На виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Верховна Рада України прийняла постанови щодо перейменування низки адміністративно-територіальних одиниць.

Наступним кроком процесу декомунізації має стати перейменування відповідних органів місцевого самоврядування, їх виконавчих органів, посад сільських, селищних, міських голів.

Відповідно до абзацу 2 частини пятої статті 16 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» у найменуванні юридичних осіб забороняється використовувати символіку комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, заборона використання яких встановлена Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

Відповідно до частини першої статті 16 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Таким чином, сільські, селищні, міські, районні, районні у містах ради у разі перейменування відповідних адміністративно-територіальних одиниць мають прийняти рішення про перейменування ради з подальшим направленням його до Верховної Ради України. Логічним завершенням процесу перейменування є опублікування у «Відомостях Верховної Ради України» відповідних рішень рад.

Управлінням по зв'язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування було узагальнено стан перейменування органів місцевого самоврядування та підготовлено відповідну інфографіку, яку представлено народним депутатам України на засіданні Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування 5 жовтня поточного року.