Насамперед Перший заступник Голови Парламенту подякував Марії Пейчинович-Бурич за принципову позицію на підтримку України у боротьбі проти агресора, а також за особисту участь у Першому Парламентському саміті Міжнародної Кримської платформи.

«Експертна допомога з боку Ради Європи дуже важлива у законотворчій роботі Українського Парламенту. Це стосується як взаємодії з Венеційською комісією, так і з Секретаріатом Ради Європи», - наголосив водночас Олександр Корнієнко, акцентувавши про важливість ухвалення остаточного рішення про проведення 4-го саміту Ради Європи та підготовки його вагомих рішень, «які відповідали б принципово новій ситуації, що склалася в Європі внаслідок повномасштабної агресії рф проти України».

Водночас Перший віцеспікер зауважив, що Україна розраховує, що в рішеннях майбутнього Саміту знайдуть своє належне відображення питання відповідальності рф за злочин агресії проти України, створення Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії та Компенсаційного механізму для відшкодування збитків, завданих агресією.

Зі свого боку, Марія Пейчинович-Бурич зауважила, що Рада Європи продовжує рішуче засуджувати російську агресію проти України, зокрема, незаконну окупацію українських територій. «Нас продовжують непокоїти авіаудари по українських містах», - зазначила вона, висловивши солідарність з Українським народом та українськими воїнами. «Відновлення миру має також відбуватися на принципах міжнародного права та на повазі до прав людини. Немає альтернативи, окрім, як притягти рф до відповідальності за скоєні злочини. Звичайно, для цього буде потрібна рішуча воля всіх зацікавлених сторін», - додала вона. Водночас Генеральний секретар Ради Європи повідомила, що план дій Ради Європи для України, який набуде чинності наступного року, допоможе Україні у відновленні своєї інфраструктури і в здійснені її зобов`язань щодо вступу до ЄС.

Насамкінець Перший заступник Голови Парламенту України наголосив, що Україна надає велике значення використанню повною мірою усіх наявних моніторингових механізмів Ради Європи для фіксування грубих порушень агресором прав людини, включно з незаконною депортацією українських дітей, нав’язуванням російського громадянства, призовом українських громадян на військову службу у збройних силах країни-агресора тощо.

Також під час зустрічі Олександр Корнієнко передав Генеральному секретарю Ради Європи дитячий малюнок, виконаний у межах всеукраїнського флешмобу «Діти України - за мир», що організував Освітній центр Верховної Ради України.