Із 8 по 11 жовтня Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко перебував із робочим візитом у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії. Програмою візиту передбачено участь у зустрічах і заходах задля підвищення уваги до двосторонніх парламентських відносин Сполученого Королівства та України. 

Збільшення збройної підтримки України та підтримка українського бізнесу: участь у з’їзді Партії Лейбористів Великої Британії та Північної Ірландії

Насамперед Перший віцеспікер взяв участь у з’їзді Партії Лейбористів Великої Британії та Північної Ірландії, як основний іноземний спікер, де у межах самого заходу зустрівся з тіньовими міністрами й лідерами партії.

Під час зустрічі з тіньовим Міністром оборони Джоном Гілі та Генеральним директором MAG (Mines Advisory Group) Дарреном Кормаком Олександр Корнієнко обговорив питання збільшення збройної підтримки України. «Агресор продовжує запускати ракети по містах нашої держави, мирному населенню та портовій інфраструктурі», — акцентував Перший віцеспікер, наголосивши водночас про життєво необхідні потреби — системи протиповітряної оборони та постачання боєприпасів. Також він зазначив, що Велика Британія була серед лідерів важливих рішень, і висловив вдячність за всю надану допомогу. 

Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України зустрівся з тіньовим Державним секретарем із питань бізнесу та торгівлі Джонатаном Рейнольдсом й обговорив підтримку української економіки й бізнесу, зокрема, страхування українських морських вантажів і побудови підприємств. 

Із лідером Шотландської лейбористської партії Анасом Сарваром Олександр Корнієнко порушив тему постійної підтримки українців, які перебувають у Шотландії. «Звісно, чекаємо всіх удома, в Україні, але водночас маємо забезпечити гідні та якісні умови перебування за межами своєї батьківщини», — наголосив Перший віцеспікер. 

Окрім того, у межах заходу Олександр Корнієнко зустрівся із лідером Лейбористської партії Кіром Стармером. Перший заступник Голови Верховної Ради України висловив вдячність за щоденну позицію підтримки України та боротьби за спільну свободу. 

«Цінуємо та вдячні за підтримку інтеграції України до Організації Північноатлантичного договору», — наголосив він, додавши, що дуже важливою є особиста позиція Кіра Стармера щодо спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України: «Це потужний сигнал як для Великої Британії, так і світу для відновлення справедливості».

Виступ Першого віцеспікера Олександра Корнієнка під час з`їзду Лейбористської партії 

«Нам потрібно робити більше й посилити наші здатності співпрацювати та будувати мости. Тому що якщо ми не почнемо будувати мости, нам доведеться копати траншеї», — акцентував під час виступу на з'їзді Лейбористської партії Олександр Корнієнко. 

Він зауважив, що майже 600 днів і десятки років безумовної підтримки України з боку Великої Британії дають світу гарний приклад побудови таких мостів. «Кожен крок має величезне значення. Підтримка інтеграції України до НАТО робить всю Європу безпечнішим місцем для життя», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України. 

Окрім того, він зазначив, що є значний потенціал для поглиблення співпраці, прискорення завершення війни та досягнення спільної візії, втіленої у Формулі миру Президента України Володимира Зеленського.

«Ми покладаємося на солідарність Лейбористської партії та підтримку для інклюзивної реконструкції задля відновлення української економіки, розмінування й будівництва нової прогресивної європейської України», — акцентував Перший віцеспікер, наголосивши, що є можливість підтримати необхідну реконструкцію шляхом використання заморожених активів російських олігархів і центрального банку для відновлення України: «Це абсолютно законно й справедливо — порушник має понести відповідальність за наслідки своїх дій». 

Водночас він зауважив, що потрібно посилити санкції проти російської федерації, адже нині росія може використовувати прогалини у санкціях та пом'якшувати їх вплив для виробництва військової техніки. 

