Пленарне засідання 2 липня 2014 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 липня 2014, 16:05

 

У СЕРЕДУ, 2 ЛИПНЯ 2014 РОКУ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове засідання, повідомив, що Збройні Сили України і Національна гвардія продовжують активний наступ на терористів і злочинців. Їхні дії достатньо ефективні і результативні.

О.Турчинов висловив переконання, що "саме завдяки активним діям наших Збройних Сил, Національної гвардії, ми повністю розчистимо від терористів і звільнимо від загарбників схід нашої країни. І Донецька, і Луганська області знову будуть жити в мирі, працювати разом на майбутню сильну Україну".

Головуючий повідомив, що з життя пішов видатний український письменник, патріарх української літератури, лауреат Шевченківської премії Анатолій Дімаров.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.

Парламентарії виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Народний депутат Григорій Немиря у виступі привернув увагу до підписаної Україною Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. За його словами, "це не просто акт підписання - це крок до закріплення історичного вибору України як європейської країни".

"Давайте не забувати, що гасло "Україна - це Європа" - це не було гасло, яке видумали політтехнологи і політики, це стрижнева тема українського народу. Сьогодні, в той час, коли ми зараз з вами тут, в Києві, парламент Молдови збирається на спеціальну сесію для того щоб ратифікувати Угоду про асоціацію між Молдовою та Європейським Союзом. Наступного тижня це зробить парламент Грузії", - повідомив він і нагадав: коли Україна завершила переговори про Асоціацію, ані Молдова, ані Грузія до того моменту і близько не підійшли до цього етапу. За його словами, цього тижня парламент Румунії ратифікує цю угоду. Наступного тижня це зробить парламент Латвії та інших країн-членів.

Г.Немиря наголосив на тому, що "це питання політичної відповідальності, щоб Верховна Рада вже цього тижня ратифікувала угоду. Ратифікація угоди є найкраща антитерористична операція, яку може проводити незалежна, суверенна, європейська держава Україна".

Народний депутат закликав Президента України невідкладно подати на ратифікацію текст Угоди про асоціацію включно з поглибленою зоною вільної торгівлі.

Г.Немиря також повідомив, що вчора Комітет з питань європейської інтеграції розглядав це питання і прийняв рішення звернутися до Президента з вимогою подати цей документ на ратифікацію.

О.Турчинов поінформував: як тільки Президент України внесе Угоду про асоціацію з ЄС на ратифікацію, парламент невідкладно розгляне її в сесійній залі.

В інших виступах депутатів йшлося про ситуацію на сході України, в зоні проведення антитерористичної операції, зверталася увага на проблеми, які там є, пропонувалися заходи для їх розв'язання.

Народні депутати також говорили про питання інформаційної безпеки, підвищення цін на житлово-комунальні послуги в Україні тощо.

О.Турчинов у відповідь на виступи народних депутатів, які представляють Донецьку і Луганську області, поінформував представників Партії регіонів про те, що "саме тому, що терористи, яких, до речі, підтримують окремі народні депутати, захопили центральні управління Національного банку в Донецькій і Луганській областях, казначейства, саме тому, завдяки діям терористів, обмежені сьогодні можливості перерахування соціальних виплат по багатьом регіонам Донецької і Луганської області". "Але ці регіони скоро будуть звільнені - і люди будуть отримувати і пенсії, і зарплати. І мирне життя повернеться на Донбас, незважаючи на провокаторів і терористів", - наголосив він.

Головуючий після закінчення виступів оголосив про створення у Верховній Раді депутатської групи "За мир та стабільність", до складу якої увійшли 32 народних депутати. Уповноваженими представниками групи є народні депутати Віталій Грушевський, Євген Балицький, Олександр Присяжнюк.

Фракції "Батьківщина" і "Свобода" просили оголосити перерву або надати слово для заяв.

Представник фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк висловив стурбованість фракції з приводу ситуації, пов'язаної "з проведенням терористичної і мародерської діяльності з боку терористичних банд, керованих путінською Росією" та з приводу "затягування процедури подання на ратифікацію Угоди про асоціацію, підписаної минулого тижня".

Б.Тарасюк заявив, що "фракції звертаються до Президента України негайно передати документи про ратифікацію Угоди про асоціацію".

