У перший день робочого візиту до Французької Республіки Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко провів робочу зустріч із Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Тіні Коксом.

Обговорили притягнення російської федерації, як країни-терориста, до відповідальності за скоєні в Україні злочини, питання дотримання прав людини й демократичних стандартів, що системно порушується рф, а також поточну та подальшу співпрацю між Україною та ПАРЄ.

Насамперед Перший віцеспікер висловив вдячність Парламентській асамблеї «за підтримку незалежності, суверенітету й територіальної цілісності України та відповідні рішення, що ухвалювалися у рамках Асамблеї після початку повномасштабної агресії росії проти України». Зокрема, це стосується ухвалення ПАРЄ рішення про виключення російської федерації зі складу Ради Європи під час позачергового засідання Асамблеї 14-15 березня цього року та рішень щодо забезпечення відповідальності росії за її агресію проти України та визнання нинішнього російського режиму терористичним.

Водночас Олександр Корнієнко надав позитивну оцінку співпраці України з ПАРЄ останнім часом, «яка, безумовно, є важливим складником міжнародних зусиль із протидії грубим порушенням прав людини на тимчасово окупованих територіях України». Він також висловив переконання, що подальша співпраця принесе позитивні результати у боротьбі з агресором.

Окрім того, Перший віцеспікер зауважив, що моніторингові органи Ради Європи та інших міжнародних організацій віднайдуть можливості оцінювання на регулярній основі ситуації з правами людини в Криму та на тимчасово окупованих територіях, згідно з їхніми мандатами та відповідно до принципів та норм міжнародного права, з повною повагою до суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України.

Зі свого боку, Президент ПАРЄ Тіні Кокс акцентував, що референдуми, які проводить росія на тимчасово окупованих українських територіях, є незаконними, що визнала й сама Парламентська асамблея: «Усі подібні рішення та дії росії не є чинними та суперечать міжнародному праву - це потужний сигнал Ради Європи всьому світові». Він також додав, що Парламентська асамблея Ради Європи докладе максимум зусиль, аби допомогти Україні у розслідуванні злочинів, скоєних росією проти України, зокрема, у питанні створення Міжнародного спеціального трибуналу.

Насамкінець Перший заступник Голови Парламенту наголосив, що принципова позиція ПАРЄ щодо засудження тривалої агресії рф є надзвичайно важливою для України, адже росія продовжує обстріли території України, вбиваючи цивільних та руйнуючи інфраструктурні об’єкти, та відмовляється створювати гуманітарні коридори для порятунку мирних жителів. Він резюмував, що Україна потребує з боку ПАРЄ підтримки щодо створення Міжнародного спеціального трибуналу з покарання за злочин агресії проти України та механізму компенсації збитків, завданих росією.

Також під час зустрічі Перший віцеспікер Олександр Корнієнко передав Президенту ПАРЄ дитячий малюнок, виконаний у межах всеукраїнського флешмобу «Діти України - за мир», що організував Освітній центр Верховної Ради України.