Насамперед Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук висловив вдячність Молдові за політичну й дипломатичну підтримку у розв’язаній росією війні проти України, а також за надану гуманітарну допомогу й прихисток для українських громадян.

Водночас він звернувся до Парламенту Молдови із закликом визнати росію державою-терористом, як це вже зробив ряд країн і міжнародних організацій.

«Ми цінуємо підтримку Республікою Молдова Формули миру, ініційованої Президентом України Володимиром Зеленським. Це формула тривалого й справедливого миру», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Він зауважив, що Україна розраховує на подальшу активну участь Молдови в імплементації конкретних пунктів Формули. Зокрема, Республіка Молдова вже бере участь у робочих групах щодо пункту 2 «Продовольча безпека» та пункту 3 «Енергетична безпека». 

«Санкційний тиск на росію має посилюватися. Насамперед, щоби унеможливити подальше використання москвою своєї військової машини», — акцентував Руслан Стефанчук, зазначивши, що російська федерація не має отримувати й використовувати західне обладнання, програмне забезпечення та сировину для виробництва зброї.

Окрім того, Голова Верховної Ради України висловив вдячність за приєднання Молдови до чотирьох санкційних пакетів Європейського Союзу.

Сторони також обговорили питання європейської інтеграції. Руслан Стефанчук запевнив, що Україна налаштована на подальші реформи й сповнена рішучості завершити імплементацію законодавчих кроків, визначених у Звіті Єврокомісії у межах пакету розширення.

Насамкінець Руслан Стефанчук наголосив, що українська сторона зацікавлена у розвитку міжпарламентського співробітництва. Основа для такої співпраці — підписаний у Празі Меморандум про взаєморозуміння між Верховною Радою України й Парламентом Молдови.