23 серпня Україна відзначає День Державного прапора, який став уособленням прагнень українського народу до свободи й незалежності та символом єдності, нескореності та гідності нації. У день проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року прапор Незалежності України народні депутати внесли до зали пленарних засідань.

Це підтверджує стенограма засідання позачергової сесії Верховної Ради України від 24 серпня 1991 року:

          Лубківський Р. М.: «Шановні народні депутати, український народ! Сьогодні завершується торжество історичної справедливості. Ми повертаємося в лоно цивілізованих держав, опираючись на багатовікову традицію нашої державності – демократичної, миролюбивої і відкритої для всього світу. Виходячи з цієї традиції і з традиції пошани до національних святинь, а також традицій боротьби за незалежну Українську соборну демократичну державу, пропоную внести національний український жовто-синій прапор і встановити в приміщенні і на куполі Верховної Ради України…». 


 Внесення Прапора Незалежності України до стін Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Фото Єфрема Лукацького.



Внесення Прапора Незалежності України до зали пленарних засідань Верховної Ради України 24 серпня 1991 року. Фото Олександра Клименка, газета "Голос України"

24 серпня група депутатів, серед яких були Вячеслав Чорновіл, Микола Поровський, Іван Заєць, Ярослав Кендзьор, Ігор Деркач, Володимир Крижанівський, внесла до сесійної зали прапор, розміром 8х4 метри, і накрила ним трибуну. Цей момент за ініціативою Голови Верховної Ради Івана Плюща закарбував художник Олексій Кулаков на картині «Державотворення».

 З нагоди 10-ї річниці Незалежності України, Прапор Незалежності України був розміщений як державна реліквія у вітрині, яку урочисто відкрили на другому поверсі будинку Верховної Ради України.


Картина "Державотворення" та вітринна з Прапором Незалежності України, встановлені з нагоди 10-ї  річниці Незалежності України, 2001 рік.

Синьо-жовтий стяг – це знамено боротьби за свободу та незалежність України. Це символ тисячолітньої традиції українського державотворення. Внесення Прапору Незалежності України стало традиційним до урочистих подій у Парламенті.


Урочисті заходи у Верховній Раді з нагоди 10-ї річниці Незалежності України, 2001 рік. Світлина з архіву народного депутата Олександра Барабаша.


     Один із учасників тих подій народний депутат Микола Поровський згадував: «Величезне полотнище синьо-жовтого прапора, виготовлене Народним Рухом, маніфестанти принесли на Софійську площу і там його освятив митрополит Володимир (Романюк), а звідти принесли на площу до Верховної Ради і передали його нам - народним обранцям. Разом із Вячеславом Чорноволом ми стали на коліна, поцілували край знамена та понесли його до сесійної зали. Я високо тримав у руці край українського національного прапора і відчував, що за мною йдуть не тільки колеги-депутати. Разом з нами до сесійної зали парламенту символічно входили і ті всі герої визвольних змагань, що віддали своє життя під цим знаменом за волю України. Ми внесли найвищу національну святиню до сесійної зали Верховної Ради, тепер наш синьо-жовтий прапор - символ незалежності майорітиме над Україною завжди». 

         Підняття прапора над будинком Верховної Ради України, 4 вересня 1991 року. Фото Олександра Клименка, газета «Голос України».

        Над куполом Парламенту синьо-жовтий український стяг замайорів 4 вересня 1991 року. Постанова Президії Верховної Ради УРСР 18 вересня 1991 року узаконила використання синьо-жовтого прапора у протокольних заходах до прийняття Конституції України.

Прийнята 28 січня 1992 року Постанова Верховної Ради України «Про державний прапор України» затвердила Державним прапором України національний прапор, що являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої - синього кольору, нижньої - жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Прапор Незалежності України. Світлина Андрія Степаненка, прес-служба Верховної Ради України.

Ухвалена Верховною Радою 28 червня 1996 року Конституція України у статті 20 визначила першим з трьох державних символів України Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів. Відповідно до Конституції України, опис державних символів України та порядок їх використання встановлюються законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.


 Реконструкція кулуарної частини будинку Парламенту та встановлення Почесного порталу Прапора Незалежності України, 2017 рік. Фото Андрія Степаненка, прес-служба Верховної Ради України.



Урочисте відкриття Почесного порталу Прапора Незалежності України, 2017 рік. Фото Андрія Степаненка, прес-служба Верховної Ради України та Андрія Нестеренка, газета «Голос України».

День Державного Прапора України - 23 серпня, який відзначається щорічно, встановлено Указом Президента України 23 серпня 2004 року. У 2009 році змінами до цього Указу засновано офіційну церемонію підняття Державного Прапора України.

Почесний портал Прапора Незалежності України відкрито 27 серпня 2017 року. У ньому розміщено стяг розміром 4х8 метрів, який було внесено до зали пленарних засідань 24 серпня 1991 року.


Фото Мирослави Збожної, Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.