Народні депутати України під час робочого візиту до Лондона взяли участь у парламентському заході у межах Конференції з відновлення України та доєдналися до його дискусійних панелей.


Зокрема, у межах Конференції було підписано Спільну заяву про наміри на високому рівні між загальнопартійними делегаціями Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії та України. 

«Попри жахливі сценарії та прогнози, Україна продовжує боротися з російською агресією», — наголосив насамперед Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, додавши, що останні місяці війни показали, що російській жорстокості немає меж. «Вони запускають ракети по цивільних об’єктах, тероризують населення іранськими безпілотниками і навіть вдаються до так званих «методів масового ураження», а саме — руйнування дамби Каховської ГЕС», — зауважив він, акцентувавши, що Україна активно повертає собі землю, ведучи активні контрнаступальні дії.


«Вагомий внесок у це зробила Велика Британія, яка з перших днів стоїть пліч-о-пліч з українським народом. Нас надихає той факт, що підтримка України є консолідувальним фактором для всіх політичних сил, представлених у Парламенті Сполученого Королівства», — наголосив Олександр Корнієнко.


Він зазначив, що Велика Британія відіграла провідну роль у підтримці України, зокрема, першою надала летальну зброю до початку повномасштабного вторгнення й ухвалила рішення надати Україні танки, а також першою схвалила санкції проти російської атомної промисловості.


«Велика Британія багато зробила для формування коаліції держав для забезпечення України сучасною військовою авіацією. І зараз ця ініціатива втілюється у життя», — наголосив Олександр Корнієнко, висловивши вдячність британському народові за надання притулку понад 160 тисячам українців.


«Залучення приватного капіталу та бізнесу є одним зі складників післявоєнного відновлення України», — водночас зауважив Олександр Корнієнко, акцентувавши, що настав момент створити широку коаліцію відновлення: «Маємо використати наявну роботу та досвід урядів, а також наявні можливості та зацікавленість приватного сектору, щоб об’єднати зусилля з метою ефективної відбудови України». 



Окрім того, Перший заступник Голови Верховної Ради України акцентував, що Конференція має стати потужним поштовхом для активізації зусиль урядів і міжнародних фінансових інституцій щодо залучення міжнародного бізнесу до відновлення України та надання йому необхідної підтримки. Адже конкретні рішення та домовленості, досягнуті цими днями у Лондоні, стануть основою для наступних кроків у відбудові та економічному розвитку нашої держави.


«Попри всі труднощі воєнного часу, активно працюємо над створенням максимально сприятливого бізнес-середовища у нашій країні. Внутрішні реформи тривають. Ми постійно боремося з корупцією та маємо видимі результати», — наголосив Олександр Корнієнко. 


Також він звернув увагу, що Україні необхідна подальша допомога від партнерів: «Нам потрібне лідерство Великої Британії, щоби зробити Україну зразком стійкості — випадком, коли цивілізований світ не лише об’єднався та відбив агресію, але й усунув її жахливі наслідки». 



Олена Шуляк: Верховна Рада України зобов’язалася розробити Програму комплексного відновлення


«За рік війни ми змінили частину стандартів, пов’язаних із зеленим курсом, енергоефективністю, а також із використанням новітніх будматеріалів і технологій», — зазначила, зі свого боку, Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк. Вона додала, що це запорука того, що Україну відновлюватимуть з використанням європейського досвіду та європейських стандартів. 


Окрім того, Олена Шуляк повідомила, що другим принципом відновлення є обов’язкове планування: «Верховна Рада України зобов’язалася розробити Програму комплексного відновлення. Вона формується на місцевому рівні та враховує ряд важливих показників». Це, зокрема, економічний чинник, адже в Україні тисячі підприємств змушені переїхати у безпечні райони, інші закрилися, якісь знайшли можливість відкритися заново.


Олег Кулініч: Успіх процесу відновлення залежить від здатності забезпечити прозорість та ефективне використання ресурсів 


«Ми цілком усвідомлюємо, що успіх процесу відновлення залежить не лише від самого фінансування, але й від нашої здатності забезпечити прозорість, відповідальність та ефективне використання ресурсів», — зауважив, зі свого боку, член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олег Кулініч. Він зазначив, що насамперед це стосується удосконалення законодавчих основ та встановлення прогресивних прозорих механізмів залучення та використання ресурсів. «Важливо забезпечити, щоби фінансування було спрямоване саме на сектори, які мають найбільший вплив на соціальне відновлення та сталий розвиток», — додав український парламентарій. 



