорів України. Внаслідок цього, складається ситуація, що Конституція України, Закон України  "Про міжнародні договори України" та Регламент Верховної Ради України  встановлюють різний перелік суб'єктів права законодавчої ініціативи щодо денонсації міжнародних договорів України.  Тому  виникла необхідність привести норми Регламенту у відповідності до  норм Конституції України.

Партія регіонів  буде підтримувати і просить вас також  проголосувати "за" для того, щоб зняти цю колізію і зняти зайву політизацію цих питань. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Андрій Павловський фракція "БЮБ - "Батьківщина". Наступним буде виступати В'ячеслав Кириленко.

 

13:48:19

ПАВЛОВСЬКИЙ А.М.

Андрій Павловський, "Батьківщина".  Прошу  надати слово депутату Кармазіну.          

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Юрій Кармазін, будь ласка.

 

13:48:31

КАРМАЗІН Ю.А.

Юрій Кармазін. Я щиро дякую Андрію Павловському. І висловлю спільну з ним думку, яку ми обговорювали про те, що, на превеликий жаль, Олег Григорович, якого ми дуже поважаємо, не до кінця розібрався зі статтею 32, вірніше з пунктом 32 статті 85 Конституції. Я його процитую: "Це повноваження Верховної Ради надання в установлених законом строк згоди на обов'язковість міжнародних договорів та денонсація міжнародних договорів України".

Тепер щодо суб'єкта, то суб'єкт права законодавчої ініціативи є народний депутат. Ви ж не вносите зміни ні в Закон про статус, ви не вносите змін до Конституції щодо цього.  Таким чином, внесення змін в статті 202 Регламенту є позбавлення права народних депутатів на реалізацію Конституції,  по-перше.  По-друге, ніде в Конституції не написано, що це право є тільки у Президента чи у Кабміні. Ви тільки говорите про те, що це випливає нібито, що так треба розуміти Конституцію. Ні. Це домисли. Це перше.

І друге. Через що це все ставляться сьогодні ці питання і вони вже ставилися неодноразово? Через   те, що ми ніяк не можемо заставити, щоби денонсували угоди, які ведуть до витоку капіталу з України, зокрема до припинення кіпрської дірки в українському бюджеті, австрійської дірки, різних кантонів швейцарських і так далі. І депутати ставлять правильно ці питання. Сьогодні, щоб закрити рот цим депутатам, цей проект і використовується.

Через це я категорично проти прийняття цього законопроекту не тільки в цілому, а й в першому читанні. Більше того, я вважаю, що знаєте, більше вже принижувати роль парламенту, ніж зараз він принижується, не можна. Не робіть цього.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. В'ячеслав Кириленко передає право на виступ Руслану Князевичу, фракція "Наша Україна - Народна самооборона" .

 

13:50:53

КНЯЗЕВИЧ Р.П.

Дякую, шановний пане Голово, шановні колеги. Тут почали говорити про те, що такого роду дія відповідає духу Конституції, оскільки хтось вважає, що такого роду положення суперечить нормам Конституції України. Шановні колеги, Конституційний Суд на Регламенті Верховної Ради вже каменя на камені не залишив, він 4 рази визнавав його неконституційним, поки ми не прийняли спеціальний закон і кожну норму кілька разів під мікроскопом на конституційність перевіряли. Там, де це не конституційно, давним-давно ці норми вже не діють.

Що стосується цього положення, то сказати, що це чітко випливає з Конституції, м'яко кажучи, не відповідає дійсності. Справді, в Конституції йдеться, в 151 статті, про те, що право подавати до Конституційного Суду звернення щодо відповідності міжнародних угод має Президент і Кабмін. До чого тут денонсація, яка відповідно до Конституції належить виключно до повноважень парламенту? За аналогією норму Конституції вживати, ну, це вже, знаєте, ми вже вийшли за межі здорового глузду.

Зважаючи на ці обставини, я вважаю, що ніхто не має права законодавчої ініціативи позбавляти будь-якого народного депутата, який є в цій залі. Олег Григорович, звертаюся  до вас як високошановної людини, будь ласка, відкличте цей законопроект. Хтось вас дуже підставив і повірте, що це кидає тінь на всю опозицію. Категорично заперечую проти цього законопроекту від імені нашої фракції.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні народні депутати, слово має Тарас Чорновіл, будь ласка. Потім репліка буде у  Олега Білоруса.

