Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко сьогодні провів зустріч з  делегацією Європейської мережі органів з питань рівності (EQUINET).

Він привітав делегацію європейських омбудсманів в українському Парламенті та розповів європейським колегам про ситуацію в Україні, зокрема, про дотримання прав та свобод людини в умовах війни, яка  суттєво вплинула на забезпечення їхньої рівності.

Перший віцеспікер наголосив, що росія продовжує демонструвати готовність до тривалої війни на виснаження, використовуючи жахливі методи для знищення України і українців.

«У помсту за свої військові втрати на землі росія продовжує тероризувати цивільне населення України, атакуючи критичну інфраструктуру та житлові райони за допомогою ракет, РСЗВ, керованих авіаційних бомб і ударних безпілотників, що призводить до значних втрат і руйнувань. російські окупанти цілеспрямовано атакують українські морські порти», — зауважив Олександр Корнієнко.

Зокрема, підкреслив він, росія повністю ігнорує та попирає норми міжнародного права та правила ведення війни, особливо у відношенні до полонених та депортованих громадян.

«Серед примусово депортованих є тисячі дітей з українських сімей, що є ознакою геноциду. І це особливо болюче для нас питання. Наразі лише 386 з них повернулись до України», — повідомив Перший віцеспікер. Він також розповів, що Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, спільно з Президентом України Володимиром Зеленським та Керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком відкрили Центр захисту прав дитини, де родичі незаконно вивезених дітей можуть звертатися й окреслювати всю низку проблем. «Маємо повернути всіх — військових, дорослих та маленьких українців додому. І сподіваємося на сприяння світу у цьому питанні», — закликав Олександр Корнієнко.

Окрім того, Перший віцеспікер розповів про роботу Парламенту над питаннями у сфері рівності та дотримання прав і свобод,  політичних та релігійних поглядів, гендерних прав, прав національних та сексуальних меншин. Він розповів, що Верховна Рада України  вже прийняла ряд законопроектів та внесла зміни до законодавства, які посилюють відповідальність за дискримінацію чи утиски окремих осіб та груп осіб за різними ознаками: Закон «Про медіа», Закон про нацменшини , зміни до законодавства про рекламу та захист дітей тощо.

 «Це є частиною зобов’язань України щодо набуття статусу кандидата на вступ до ЄС. І ми виконаємо свою роботу. Тільки в такому випадку можна розвивати інтеграцію, стати повноправним членом ЄС в майбутньому», — зауважив Олександр Корнієнко.

Не оминули сторони і тему післявоєнного відновлення України, зокрема, зупинилися на питанні процесу реабілітації та адаптації наших військових, які отримали травми, контузії та каліцтва внаслідок війни. Олександр Корнієнко зауважив, що тут важливим буде післявоєнний досвід Хорватії та напрацювання стратегії мобільності у суспільстві, щоб допомогти пережити нашим воїнам страшний період.

Також Перший віцеспікер повідомив, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини подав заявку на приєднання до EQUINET.

«Ми вітаємо подальше зміцнення співпраці між інституціями з питань рівності європейських країн (а Україна, безумовно, вже давно є частиною європейської сім’ї народів). Ми готові всіляко сприяти подальшому розширенню нашої співпраці з EQUINET», — запевнив Олександр Корнієнко.

Участь у зустрічі також взяли Уповноважений Верховної Ради України  з прав людини Дмитро Лубінець, Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Андрій Задорожний та Перший заступник Голови Комітету з питань прав людини Ахтем Чийгоз, заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.