Цьогоріч у зустрічі Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи візьмуть участь близько 70 делегацій, біля 40 фізично будуть у Празі. Також приїдуть керівники та президенти міжпарламентських асамблей – це президенти ПАРЄ, ПА ОБСЄ, ПА НАТО, президент Європарламенту. Фактично будуть представлені всі континенти. На самому заході планують обговорити широке коло питань.

Про це розповіла народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

«На двосторонніх зустрічах у межах Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи, я впевнена, будуть порушені не лише питання деокупації Криму, санкцій, навігації в Чорному морі, а й ширше коло проблем, зокрема щодо європейської та євроатлантичної інтеграції України. Оскільки парламентарії завжди більш вільні у своїх заявах, то в деяких країнах вони тиснуть на свої уряди, щоб ті займали жорсткішу позицію на підтримку України в питаннях євроінтеграції чи вступу до НАТО», - зазначила політикиня.

Вона звернула увагу на один із п’яти треків Кримської платформи, який суттєво змінився у 2023 році.

«Україна фактично цього року забезпечила зерновий коридор власними силами за підтримки союзників. З вересня цього року вже більш як 30 суден пройшли через українські порти й водами Болгарії та Румунії транспортують українське зерно, зокрема і в країни глобального півдня. Як на мене, це історія успіху, адже Україна зуміла впоратися із забезпеченням коридору без згоди рф»,  наголосила парламентарій.

За її словами, ще один із важливих треків Парламентського саміту Міжнародної Кримської платформи – це питання про звільнення цивільних заручників, яких утримує росія.

«Питання цивільних заручників обговорюватиметься, як і питання депортованих дітей, яких вивезли до рф і намагаються стерти їхню національну ідентичність. На жаль, росія поки в цьому напрямку не йде на контакт. Деякі люди перебувають у полоні з моменту окупації Криму. Щодо політв’язнів, то серед них багато кримських татар і про цих заручників треба обов’язково говорити»,  вважає народна депутатка.

Вона додала, що зараз багато країн та їхніх лідерів відкрито заявляють, що м’яка реакція світу на анексію Криму у 2014 практично розв’язала руки путіну.

«Він зовсім не боявся реакції світу, вчиняючи повномасштабне вторгнення, бо думав, що світ буде роз’єднаним, санкції будуть набагато меншими й Україні ніхто не прийде на допомогу, не надасть необхідної зброї. Проте світова спільнота у 2022 році відреагувала по-іншому, і зараз визнає свої помилки»,  підкреслила Євгенія Кравчук.