Голова фракції "Свобода" Олег Тягнибок підтримав позицію попереднього виступаючого. Він також поінформував про пропозиції фракції "Свобода" невідкладно ухвалити 15 законопроектів, спрямованих на протидію агресору і зміцнення національної безпеки. За його словами, ці законопроекти мають бути ухвалені в Українському парламенті першочергово - це проект постанови щодо денонсації Угоди між урядом України та урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації; про розірвання дипломатичних відносин з Росією; щодо призупинення на території України діяльності філій та представництв банків Російської Федерації; щодо вжиття заходів для застосування санкцій до авіаційних компаній Російської Федерації за порушення правил міжнародних польотів; про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах української влади; про мораторій на постачання Російській Федерації товарів військового призначення та подвійного використання; про деякі заходи щодо попередження екстремізму та сепаратизму в Україні; про участь громадян України в охороні громадського порядку та Державного кордону.

Фракція "Свобода" також наполягає на реєстрації закону про цивільну зброю та боєприпаси, а також на розгляді трьох проектів постанов: про Звернення до Генеральної асамблеї ООН, Ради безпеки ООН, Організації безпеки та співробітництва в Європі і Ради Європи щодо виключення Росії з цих організацій, а також пропонує розглянути проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту членів сімей військовослужбовців Збройних сил України, Служби безпеки, Держприкордонслужби, працівників міліції та щодо гарантій соціально-правового захисту військовослужбовців.

Фракція також наполегливо вимагає розглянути законопроекти про люстрацію і заборону комуністичної ідеології.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення змін до статті 1058 Цивільного кодексу України (щодо відповідальності банку за порушення умов договору банківського вкладу (депозиту) за реєстр. №2202 доповіла народний депутат Вікторія Булах. За її словами, основними положеннями проекту передбачено відповідальність банків за порушення умов договору банківського вкладу щодо своєчасного повернення вкладів у вигляді сплати вкладу пені у розмірі одного відсотка від суми вкладу. Згідно зі статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Доповідачка також зазначила, що проект спрямований на припинення практики невиконання банком своїх зобов'язань за умовами договору банківського вкладу. Особливо сьогодні, коли до неї як до голови підкомітету з питань гарантування вкладів громадян та захисту прав споживачів фінансових послуг щодня надходять десятки звернень від громадян про неповернення банками депозитів. "Ми повинні створити такі умови, щоб люди, які мають вклади, отримали не лише свої кошти, але й пеню за невиконання банком своїх зобов'язань", - наголосила В.Булах.

Заступник голови Комітету з питань правової політики Костянтин Гузенко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування ("за" - 239) законопроект було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення повноважень нотаріусів та особливостей реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення (реєстр. №3237) доповів народний депутат Олег Кулініч. Він зазначив, що проектом передбачається розв'язати дві проблеми: спростити процедуру реєстрації похідних речових прав на земельні ділянки сільськогосподарського призначення та надати нотаріусам право доступу до відомостей на електронних носіях Державного земельного кадастру.

За словами доповідача, законопроект також містить інноваційну норму: пропонується надати можливість власнику чи орендарю земельної ділянки подавати заяву про реєстрацію в електронному вигляді. Цю норму пропонується запровадити для сільськогосподарських земель одразу, а для інших категорій земель - з 2018 року.

Парламентарії 261 голосом підтримали законопроект за основу.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов - про присудження у 2014 році Премії Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування (реєстр. №4140а); про ухвалення Рекомендацій парламентських слухань на тему: "Законодавче забезпечення розвитку інформаційного суспільства в Україні" (реєстр. №4190а); про відзначення 150-річчя з дня народження отця-митрополита УАПЦ Василя Липківського (реєстр. №4097).

За результатами голосування проекти не набрали голосів для прийняття.

У сесійному залі під час голосувань не було достатньої кількості народних депутатів.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, який далі вів засідання, після голосування за проект постанови за реєстр. №4097, зазначив, що він востаннє переносить прийняття рішення щодо проекту постанови на наступне засідання. Головуючий сказав, що сьогодні перенесення прийняття рішень щодо проектів більше не буде.

Проект закону про внесення змін до Закону "Про громадські об'єднання" (щодо забезпечення діяльності всеукраїнських громадських об'єднань) за реєстр. №3225 доповів народний депутат Валерій Сушкевич. Він зазначив, що передумовою написання цього законопроекту стали численні звернення саме тих громадських організацій, які занепокоєні долею своїх місцевих осередків, які мають змінити свій статус в зв'язку з прийняттям Закону "Про громадські об'єднання", що набрав чинності з 1 січня 2013 року.