 

13:52:24

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Шановний Володимире Михайловичу, шановні колеги народні депутати України, знаєте, дуже надокучливо, коли під свої якісь інтереси передвиборчі майбутні іде багато брехні. Неконституційна, на жаль, норма, яка була включена в останню редакцію, помилково, очевидно, Регламенту Верховної Ради. Суперечить вона всьому, чому можна, і в тому числі і Віденській конвенції. Тому очевидно, що її треба було усунути. Її ще усунути треба і політично з одної єдиної причини, ми відволікаємося на випуску всієї пари в свисток.

Є інші форми, які можуть бути результативними. Тому що зрозуміло, що ініційована депутатом Верховної Ради денонсація не матиме майбутнього, просто не матиме юридично. І тому є такі речі як звернення Верховної Ради до Президента, до Кабміну з вимогою подати на денонсацію, є заяви Верховної Ради, які треба приймати, і це треба опустити, плюс є інші форми крім денонсації, про які в нас чомусь взагалі забули. Уневажнення законів, скажімо, спричинене виконання їх іншою договірною стороною тощо. Тому від імені нашої фракції, сам як співавтор законопроекту я прошу підтримати даний законопроект…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

13:53:35

ЧОРНОВІЛ Т.В.

Прошу підтримати даний законопроект. Оскільки він дійсно знімає фактор голого піару там, де можна включити фактор доброго аналізу і серйозних дійсно юридичних, адекватних документів. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Олег Білорус, будь ласка, репліка.

 

13:53:51

БІЛОРУС О.Г.

Шановний Голово, шановні народні депутати! В принципі, мене важко підвести. Особливо, коли справа стосується національних інтересів України, які я захищав все життя і буду захищати до кінця. Єсть Віденська конвенція, єсть закон про міжнародні договори України. І єсть Конституція, діюча Конституція України, така, яка вона є. І єсть народні депутати, які мають таку енергію, що за один тиждень можуть написати десять законів про денонсацію. І якби то відбулось, то вони б зруйнували всю нормативно-правову базу міжнародних стосунків, співробітництва України.

Комітет у закордонних справах розглянув приблизно півтора десятка таких ініціатив. Ніхто не позбавляє народного депутата права…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка.

 

13:55:04

БІЛОРУС О.Г.

… казати, треба навести порядок з Регламентом! Бо він сьогодні протирічить Конституції, Закону про міжнародні договори і Віденській конвенції. Він не може цього собі дозволити.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую, дякую. Шановні колеги! Завершуємо розгляд питання. Очевидно, в самій постановці цієї позиції є своя логіка. Якщо нам вносить на ратифікацію документи Президент або Кабінет Міністрів України, то, очевидно, вони повинні відповідати за постановку і питання, і денонсацію відповідних угод.

Але, але, але у нас тут може виникнути колізія. Оскільки депутат буде вимагати реєструвати відповідний законопроект, говорячи про те, що він є суб'єктом права законодавчої ініціативи. Очевидно, сама ця ідея, треба було довершити і зафіксувати в усіх інших документах, не тільки Регламенті Верховної Ради, що окрім цього питання, тоді б ми зняли будь-яку проблему. Але я зараз відчуваю, якщо тільки ми приймаємо рішення, буде зіткнення співробітників Апарату із народними депутатами.

І відносно Регламенту, шановні колеги. Нам не Регламент треба підганяти під ті чи інші там новели, а треба його виконувати всім нам. От тоді у нас не буде жодних проблем.

Тому, з урахуванням обговорення, я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного проекту закону (реєстраційний номер 9281). Прошу визначатись.

 

13:56:52

За-248

Питання включено до порядку денного. Я просив би комітет готувати його до розгляду…

По фракціях, будь ласка. І продовжуємо нашу роботу на 15 хвилин.

Партія регіонів – 188, "БЮТ "Батьківщина" – 2, "Наша Україна – Народна самооборона" – 2, комуністів – 25, "Реформи заради майбутнього" – 20, Народна Парія – 0, позафракційні – 11.

Оголошується до розгляду проект Постанови про збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати в 2011 році (реєстраційний номер 9076) на предмет включення проекту постанови до порядку денного.

 

13:57:34

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, Партія "За Україну!".

