30 січня - 1 лютого українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком здійснила робочий візит до Королівства Нідерланди. 

У межах візиту народні депутати України провели ряд зустрічей, зокрема, із керівництвом Сенату та Палати Представників Нідерландів, із депутатами-членами делегації Нідерландів Парламентської Асамблеї НАТО, із представниками Міністерства оборони Нідерландів та з Президентом Міжнародного кримінального суду. 

«Нідерланди — дуже дружня країна. Вони у п’ятірці головних наших помічників і донорів у світі й у Європі. І вони дуже налаштовані продовжувати цю допомогу», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. Він повідомив, що під час усіх зустрічей представники нідерландської сторони висловлювали прагнення допомагати Україні та цікавилися цілком конкретними потребами.  

Зустріч із керівництвом Сенату та Палати Представників Нідерландів 

Насамперед українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком зустрілася з Першою заступницею Спікера Сенату Меї Лі Вос та Віцеспікеркою Палати представників Генеральних Штатів Королівства Нідерланди Рулін Каммінгою. Сторони обговорили важливість реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського та створення спеціального трибуналу щодо злочинів російської агресії. 

«2024 рік — це другий рік повномасштабного вторгнення росії в Україну та десять років війни держави-терориста проти нашої країни», — наголосив Олександр Корнієнко, запросивши Парламент Нідерландів долучитися до всесвітньої кампанії та 24 лютого ухвалити резолюцію на підтримку України: «Резолюція могла б включати пункти про оборонну співпрацю, санкційну політику й конфіскацію заморожених російських активів». 

Віцеспікерка Палати представників Нідерландів Рулін Каммінга, зі свого боку, акцентувала на важливості підтримки добрих контактів між парламентами обох країн, особливо зараз, під час війни. Вона також згадала візит Президента України Володимира Зеленського до Парламенту Нідерландів у травні 2023 року. 

Перша заступниця Спікера Сенату Меї Лі Вос зауважила про необхідність співпраці. Вона зазначила, що обидві країни потребують дружби та співпраці, аби протистояти майбутнім викликам. «Нідерланди й надалі підтримуватимуть Україну на основі цінностей демократії й верховенства права», — наголосила Меї Лі Вос.  

Зустріч із депутатами-членами делегації Нідерландів у ПА НАТО та членами Комітету у закордонних справах

Окрім того, українська делегація зустрілася з депутатами-членами делегації Нідерландів у ПА НАТО та членами Комітету у закордонних справах. 

Сторони обговорили євроінтеграційний шлях України, допомогу у розрізі повномасштабної агресії та поточну ситуацію. «Для нас цінна експертиза Нідерландів, що однозначно сприятиме досягненню поставленої мети», — зауважив Олександр Корнієнко. 

Водночас делегати порушили теми боротьби з корупцією, національних спільнот, фінансової та збройної підтримки. 

Зі свого боку, нідерландські депутати підтвердили незмінність подальшої підтримки України та акцентували, що Україна ⁠має відновити свою територіальну цілісність у межах кордонів визнаних світом. Також вони ⁠відзначили важливість безпосередньої комунікації на парламентському рівні, що дає можливість отримати інформацію про ситуації в Україні «з перших вуст». Крім того, наголосили на важливості обговорення повоєнної відбудови вже зараз.  

Зустріч із представниками Міністерства оборони Нідерландів  

Українська делегація також провела зустріч у Міністерстві оборони Нідерландів за участю Генерального директора з політичних питань, представника робочої групи з питань допомоги України Ukraine Task Force. 

Перший віцеспікер Олександр Корнієнко поінформував про поточну безпекову ситуацію в Україні, зокрема, на полі бою, та військову підтримку. «Я спілкуюся з військовими й відвідую бригади на передовій, тому з перших вуст ознайомлююся з першочерговими потребами та станом справ», — зауважив він, наголосивши на необхідності технологій і комлектувальних, а також літаків й снарядів. 