За його словами, з прийняттям Закону "Про громадські об'єднання" мають припинити свою діяльність в статусі юридичних осіб місцеві осередки громадських організацій. Протягом п'яти років, до 2018 року, місцеві осередки громадських організацій, а це в більшості випадків місцеві осередки всеукраїнських громадських організацій, мають перереєструватися як відокремлені підрозділи громадських організацій без статусу юридичної особи. Тобто всі регіональні і місцеві громадські організації, які входили в структуру об'єднань всеукраїнських громадських організацій по всій Україні, повинні зникнути як юридичні особи. Таким чином, наголосив доповідач, "руйнується вибудувана десятиріччями територіальна структура місцевих осередків всеукраїнських громадських організацій".

В.Сушкевич запропонував повернути норму, яка працювала багато років, тобто надати право місцевим осередкам всеукраїнських громадських організацій, створених до 1 січня 2013 року, за рішенням вищого керівного органу залишити статус юридичної особи.

Член Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Микола Федорук доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти законопроект за основу.

Законопроект під час голосування не набрав голосів для прийняття за основу ("за" - 195).

Народні депутати розглянули два законопроекти про внесення змін до Закону "Про мисливське господарство та полювання" - (щодо виконання міжнародної Угоди про збереження афро-євразійських мігруючих водно-болотних птахів) за реєстр. №2017 та (щодо покращення заходів боротьби зі сказом та раціонального використання мисливських тварин) за реєстр. №2018.

За результатами голосування обидва законопроекти не набрали голосів для прийняття за основу - відповідно 164 і 145 голосів.

Підготовлений до другого читання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки (реєстр. №2547) доповів голова Комітету з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко. Він зазначив, що питання заборгованості по заробітній платі є надзвичайно актуальним соціальним питанням. "Заборгованість по заробітній платі інколи трошки зменшується і сягає трошки менше мільярда гривень. Інколи вона збільшується - понад мільярд гривень, але, тим не менше, вона від цього не стає менш ганебною, тим більше, як правило, заборгованість по заробітній платі мають ті люди, які рахують копійки у своєму гаманці", - наголосив П.Цибенко.

Доповідач нагадав, що 4 квітня 2013 року законопроект був прийнятий Верховною Радою за основу з дорученням Комітету з питань соціальної політики та праці доопрацювати та винести його на розгляд парламенту у другому читанні. Під час підготовки законопроекту до другого читання до нього надійшло 9 пропозицій від суб'єктів права законодавчої ініціативи, з яких дві пропозиції враховано і сім відхилено.

Народні депутати під час обговорення звернули увагу на те, що цей проект було прийнято на пленарному засіданні, яке відбулося не в сесійному залі, а на вулиці Банковій, тому демократична коаліція за нього голосувати не може і не буде.

За результатами голосування законопроект було відхилено ("за" - 36).

Парламентарії розглянули у першому читанні три законопроекти, які стосувалися внесення змін до Митного тарифу та Бюджетного кодексу (щодо ввізного мита на книжкову продукцію) за реєстр. №№2978, 2979, 2980. Усі три законопроекти доповіла народний депутат Ірина Фаріон. Вона зазначила, що проектами пропонується запровадити 5-відсоткове мито на завезення російськомовної продукції в Україну, щоб "припинити розбудову контрреволюції у країні у вигляді російської книжки", а кошти від цього мита направити до спеціального фонду державного бюджету. "Щороку ми вилучатимемо щонайменше 2 мільйони з огляду на показники бюджету 2012 року. Цих 2 мільйони умовних одиниць, які ми вилучатимемо, будемо скеровувати цільово на закупівлю україномовної книжки до українських бібліотек", - зазначила доповідачка.

І.Фаріон наголосила на тому, що "ці три законопроекти мають передусім стимуляційне навантаження: вони підтримують українську книжку і ставлять блок на завезення російської безмитної книжки в Україну".

Під час обговорення законопроекти підтримали народні депутати з фракцій коаліції. Вони зазначали, що проблеми підняті фракцією "Свобода" у цих законопроектах заслуговують на увагу, однак "інструмент, обраний для цього рішення, не дає бажаного результату", оскільки це суперечитиме міжнародним угодам. Промовці пропонували шукати інші ефективні засоби підтримки української книги.

Народні депутати пропонували головуючому не ставити ці законопроекти на голосування, перенести прийняття рішення на четвер, прийняти за основу і доручити комітету доопрацювати їх до другого читання, щоб дати відповіді на всі ті питання, про які говорилося у виступах.

Головуючий поставив всі законопроекти на голосування.

За результатами голосування всі три законопроекти не набрали голосів для прийняття за основу.

Заступник Голови Верховної Ради України Р.Кошулинський закрив ранкове засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у четвер, 3 липня.