Пленарне засідання 29 травня 2014 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
29 травня 2014, 17:17

 

У ЧЕТВЕР, 29 ТРАВНЯ 2014 РОКУ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов, відкривши ранкове пленарне засідання, повідомив про те, що Центральна виборча комісія вже практично підрахувала результати голосування завдяки електронним протоколам. І після обробки 100 відсотків електронних протоколів перемогу на виборах Президента України отримав з результатом 54,7 відсотків Петро Олексійович Порошенко.

Народні депутати оплесками привітали П.Порошенка з обранням на посаду Президента України.

О.Турчинов поінформував про засідання Погоджувальної ради керівників депутатських груп і фракцій, на якому було ухвалено рішення сьогодні заслухати голову Центральної виборчої комісії. Але після проведених консультації з Центральною виборчою комісією прийнято рішення дати ЦВК час підвести остаточні підсумки голосування вже по протоколах з мокрими печатками і поінформувати парламент у вівторок про остаточні результати президентських виборів.

Головуючий нагадав про вибори в місті Києві, за результатами яких Київ має свого мера, яким став народний депутат Віталій Кличко.

Народні депутати привітали народного депутата Віталія Кличка з обранням його на посаду мера Києва.

Головуючий повідомив про те, що зараз Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк перебуває у Брюсселі, де проводить складі переговори, пов'язані з енергетичною безпекою України. За його словами, Прем'єр-міністр просить виступити з доповіддю щодо енергетичної безпеки України у наступний вівторок.

О.Турчинов також поінформував про те, що 21 травня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала народного депутата України Ганчукова Олександра Костянтиновича, обраного 28 жовтня 2012 року в загальнодержавного багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку Компартії України під № 34.

Народний депутат О.Ганчуков склав присягу перед Верховною Радою.

Головуючий повідомив про вихід зі складу депутатської фракції КПУ народного депутата Оксани Калетник.

Парламентарії заслухали інформацію Міністра освіти і науки Сергія Квіта про порядок прийому до вищих навчальних закладів в Донецькій на Луганській областях. Урядовець зазначив, що зважаючи на надзвичайні події в Луганській і Донецькій областях, проведення там антитерористичної операції і суттєві проблеми для громадян із безпекою, зокрема, стосовно випускників шкіл, Міністерство освіти і науки разом із Українським центром оцінювання якості освіти вирішило в Донецькій і Луганській областях провести ЗНО в другу сесію. "Це не означає, що тільки в цьому році спеціально для випускників з Донецької і Луганської областей організовується друга сесія. Так звана друга сесія буде для всієї України, тому що вона задумувалася і вона розраховується на те, що завжди можуть бути якісь надзвичайні обставини, персональні обставини у випускників шкіл в будь-якому регіоні України. Це означає також, що ті випускники, які проходять ЗНО в другу сесію, вони мають такі самі права, як і ті випускники, які проходять ЗНО в першу сесію. Тобто не відбувається ніякої дискримінації наших випускників", - пояснив С.Квіт.

Урядовець, відповідаючи на запитання народних депутатів стосовно координації дій Міністерства освіти з міліцією і правоохоронними органами щодо проведення ЗНО, повідомив, що "є повна координація і співпраця з усіма правоохоронними органами, і з держохороною, із спецзв'язком. Ми маємо їхні експертні висновки про те, що вони не можуть в першу сесію гарантувати на Донбасі ні безпеку нашим випускникам, ні їхнім батькам і викладачам, ні також збереження секретності тестів. Саме тому ми прийняли рішення про перенесення ЗНО на Донбасі на другу сесію".

С.Квіт також повідомив, що Міністерство передбачило можливість проведення додаткової, третьої сесії, яка може бути проведена безпосередньо в університетах.

Головуючий повідомив, що фракції "УДАР" і "Свобода" просять надати можливість для заяви.

Він надав слово представникові фракції "Свобода" О.Мирному, який заявив, що фракція вимагає негайного прибуття Міністра оборони до Верховної Ради з інформацією про хід антитерористичної операції.

О.Турчинов повідомив, що зараз відбувається засідання Кабінету Міністрів і дав доручення запросити Міністра оборони на пленарне засідання.

Народні депутати розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Урядом України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) про розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ (реєстр. №0084) доповів заступник Міністра закордонних справ Сергій Кислиця. Урядовець повідомив, що 3 березня цього року на засіданні постійної ради ОБСЄ делегація України звернулася до ОБСЄ з проханням направити до України міжнародну місію спостерігачів для встановлення фактів.

21 березня за результатами тривалих і дуже складних переговорів усі 57 держав-учасниць ОБСЄ досягли консенсусу і ухвалили рішення про направлення в Україну спеціальної моніторингової місії.