Шановні колеги, шановні виборці! Ну, прикро, звичайно, що у день опозиції якщо рішення і проходять, то це рішення, які по суті ініційовані фактично більшістю. Тому треба щось із таким днем опозиції робити. Щоб, з одного боку, буфонади не було на трибуні з обох боків. А з іншого боку, щоб дійсно серйозні опозиційні рішення розглядалися і в тому числі бралися до уваги більшістю, тоді це демократія. На жаль, поки що такого нема. Чому? Бо нема демократії в країні.

 З приводу моєї постанови. Вона внесена ще в серпні. Вона частково втрачає свою актуальність, бо в ній старі цифри, але я ґрунтуюся вже на нових. В чому річ? От, зараз прожитковий мінімум 800  гривень для непрацездатних. Ясно, що людина ні у Тернополі, ні у Білій Церкві, ні у Києві на такі гроші не проживе.

Профспілки   не всі, але деякі кажуть: "4,5 тисячі гривень – фактичний прожитковий мінімум". Мінпраці, що каже? Фактичний прожитковий мінімум (беру останні дані за жовтень) для працездатних – тисячу 129, а виплачують 985, не виплачують, а встановлено.  Тобто мінус 15 відсотків держава не доплачує. Для непрацездатних  16 відсотків держава  не доплачує, по середньозваженому показнику 13 відсотків.

Тобто фактичний  рівень навіть встановлений державою Міністерством праці згідно  Закону про прожитковий мінімум   менше, ніж той, на базі якого  нараховуються соціальні виплати та пенсії.

У зв'язку з чим    я як народний депутат  пропоную невідкладно переглянути у бік збільшення розмір  прожиткового мінімуму з врахуванням даних моніторингу прожиткового  мінімуму за січень-жовтень цього року, який здійснено у відповідності зі статтею 5  Закону  України про прожитковий мінімум, а уряду протягом двох тижнів переглянуті цифри внести. 

Але  бюджетний рік закінчується. Разом  з тим ця проблема є абсолютно  актуальною і для бюджету 2012 року, і в ньому показник прожиткового мінімуму   для всіх…

 

Веде засідання Перший заступник Голови Верховної Ради

України  А.І.МАРТИНЮК

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

КИРИЛЕНКО В.А. … і в бюджеті на 2012 рік прожитковий мінімум  для всіх категорій занижений. Тому я пропоную конструктивно поглянути  на цю пропозицію не тільки депутатам від опозиції, але  і депутатам від більшості, все одно сидите тут цілий день, то кнопку можна хоч раз натиснути. Дякую за увагу.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Хара, прошу.

 

14:00:17

ХАРА В.Г.

Уважаемые коллеги, очень жаль, что  мы в  парламенте превратили прожиточный минимум  в некую гулящую девку. Все,  кому не лень, используют ее  только для политических мотивов  и не более. Приведу пример.  Авторы и те, которые уповают за повышение  социальных стандартов,  совсем недавно были у  власти, и сегодня об этом говорилось, когда Партия регионов блокировала трибуну,   и настаивала на принятии   повышения социальных нормативов в соответствии с законом действующим.

И Владимир Михайлович сегодня правильно сказал, приняли-таки мы этот закон. Но бывший премьер-министр Юлия Владимировна сказала, что выполнять мы его не будем, и, мало того, что это атомная бомба под???? бюджет 2010 года. Что произошло потом? После выборов Президента эти нормативы сразу были введены в действие.

А теперь относительно, собственно, закона. Уважаемые коллеги, вообще я б рекомендовал и авторам, и всем нам чаще опираться на базовый закон. Есть специальный Закон о прожиточном минимуме. Там определена методика, научно-общественный …… и прочее, прочее, очень много вещей, которые нужно соблюдать. Этот закон противоречит и Регламенту Верховной Рады, и Закону о прожиточном минимуме. Ну, мало того, что и сам автор сказал, что год уже заканчивается, к 2011 году он никак не лепится. И, во-вторых, он противоречит Закону о прожиточном минимуме. Поэтому наш комитет не поддержал данный законопроект. И я считаю, что его нельзя вводить в повестку дня, для того чтобы тратить на него время, и все равно он принят не будет. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Так, записуємось на виступи. Будь ласка, В'ячеслав Кириленко.

 

14:02:05

КИРИЛЕНКО В.А.

