У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про азартні ігри", внесений народним депутатом Г.Смітюхом

30 січня 2007, 11:22

Законопроект (реєстр. №3036) визначає правові, організаційні та інші особливості державного регулювання господарської діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

Згідно із проектом, до азартних ігор відносяться парі, які укладаються на тоталізаторах та в букмекерських конторах, інші парі, ігри з використанням ігрового, обладнання або пристроїв, включаючи з кільцем рулетки, комп’ютерів, інші ігри, які проводяться за кошт та на власний ризик їх учасників з метою отримання матеріальної вигоди, за умов невизначеності можливих результатів. Міністерство фінансів України визначається як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері організації та проведення азартних ігор. Розмежовується зміст ліцензування та патентування відповідної діяльності, посилюються вимоги до змісту та додержання правил азартних ігор, вибору та обладнання приміщень, де вони можуть проводитись.

За словами автора, в проекті пропонується територіально локалізувати проведення азартних ігор, посилити вимоги до визначених для цього територій. Кабінету Міністрів України надається право визначити в Україні не більше чотирьох таких територій.

Г.Смітюх зазначив, що посилюються вимоги до організаторів азартних ігор. Діяльність у цій сфері пропонується дозволяти лише суб’єктам підприємницької діяльності – юридичним особам, статутний фонд яких сформовано за рахунок внесків виключно у грошовій формі у розмірі не меншому 1,5 млн. євро за валютним обмінним курсом валюти України. Право брати участь в азартних іграх зберігається за особами, яким виповнилося двадцять один рік, і лише  за тими, які є дієздатними, не мають ознак алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння. Таким чином посилюється захист інтересів осіб, які беруть участь в азартних іграх.