Леся Василенко: Працюємо над зміною правил МПС та ПА ОБСЄ, аби обмежити вплив росії


«Зв’язки Великої Британії та України зміцнилися, коли ми працювали на рівні делегацій на різних платформах: у Міжпарламентському союзі (МПС), ПАРЄ, парламентських асамблеях НАТО та ОБСЄ», — зазначила членкиня Комітету з питань екологічної політики та природокористування Леся Василенко. 


Вона також наголосила, що Велика Британія завжди підтримує Україну в тому, щоби вимагати більш жорсткої та справедливої реакції на політичну агресію росії на міжнародній арені. «Спільно працюємо над зміною правил МПС та Парламентської асамблеї ОБСЄ, аби обмежити вплив росії», — зауважила співголова депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії. 

Альона Шкрум: Конфіскація активів рф має бути економічним контрнаступом


Членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Альона Шкрум наголосила, що конфіскація російських державних активів має бути економічним і юридичним контрнаступом. 


«Рішення, до якого ми прийшли, може і має бути реалізоване й проштовхуватись урядами різних країн дуже-дуже скоро», — акцентувала українська парламентарка. 


Також вона висловила вдячність, що на Конференції з відновлення України є й парламентський складник.
До складу української парламентської делегації на чолі з Першим віцеспікером Олександром Корнієнком входили народні депутати України: Дмитро Наталуха, Анастасія Радіна, Олена Шуляк, Леся Василенко, Альона Шкрум, Давид Арахамія та Олег Кулініч. 



З українського боку Спільну заяву про наміри на високому рівні підписано співголовами депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Дмитром Наталухою та Лесею Василенко, із боку Сполученого Королівства — співголовами відповідної групи у Парламенті Сполученого Королівства Робертом Сілі та Алексом Собель.


Проект документ мовою оригіналу додається. 


HIGH-LEVEL JOINT STATEMENT OF INTENT

 

Between the Ukraine All-Party Parliamentary Group of the Parliament of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and the All-Party Delegation of the Verkhovna Rada of Ukraine

 

The Ukraine All-Party Parliamentary Group of the Parliament of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland (APPG)

and

The All-Party Delegation of the Verkhovna Rada of Ukraine

Jointly referred to as ‘the Parties’

 

ACKNOWLEDGING that this agreement constitutes a statement of intent to promote a lasting relationship between the Parties based on common values.

CONVINCED that strategic cooperation and friendship between the United Kingdom and Ukraine are in the best interest of both states.

RECOGNISING that this agreement is intended to improve coordination and strengthen relations, including in ambitious and innovative ways; and to deepen understanding of the assistance Ukraine requires, and to help facilitate support being provided.

COMMITTED to facilitating exchanges of information by establishing deepened connections between the Parties.

CONFIRMING that this is a statement of political intent, designed by the Parties as a basis for deeper co-operation and understanding; it should not be interpreted as a binding agreement imposing legal obligations upon either party.

 

Have agreed as follows to:

1. Exchange approaches to international best practice on parliamentary and democratic processes, and provide peer-to-peer learning and capacity building support of the Verkhovna Rada of Ukraine on implementation of the reforms in Ukraine [including transparent communication and resilience building];

 

2. Discuss understandings of the principles governing parliamentary democracy, including ethical standards and prioritization of citizens’ needs.

 

3. Ensure cooperation and coordination on communication and messaging to the international community and to international partners with joint statements on the issues of mutual interest;

 

4. Commit to organising dialogues on areas of mutual interest for example Defence and security issues;

 

5. Intensify inter-parliamentary dialogue and mutual visits of parliamentary delegations, launch a program of short-term parliamentary exchanges and study visits for MPs with a view to facilitate Ukraine’s recovery and reconstruction;

 

6. Consult regularly in order to share information, to discuss progress and to consider how to best implement and develop this [partnership], including by coming together at a follow up event intended to be held later this year.