В'ячеслав Кириленко, партія «За Україну!». Я не згоден з тим, що цей закон, який я вніс, проект постанови протирічить Закону про прожитковий мінімум, тому що стаття 5 цього закону чітко говорить, що сама держава здійснює моніторинг прожиткового мінімуму і розраховує щомісяця фактичний розмір прожиткового мінімуму на одну особу, офіційно повідомляє на веб-сайті, офіційно розсилає Президенту, Верховній Раді, сторонам соціального діалогу, тобто роботодавцям і профспілкам. Для чого це робиться, для того щоби держава визнавала, що те, що вона виплачує людям, просто недостатньо для того, щоб вони вижили, ці прості українські люди, і це сигнал, що прожитковий мінімум потрібно підвищувати. Разом з тим, реагувати на ці сигнали уряд, Президент відмовляються і продовжують накопичувати на одному рівні баснословні багатства із золотими унітазами в  деяких будинках включно.  Вибачте за те, що згадую про  це у Верховній Раді. А на іншому полюсі злидні, коли люди не можуть прожити за ці 800 гривень пенсії ніяк і ніде. Я не кажу про столицю України і інші дорогі місця. Не можна прожити за 800 гривень і в Білій Церкві, і в Чернівцях, і в Єнакієве. Як держава реагує? Підвищує на пару відсотків з 1 січня розмір прожиткового мінімуму, тобто плює на цю проблему, відмахується від потреб простих людей.

В зв`язку з тим,  що виконавча влада ніколи не буде підвищувати ці виплати, робити це за неї повинна законодавча влада – парламент. А якщо більшість від цього  відмовляється, то вона повинна прямо про це  говорити, а не посилатися на якісь там неузгодженості із Регламентом  чи порушення процедури. Тому я вважаю, що чесним і  справедливим голосування було би зараз дати людям збільшення пенсій і зарплат уже до кінця цього року цим голосуванням і збільшити пенсії і зарплати і починаючи  з 2012 року.

Дякую за увагу. 

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Царьков, будь ласка.

 

14:04:24

ЦАРЬКОВ Є.І.

Прошу передать слово  борцу за настоящий бюджет народной Украины Алле Александровской, фракция Компартии.

 

14:04:38

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О.

Спасибо. Адам Иванович, можно?

Уважаемые коллеги! Речь идет об увеличении прожиточного  минимума и  минимальной заработной платы. Однако ни один, ни второй выступающий  не сказали, а за счет чего и как это можно сделать.

Мы с вами понимаем, что непременным условием для этого должно быть:

Первое. Рост экономики, которой  совершенно недостаточно и практически отсутствует сегодня.

И второе – это справедливое распределение  национального богатства. И этого тоже у нас нет.

Поэтому за счет чего и как может расти прожиточный минимум и минимальная заработная плата?  Этого не делала ни Тимошенко с Президентом Ющенко, к сожалению, адекватных мер не принимается и сегодня.

В чем же мы видим выход?  Выход очень простой. Нам нужен Сталин. Действительно, Сталин Иосиф Виссарионович, день рождения которого сегодня  отмечают все здравомыслящие люди, люди, которые трезво оценивают историю и правильно оценивают то, что сделал Сталин для советского народа.

Я вам напоминаю: при нем объемы промышленного производства выросли в 4 раза. Это с 1913 года по 1950-й. Это с учетом войн, которые пережил наш народ. При нем золотой запас был увеличен в 6 с половиной раз. Это с 1 тысячи 50 тонн в 1913 году и 2 тысячи 50 тонн в 1953 году. Это при нем каждый год снижались цены, это при нем продолжительность жизни достигла 74 лет, а при вас она уменьшилась до 60-ти у мужчин фактически. Это при нем в 1947 году в Советском Союзе, в первой стране после войны, были отменены карточки, а в других странах Европы они продолжали работать.

Так вот, сегодня, к сожалению, продолжается та линия, которая здесь 20 лет уже реализуется. Вчера в Харькове повысили тарифы на жилищно-коммунальные услуги почти в два раза по некоторым домам. При этом средняя пенсия по Харькову, средняя заработная плата с 2009 года увеличилась на 40, 43, 47 процентов.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте.

 

АЛЕКСАНДРОВСЬКА А.О. Я еще раз говорю, при Сталине плохо жилось ворам, бандитам, буржуям, бюрократам. Правильно! И нам в Украине нужна власть, при которой плохо будет житься ворам, бандитам, буржуям, бюрократам!

