Розміщено за посиланням http://goo.gl/Y8K73Z на веб-сайті http://alekseev.com.ua/, а також на веб-сайті ВРУ http://rada.gov.ua/

 

В період з 21 по 22 липня 2015 року відбувся робочий візит, народного депутата України – «ударівець», співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою Сергія Алєксєєва та заступника співголови групи з міжпарламентських зв’язків Віктора Романюка до Риму.

Депутати провели низку зустрічей з депутатами, сенаторами італійського парламенту та урядовцями.

Ключове завдання, яке поставили перед собою українські парламентарі, – переконати італійський політикум в тому, що Україна – це конструктивний партер. Зокрема, Сергій Алєксєєв надав інформацію щодо стану реформування, що відбувається в Україні, і реалізації плану заходів, спрямованих на виконання Угоди про асоціацію України-ЄС, а також щодо власних ініціатив в сфері модернізації судової та правоохоронної системи України. В рамках роботи групи з міжпарламентських зв’язків з Італійською Республікою українські депутати будуть працювати в трьох напрямках: економічному, політичному та соціально-політичному. Також, планується проведення економічного заходу, метою якого є переконати італійських партнерів, що 42 млн. український ринок відкритий для них. Український ринок може стати гарною альтернативою ринкам Російської Федерації, що втратили свою актуальність для італійців у зв’язку з контр санкціями.

Нагадаємо, що 11 червня 2015 року відбулася ратифікація Угоди про асоціацію України-ЄС. Тому однією з найважливіших зустрічей, яку провели українські парламентарі в Італії, була зустріч з Франческо Вердуччі – сенатором, що буде доповідати в Сенаті питання ратифікації Угоди про асоціацію України та ЄС.

Відзначимо, що відразу після зустрічі Сергія Алєксєєва з Паоло Аллі, в комітеті Сенату Парламенту Італійської Республіки закінчився розгляд питання ратифікації Угоди України-ЄС. Наступною фазою буде узгодження на засіданні голів фракцій дати внесення питання щодо ратифікації Угоди до Сенату.


В ході зустрічей з італійськими колегами депутати також обговорили питання двосторонньої співпраці та посилення міжпарламентських зв’язків. Зокрема, під час зустрічі з депутатом, членом Комісії у закордонних справах Палати депутатів Італії Паоло Аллі було піднято тему децентралізації, що особливо актуальна нині в Україні. Варто відзначити, що Італія вже має відповідний досвід врегулювання повноважень між центральною та регіональною владою і  Україні він може стати в нагоді. З 20 областей (регіонів) Італійської республіки 5 – Сицилія, Сардинія, Трентіно-Альто-Адідже, Валле-д’Аоста, Фріулі-Венеція-Джулія – мають особливий статус. В регіонах є свої Парламенти. Раніше, коли Парламенти адміністративно-територіальні одиниці приймали свої закони і вони не відповідали законам головного Парламенту, їх  відправляли на розгляд Конституційного Суду. Як результат Конституційний Суд був просто завалений справами, тож італійська сторона рекомендує врахувати їхні помилки Україні.

Парламентарі також підняли питання майбутнього підписання протоколу Про міжпарламентське співробітництво між палатою депутатів Італійської республіки та Верховною Радою України, яким пропонується передбачити проведення регулярних зустрічей комісій, поглиблення вже існуючих зв’язків та проведення в Україні та Італії раз на два роки в позачерговому порядку особливих парламентських днів.

Окрім того, в ході робочого візиту в Рим Сергій Алєксєєв та Віталій Романюк провели низку зустрічей з:

Міколє Ніколетті – головою делегації Італії в ПАРЄ;

Франчесно Вердуччі – заступником голови Комісії із загальних справ та контролю за радіотелевізійними послугами;

Емануелє Скальюзі – заступником голови Постійного комітету з прав людини палати депутатів;

Луісом Альберто Ореллана – депутатом італійського Парламенту;

Козімо Феррі – державним секретарем Міністерства юстиції Італії;

Елеонорою Чімбро – секретарем Постійного комітету зовнішньої політики за зовнішніх відносин ЄС.