«Попри розгорнуту росією проти України агресію, ви ухвалили рішення особисто взяти участь у роботі 62-ої сесії Генасамблеї ПАЧЕС. Дякую за ваш приїзд і солідарність з Україною. І за те, що робота ПАЧЕС сьогодні відбувається саме тут, у Києві, аби продемонструвати всьому світові важливість й організації ПАЧЕС, і події, яка відбувається», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України, звертаючись до учасників заходу.

Руслан Стефанчук зауважив, що присутність делегатів на засіданні Генасамблеї ПАЧЕС — це прояв справжньої дружби й сигнал підтримки для України.

«росія продовжує повномасштабну загарбницьку війни проти нашої країни й не бажає її припиняти. Із 24 лютого 2022 року Україна щодня зазнає нищівних ракетних ударів із боку російської федерації», — зазначив він, додавши, що агресор б’є по цивільних об’єктах та руйнує інфраструктуру, росія продовжує руйнувати транспортну інфраструктуру, що робить неможливим функціонування міжнародних транспортних коридорів, а також порушує логістичні ланцюги: «Наслідки відчуває як Україна, так й інші країни».

Окрім того, Руслан Стефанчук нагадав, що 6 червня 2023 року російська федерація підірвала дамбу Каховської гідроелектростанції: «Ця техногенна екологічна катастрофа має довгострокові негативні наслідки не лише для України, але й для Причорноморських країн, які є членами ОЧЕС». «росія також продовжує протиправно вивозити з окупованих територій цивільне населення, неповнолітніх і малолітніх дітей-сиріт. Людей примусово вивозять на територію росії, білорусі, тимчасово окупованого Криму та Севастополя», — акцентував він.

«Увесь світ розуміє одну просто істину, що Україна захищає свій суверенітет і територіальну цілісність, відповідно до статті 51 Статуту ООН», — наголосив Голова Верховної Ради України, висловивши переконання, що перемога України має вирішальне значення для регіональної, європейської й глобальної безпеки.

«Чорне море має знову стати морем торгівлі, туризму та миру, а не полем битви росії як зараз. Ми впевнені, що лише за умови відновлення територіальної цілісності України у міжнародно визнаних кордонах можливо повернути заснований на нормах міжнародного права світовий порядок», — зауважив Спікер Парламенту України.

Також він акцентував, що відновлення поваги до принципів Статуту ООН є одним із головних елементів Формули миру Президента України Володимира Зеленського: «Пункт 5 Формули спрямований на відновлення територіальної цілісності нашої держави та забезпечення консолідації зусиль для вдосконалення наявних механізмів імплементації Статуту ООН, а реалізація цього завдання сприятиме посиленню глобальної безпеки та завадить потенційним ревізіоністам повернути панування права сили у порядок денний міжнародних відносин».

«Для України принципово важливим є забезпечення безпекового середовища у Чорноморському регіоні та свободи судноплавства у Чорному морі», — водночас зазначив Руслан Стефанчук, додавши, що військова загроза з боку росії сьогодні є серед головних перешкод здатності держав-членів ОЧЕС налагоджувати довгострокову співпрацю: «Фактично, ми позбавлені можливості ініціювати проекти, які мали б позитивний економічний вплив на країни регіону».  

«Нам усім необхідно продовжувати та поглиблювати співпрацю з питань зміцнення безпеки у Чорноморському регіоні. Маємо реагувати на виклики та наслідки російської збройної агресії. Безпека регіону є неподільною — її неможливо відновити без повного відновлення територіальної цілісності України, зокрема, з Кримом», — наголосив Спікер Парламенту України.

Окрім того, під час виступу він нагадав про успішне проведення Міжнародної Кримської платформи, яка вже стала справжнім символом об’єднання зусиль світового співтовариства як із метою спротиву російській агресії, звільнення всіх тимчасово окупованих територій України, так і відновлення безпеки й стабільності у нашому регіоні, а також проведення 12-13 квітня у Бухаресті Першої Чорноморської безпекової конференції Міжнародної Кримської платформи, співорганізаторами якої виступили Україна та Румунія.

Насамкінець Голова Верховної Ради України зауважив, що ряд парламентів визнав росію терористичною державою або спонсором тероризму: «Ми закликаємо парламенти всіх держав-членів нашої організації, які ще не зробили цього, визнати росію країною-терористом».

«ПАЧЕС має зробити важкий вибір: залишити все як є і дозволити росії зруйнувати Організацію або вжити заходів та знайти спосіб зупинити росію. У часи, коли на карту поставлено майбутнє безпеки не лише у Чорноморському регіоні, а й у всьому світі, необхідно вживати рішучих дій», — наголосив він, додавши, що подальше перебування росії у ПАЧЕС й ОЧЕС підриває довіру до Організації як до важливої міжнародної інституції.

«Парламенти наших країн зацікавлені, щоб у Чорноморському регіоні панували мир, справедливість і процвітання. Маємо об’єднати зусилля та продемонструвати готовність протидіяти загарбницькій політиці кремля», — зауважив Голова Верховної Ради України.