Українська делегація на чолі з Першим віцеспікером Олександром Корнієнком розпочала роботу на засіданні 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
Опубліковано 24 жовтня 2023, о 18:00


23-27 жовтня українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком перебуває з робочим візитом у Республіці Ангола. Зокрема, програмою візиту передбачена насичена участь делегатів у заходах на полях 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу. 

Насамперед перед початком роботи Асамблеї Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко окреслив мету робочого візиту в інтерв’ю португальському виданню Lusa — «зробити разом зі світом усе, щоби жодні конфлікти та агресії ніколи не повторювалися». «Безпека та мир в Україні — серед основного на шляху до цієї мети», — наголосив він.

«Ескалація конфліктів на планеті, на жаль, відволікає глобальну спільноту від війни в Україні, але наше завдання — за допомогою поправок до резолюцій, перемовин і виступів показати спільні риси цих подій. Зокрема, ми акцентуємо на проблемах експлуатації, насильства і незаконного всиновлення дітей із зони війни, проводимо тематичну виставку і лобіюємо пропозиції до резолюцій Генасамблеї», — також повідомив про плани делегації член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький. Він наголосив, що парламентські делегати просуватимуть питання відновлення спроможності ООН, зокрема, усунення незаконної участі росії та справедливе представлення всієї світової спільноти у Радбезі ООН. «Боремося за те, щоби на наступному з'їзді організувати спеціальні слухання та резолюцію Комітету Міжпарламентського союзу на цю тему», — зауважив Олексій Жмеренецький. 

Ряд важливих зустрічей — із Президентом МПС і делегаціями Бразилії, ПАР і Великої Британії 

У межах роботи на полях заходу українські парламентські делегати провели зустріч із Президентом Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку. Вони висловили вдячність за підтримку та потужний особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України. «Цінуємо кожен крок, кожне рішення та дію заради українського народу», — акцентував Олександр Корнієнко. 

Під час зустрічі з федеральним депутатом Бразилії Клаудіу Кажаду Перший заступник Голови Верховної Ради України заакцентував на Формулі миру Президента України Володимира Зеленського й запросив Бразилію до участі у її реалізації. Делегати також обговорили з колегами конкретні пункти, зокрема, продовольчу безпеку. Водночас Олександр Корнієнко наголосив на важливості й сподіванні щодо визнання Палатою депутатів Національного конгресу Бразилії Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. 

«Позиція Бразилії поступово змінюється у правильному напрямі. У Генеральній Асамблеї ООН Бразилія підтримує резолюції на захист територіальної цілісності і суверенітету України. Бразилія може стати постійним членом Ради Безпеки ООН, але за умови активної протидії агресії і підтримки жертви агресії», — закцентував, за результатами зустрічі, член української парламентської делегації, Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Під час зустрічі з представниками Південно-Африканської Республіки Перший віцеспікер проінформував колег про поточну безпекову ситуацію в Україні, зокрема, нещодавні ракетні удари та їхні наслідки. Також Олександр Корнієнко детально розповів про зернову ініціативу, оскільки Україна експортувала зерно, попри систематичні перешкоджання з боку держави-терориста. Водночас він висловив очікування, що Південно-Африканська Республіка приєднається до міжнародних зусиль, спрямованих на запобігання спробам росії порушувати міжнародні зобов'язання та шантажувати світ новими продовольчими кризами. 

Із делегацією Великої Британії парламентська делегація на чолі з Олександром Корнієнком вела діалог про виклики цієї зими та ймовірні потреби внаслідок ракетних обстрілів інфраструктурних об’єктів. Перший віцеспікер звернув увагу на питання примусово депортованих на територію російської федерації українських дітей та діях заради повернення всіх додому — до своїх родин. Крім того, сторони обговорили виробництво зброї, що є одним із головного для деокупації українських територій та встановлення справедливого миру. 

У межах першого дня роботи на полях засідання 147-ї Асамблеї Міжпарламентського союзу Перший заступник Голови Верховної Ради України також взяв участь в інавгураційній церемонії та прийомі на честь Президента Республіки Анголи Жуана Лоренсу.

Виставка «Війна голосами дітей»

У кулуарах 147-ї Асамблеї Міжпарламентського Союзу, яка у понеділок, 23 жовтня, розпочинає роботу в Анголі, українська делегація розмістила виставку дитячих малюнків — «Війна голосами дітей». Офіційне ж відкриття виставки відбудеться під час роботи Асамблеї у середу, 25 жовтня. 

Експозиція присвячена російсько-українській війні та покликана привернути увагу парламентаріїв-делегатів Асамблеї до теми депортації та викрадення українських дітей країною-терористом.

Окрім того, у планах української делегації — проведення заходу у межах МПС «Життя без кордонів: Вшанування пам’яті дітей, втрачених на війні». 

Вибори нового Президента Міжпарламентського союзу 

Насамкінець наприкінці роботи Асамблеї відбудуться вибори Президента Міжпарламентського союзу. Зокрема, вже розпочалося обговорення кандидатур на посаду, на яку претендують представниці Сенегалу, Танзанії, Сомалі й Малаві. 

«Для нас принципово важливо, щоби Президенткою МПС стала та з кандидаток, яка має чітку позицію проти російської агресії», — акцентував Олександр Мережко.

Обрання парламентських делегатів на посади у межах МПС 

У перший день роботи засідання 147-ї Асамблеї МПС Голову Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександра Мережка було обрано членом Бюро Комітету миру і безпеки, а Артура Герасимова — членом Бюро Комітету зі сталого розвитку. Представляла обох кандидатів, які отримали одноголосну підтримку, перед геополітичною групою 12+ членкиня Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко. 

До складу парламентської делегації також входять: Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Перший заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту Жан Беленюк, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко, членкиня Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Ольга Руденко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький, член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко та член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Дмитро Шпенов. 

Довідково. Міжпарламентський союз — це всесвітня організація національних парламентів. Членами цієї організаціями є, на сьогодні, 162 парламенти світу.

Міжпарламентський Союз є, насамперед, політичним форумом членів національних парламентів. 

Це унікальна інституція, яка на регулярній основі збирає парламентаріїв з усіх куточків земної кулі, що представляють усі різновиди державного устрою та весь спектр політичних партій.