Насамперед Спікер Парламенту України висловив вдячність представникам Естонії, Канади, Польщі та Словенії, які вперше приєдналися до роботи робочої групи з імплементації 5 пункту української Формули миру.

Руслан Стефанчук зауважив, що російська агресія проти України підірвала міжнародну систему та грубо порушила загальновизнані норми й принципи міжнародного права, а також показала недостатню ефективність чинних механізмів забезпечення принципів Статуту Організації Об`єднаних Націй.

«Досвід України, яка потерпає від неспровокованої збройної агресії, має стати попередженням для всіх держав», — наголосив Голова Верховної Ради України, зазначивши, що Україна прагне відновлення справедливого світового порядку — і цього можливо досягнути лише за умов відновлення територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів: «Задля цього необхідно вдосконалити наявні механізми реалізації базових принципів Статуту ООН».  

Окрім того, він акцентував, що останніми роками багато країн привертають увагу до необхідності реформування Ради Безпеки ООН. «Цього року ці сигнали звучали активніше. Усе більше країн-членів виступають за реформування Ради Безпеки, адже світ усвідомлює, що конфліктів стає більше, а можливостей для їх запобіганню чи вирішенню майже не лишається», — зауважив Руслан Стефанчук. 

Також він наголосив, що застосування росією-постійним членом Ради Безпеки права вето не залишає шансів на ефективне втручання ООН у конфлікт: «Міжнародних механізмів попередження та вирішення таких конфліктів просто не існує, бо існує безмежне право вето й російський агресор, не задумуючись, його використовує». 

Голова Верховної Ради України нагадав, що 20 вересня Президент України Володимир Зеленський взяв участь у засіданні Ради Безпеки та представив українське бачення конкретних можливих дій на основі Формули миру та її пункту п’ятого «Виконання Статуту ООН та відновлення територіальної цілісності України і світового порядку». Зокрема, йдеться про інститут права вето, представництво у РБ ООН, її взаємодію з Генеральною Асамблеєю та механізми превенції. 

Насамкінець Руслан Стефанчук наголосив, що Україна не прагне створювати дублюючих паралельних процесів із реформування Ради Безпеки. «Водночас ми усвідомлюємо, що для отримання результату однодумці мають діяти разом і на основі спільного розуміння необхідності вдосконалення існуючих механізмів», — зауважив він. 

Під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу, у якій також взяв участь  заступник Міністра закордонних справ України Микола Точицький, Голова Верховної Ради України акцентував, що всі присутні отримали робочий документ, що містить українське бачення реалізації п`ятого пункту Формули — інструменти й заходи для досягнення кінцевих результатів цієї амбітної мети.