«Маємо зробити більше, щоби захищати українських жінок та дітей і привернути увагу до примусової депортації українців до росії, зокрема, понад двадцяти тисяч дітей», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України. Він також зазначив, що необхідно бути об’єднаними, відповідно до заходів проти спроб русифікації Криму, поширення пропаганди та знищення української нації у цій війні, яку веде російська федерація.

Наприкінці виступу Олександр Корнієнко висловив вдячність від усього українського народу за підтримку, надану Сполученим Королівством. 

Labour Friends of Ukraine: захід на полях з`їзду Лейбористської партії 

Як наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України, під час заходу на полях з`їзду Лейбористської партії — Labour Friends of Ukraine — пролунало багато слів підтримки України. 

Зокрема, сильні виступи продемонстрували тіньовий Міністр оборони Джон Гілі й тіньовий Міністр закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії Девід Леммі та Генеральний радник і Міністр з питань Конституції в Уряді Уельсу Мік Антонів. 

«Дуже важливо відчувати солідарність з українцями. Дуже важливо розуміти, що світ обирає бік правди й справедливості», — наголосив Олександр Корнієнко, зауваживши, що побачив стійку позицію щодо спеціального трибуналу. 

Він акцентував, що це є прикладом і для інших країн бути безсумнівними у питанні відповідальності винних у кожному злочині: «Це дозволить звести нанівець усі бажання когось і колись повторити жорстокість, адже усвідомлення неминучого покарання унеможливить нові злочини проти людства». 

«Хочемо жити в мирі, а не у вогні. Зберегти ті цінності, за які боремося, зокрема, демократію й свободу», — зазначив Олександр Корнієнко, висловивши вдячність за підтримку України на шляху реформ та змін. 

Виступ Першого віцеспікера на панельній дискусії, присвяченій глобальній ролі Великої Британії у запобіганні конфліктам та збройному насильству 

«Весь український народ може розповісти, що таке війна. Ми перестаємо пам’ятати дати, але знаємо, який день повномасштабного вторгнення», — наголосив Олександр Корнієнко під час виступу на панельній дискусії MAG (Mines Advisory Group), присвяченій темі: «Глобальна роль Великої Британії у запобіганні конфліктам та збройному насильству».

Він акцентував, що 24 лютого 2022 року є результатом дій та навпаки бездіяльності на події, які зароджували конфлікти й насильство: «У нас пішов десятий рік війни й 595 днів повномасштабного вторгнення. Чи могло б не бути цього відліку? Могло. Адже наша війна почалася давно». 

«Дуже важливо, щоби світ реагував на злочини та із самого початку робив усе, аби «придушити» агресію, коли лише з’являються натяки, не дати їй можливості накопичувати сили та потужність», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що зараз росія все ще має змогу виробляти засоби для своїх атак та використовувати їх проти мирного населення. 

«Велика Британія займала провідні позиції щодо допомоги Україні. І це справді важливо та водночас слугує прикладом для інших країн робити відповідні кроки», — зазначив він. 

Насамкінець виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України наголосив, що Україна — у боротьбі за себе, свій народ і незалежність, а також безпекове майбутнє світу: «Ми відстоюємо спільні цінності вільного світу. Тому реагування та своєчасна підтримка — завжди мають силу для зупинення тих жахів, які, на жаль, відбуваються». 

Ментальне здоров’я та безпекові виклики: відвідування національної благодійної організації Big Help Project

Водночас у межах візиту Перший заступник Голови Верховної Ради України відвідав національну благодійну організацію Big Help Project, де поспілкувався з українцями, які вимушені були тікати від війни, та командою організації. 

«Ми хочемо, щоби всі наші люди повернулися додому. Розуміємо, що для цього потрібно подолати основні виклики та проблеми, зокрема, більша частина з них — безпекові», — акцентував Олександр Корнієнко, зауваживши про окрему важливу тему — ментальне здоров’я. 

Він звернувся до Big Help Project із питанням підготовки спеціалістів із цього напряму. Сторони також порушили тему побудови укриттів у школах та садочках, домовившись продовжити діалог вже в Україні, куди запросили керівництво фундації.