Сторони обговорили й майбутній Саміт НАТО у Вашингтоні та його важливість для України, особливо у контексті інтеграції України до Альянсу.

Заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова Постійної делегації у Парламентській асамблеї НАТО Єгор Чернєв, за результатами зустрічі, повідомив, що представники Міністерства оборони Нідерландів запевнили українських делегатів, що й надалі продовжуватимуть допомагати Україні, зокрема, у них уже для цього закладені кошти. 

За його словами, сторони актуалізували пріоритети у тому, що необхідно Україні на полі бою. Українська делегація, зі свого боку, заручилася підтримкою зі всіх порушених питань. 

Зустріч із Президентом Міжнародного кримінального суду 

Головна тема розмови української делегації на чолі з Першим віцеспікером Олександром Корнієнком із Президентом Міжнародного кримінального суду Пйотром Гофманським — питання ратифікації Україною Римського статуту. 

Сторони також обговорили можливі напрями співпраці у зазначеній сфері.

Олександр Корнієнко висловив вдячність Президенту Міжнародного кримінального суду за продуктивний діалог та порушені важливі для України теми. 

Робочі дні у Нідерландах: про що ще говорили українські делегати з колегами 

Порушуючи під час зустрічей питання відбудови України, Перший віцеспікер Олександр Корнієнко наголосив, що Нідерланди є важливим союзником. 

«Зараз насамперед ідеться про те, що варто терміново відбудовувати просто зараз, але вже розпочаті й програми із відновлення житла. Звичайно, ми говоримо про промислову відбудову, і це цікаво Нідерландам — так зване «зелене відновлення», щоби ми відбудовувалися вже у форматі «зеленого переходу», — повідомив він. 

Водночас Олександр Корнієнко зауважив, що українські делегати запросили колег-депутатів на власні очі подивитися, як це відновлення може відбуватися, які проекти співпраці можливі: «Після візитів вони краще розуміють потреби України, краще розуміють, чому ми воюємо».

Зі свого боку, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності, представниця Президента України у Парламенті Галина Михайлюк зауважила, що Нідерланди активно долучаються до ініціатив із притягнення росії до міжнародної відповідальності, зокрема, взявши на себе лідерство у питаннях імплементації пункту 7 «Відновлення справедливості» Формули миру Президента України Володимира Зеленського та підтримавши створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії рф проти України з можливістю його розміщення у Гаазі.

Окрім того, за її словами, міжнародні інституції, штаб-квартири яких розташовані на території цієї країни, також працюють у напрямі відновлення справедливості. «Яскравим прикладом є Міжнародний Суд ООН, який оголосив історичне рішення щодо порушень росією міжнародного права», — зазначила Галина Михайлюк, повідомивши, що під час робочого візиту у Нідерланди для української делегації було важливо розвивати як двостороннє партнерство, так і багатосторонню співпрацю. 

«Український Парламент реагує на будь-які сигнали з боку громадянського суспільства та міжнародних партнерів щодо можливих ризиків корупції в оборонній сфері. Ми створили спеціальну слідчу комісію для розслідування подібної інформації, Антикорупційний комітет неодноразово заслуховував керівництво Міністерства оборони й антикорупційних органів», — зауважив, зі свого боку, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький. 

Водночас член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин наголосив, що Україна та Нідерланди мають чудові можливості для співпраці у виробництві біометану. «Нідерланди є одним із лідерів у виробництві цього відновлювального газу в Європі, а Україна має великий потенціал, який може бути цікавими для нідерландських інвесторів», — зазначив він, акцентувавши, що український біометан може частково замінити російський газ, від якого Європейський Союз планує повністю відмовитися найближчим часом.

«У такий спосіб, інвестиції у виробництво біометану в Україні є не лише способом підтримати економіку країни у війні, а й можливість для Нідерландів сприяти досягнення загальноєвропейських цілей швидше», — додав Андрій Жупанин.