«На фронті тривають напружені оборонні та наступальні операції. російські окупанти систематично обстрілюють мирні міста та населені пункти України й завдають шкоди портовій інфраструктурі», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України, зауваживши, що всі ресурси ОБСЄ мають бути спрямовані на надання Україні підтримки у перемозі над росією. 

«Позиція росії повністю суперечить усім нормам і принципам міжнародного права. Тому ми сподіваємося, що вся міжнародна спільнота, включно з міжнародними організаціями, зробить усе необхідне, щоб Україна перемогла у цій війні», — зазначив Руслан Стефанчук. 

Голова Верховної Ради України звернувся до Буяра Османі із закликом використати всі інструменти впливу, аби консолідувати міжнародну спільноту для надання практичної підтримки Україні.

«Ще одне важливе питання — подальша ізоляція рф у межах ОБСЄ», — акцентував Руслан Стефанчук. Він зазначив, що у цьому аспекті важливою є імплементація положень липневої резолюції ПА ОБСЄ 2022 року щодо внесення змін до Правил процедури Асамблеї, які мають дозволити тимчасово призупиняти повноваження парламентської делегації держави, яка порушує суверенітет і територіальну цілісність іншої держави.

Окрім того, під час зустрічі сторони порушили питання важливості документування ОБСЄ воєнних злочинів росії та злочинів геноциду в Україні й питання незаконної депортації українських дітей до росії. Як наголосив Руслан Стефанчук, нині вже понад 110 тисяч воєнних злочинів, скоєних російською федерацією, зареєстровані правоохоронними органами України. Він висловив сподівання, що ОБСЄ інтенсивніше долучатиметься до реєстрації цих злочинів: «Доказова база важлива у питанні притягнення російської федерації до юридичної відповідальності». 

Також — обговорили міжпарламентську співпрацю та реалізацію Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Спікер Парламенту України проінформував, що Верховна Рада України взяла патронат над п’ятим пунктом Формули, що стосується реалізації Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України.

Голова Верховної Ради України звернувся до Парламенту Північної Македонії щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу, наголосивши, що цього року Україна вшановує роковини — 90 років зі страшного голоду, який був у часи сталінського радянського режиму. 

Зі свого боку, Голова ОБСЄ, Міністр закордонних справ Республіки Північна Македонія Буяр Османі акцентував, що всі автономні організації, які входять до складу ОБСЄ, одностайно підтримують Україну.  

«Під час нашого головування також наполягаємо на юридичній відповідальності росії», — повідомив Буяр Османі, додавши, що ОБСЄ вже тричі вдавалася до механізму, аби реєструвати все, скоєне росією, включно зі злочином викрадення українських дітей. 

У питанні реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського Голова ОБСЄ висловив переконання, що можна вибудовувати спільну працю довколо всіх без винятку пунктів Формули.