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Михайло Чечетов, будь ласка.

 

14:07:15

ЧЕЧЕТОВ М.В.

Уважаемый Адам Иванович, уважаемые коллеги! Вот из множества законов, которые сегодня рассматривали, я бы очень позитивно отметил закон Олега Белоруса, который мы поддержали. Это, действительно, важный для державы закон. И закон Вячеслава Кириленко. Я могу сразу сказать, что мы будем голосовать против, но было приятно слушать профессиональное изложение, без всякой политики. Он отстаивал свою точку зрения, пытался доказать, что это нужно так. И мы согласны с ним, что, действительно, надо так сделать. Если бы не одно "но", которое очень хорошо осветила Ольга Боднар: если бы не 500 долларов за газ, которые предыдущая власть оставила нам в наследие. Тогда был бы дополнительный ресурс бюджета. И то, что предлагал Вячеслав Кириленко, мы бы сегодня двумя руками проголосовали. Но, к сожалению, 500 долларов за газ, как сказала Ольга Боднар, которые оставила прошлая власть нам, не дает возможности этот закон сегодня принять. Но завтра, я имею в виду образно, в следующем году мы примем, потому что мы найдем решение компромиссное с Россией. Мы изменим договор по газу, который будет сбалансировано отвечать и российским интересам, и украинским, в результате которого цена на газ будет понижена, будет получен дополнительный ресурс бюджета. И мы, может быть, даже в большей степени увеличим те параметры, о которых говорил автор законопроекта, и тем самым значительно улучшим социальное обеспечение людей. И это будет гарантией защиты от второй волны кризиса, эпицентром которого являются европейские страны, поскольку "Фукусима финансовая" находится в Европейском Союзе. Спасибо.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Будь ласка, Юрій Гнаткевич, одна хвилина. Прошу.

 

14:09:00

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

Шановні колеги, дві коротенькі репліки по обговоренню. Хтось нас, опозицію, зокрема Яценюка звинуватив, що наші законопроекти – це по суті початок виборчої кампанії. Ну, що ж… А як мені поясните те, що я приїхав з округів, і всі мої помічники розказують, що від Партії регіонів керівництво адміністрації, всі сільські голови отримали вказівку дати список по селу: кому потрібні дрова, кому потрібен цукор, в кого скільки дітей і що їм треба купити. Це що, не є початок виборчої кампанії?

І друге. Нас дорікнув Голова Верховної Ради, що два роки тому Юлія Володимирівна сказала, не буде виконувати цей закон. Так я вам нагадаю, які плакати були: "Заставим правительство Юлии Тимошенко повысить социальные стандарты!" Так, саме це ви говорили, вивішували бальони, ще інше щось вивішували. А Папієв робив спеціальну доповідь, гроші, казав він, є. Але є велика різниця. Тоді Україна була втягнута в світову економічну кризу. І Юлія Володимирівна рятувала пенсії, які тоді були хоч цей рівень, вона рятувала…

 

ГОЛОВУЮЧИЙ.  Завершуйте.

 

14:09:12

ГНАТКЕВИЧ Ю.В.

…належать Пінчуку, а тому що там наші люди працюють. Вона рятувала банки, тому що там люди мали вклади. Тому є велика різниця. А зараз ваш уряд доповідає про великі здобутки в галузі промисловості.

То виконайте своє гасло: повисіть…  заставимо Азарова повисить соціальні стандарти. Дякую.

 

ГОЛОВУЮЧИЙ. Обговорення питання завершено.

Я ставлю на голосування пропозицію про включення до порядку денного сесії проекту постанови про збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2011 році (реєстраційний номер 9076).

 

14:11:14

За-59

Рішення не підтримано.

На цьому ранкове засідання Верховної Ради  оголошую закритим. О 15 годині у нас робота в комітетах, фракціях. Завтра розпочинаємо роботу о 10 годині.

Прохання до комітетів, до голів комітетів:  все зробити для того, щоб усі законопроекти, які поставлені на завтра до другого читання, ми розглянули. І нагадую, якщо комітети не підготують порівняльної таблиці, але  встановлені Регламентом терміни пройшли, ми будемо приймати рішення за результатами розгляду у першому читанні. До побачення.