За словами доповідача, групи міжнародних спостерігачів працюють в одинадцяти містах та областях України. В окремих регіонах члени місії виконують завдання з ризиком для власного життя. Місія збирає інформацію та інформує ОБСЄ про розвиток ситуації в Україні.

С.Кислиця нагадав, що у Женеві у заяві 17 квітня спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ було відведено провідну роль у реалізації заходів з деескалації ситуації.

З метою створення належних умов для роботи місії в Україні на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України 14 квітня у Відні було підписано Меморандум, який тимчасово застосовується з дати його підписання, за винятком окремих статей, які стосуються питань забезпечення дипломатичних привілеїв та імунітетів та звільнення від оподаткування.

Для набрання чинності та застосування положень в цілому Меморандум потребує ратифікації Верховною Радою України.

Верховна Рада 272 голосами ратифікувала Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Організацією з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) про розміщення спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Народний депутат Микола Рудьковський запропонував включити до порядку денного законопроект про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну (реєстр. 4895). Він обґрунтував необхідність включення тим, що сьогодні до Верховної Ради з усієї України приїхали постраждалі від урядової політики плаваючого валютного курсу. Люди, які взяли валютні кредити у 2007-2008 роках, фактично виплатили вартість своїх квартир, виплатили вартість свого майна. І зараз, враховуючи падіння національної валюти, у них за 500, за 300 доларів забирають їх квартири і їх виселяють.

М.Рудьковського підтримали його колеги. Парламентарії 241 голосом включили до порядку денного сесії законопроект за реєстр. №4895 і альтернативний проект за реєстр. №4895-1.

До порядку денного сесії було включено ще кілька проектів законів і постанов: про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення ефективного функціонування столиці України - міста Києва (реєстр. №4940); про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення ефективного функціонування столиці України - міста Києва (реєстр. №4939); про співробітництво територіальних громад (реєстр. №4756); про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо діяльності державної служби зайнятості) (реєстр. №4808); про внесення змін до Закону "Про освіту" щодо освітніх гарантій для студентів, курсантів, слухачів, стажистів, клінічних ординаторів, аспірантів, докторантів та педагогічних, науково-педагогічних працівників на період проходження ними військової служби у зв'язку із мобілізацією (реєстр. №4889); про внесення змін до Закону "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" (щодо місця перебування та права на освіту) за реєстр. №4931; про внесення змін до деяких законів України щодо упередження (мінімізації) негативного впливу на стабільність банківської системи (реєстр. №4938); про внесення змін до Закону "Про Державний бюджет України на 2014 рік" (щодо завершення будівництва метрополітену в м. Дніпропетровськ) (реєстр. №4900); про внесення змін до Закону "Про статус народного депутата України" (щодо забезпечення діяльності) за реєстр. №4772; про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України 2014 (реєстр. №4897).

Верховна Рада 234 голосами ухвалила Постанову "Про забезпечення належним медичним обслуговуванням учасників бойових дій, які зазнали поранень під час проведення антитерористичної операції (АТО) на Сході України 2014 року" (реєстр. №4897).

Представники з фракції "Свобода" запропонували позбавити повноважень народного депутата Олега Царьова. Один з ініціаторів, народний депутат О.Кайда наголосив на тому, що "в стінах парламенту присутні народні депутати, які використовують свої депутатські повноваження не на користь держави, а якраз проти цієї держави".

О.Турчинов сказав, що парламент має юридичні підстави розглядати питання. Він дав доручення секретаріату запросити до сесійної зали виконуючого обов'язки Генерального прокурора з відповідною інформацією.

Народний депутат Г.Герман погодившись з тим, що "ті, хто роздирають нашу державу і став на бік сепаратизму, повинні бути з наших лав виключені", але зауважила, що "заяви депутатів від партії "Свободи" з парламентської трибуни про те, що треба розстрілювати російськомовних, наробили в Україні більше шкоди ніж сто Царьових, разом взятих".

Керівник фракції "Свобода" О.Тягнибок заявив, що фракція протестує проти "подібних заяв і проти подібних звинувачень", які "зараз починають представники Партії регіонів свідомо поширювати в цьому залі на все українське суспільство для того, щоби розсварювати людей і розпалювати тут міжнаціональну ворожнечу".

О.Тягнибока підтримав керівник фракції "Батьківщина" С.Соболєв. "Те, що тільки що дозволила собі пані Герман, це є пряме розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Це прямо вона працює на російські телеканали. Я переконаний, що її виступ сьогодні буде показаний по всіх російських телеканалах. І це зроблено з однією метою". Він запропонував вилучити "пані Герман.

Парламентарії не підтримали ("за" - 137) пропозицію щодо вилучення з сесійної зали народного депутата Г.Герман.

Головуючий повідомив, що депутатські групи "Суверенна європейська Україна" і "Економічний розвиток" просять надати їм можливість для заяви.

Представник фракції "Суверенна європейська Україна" В.Литвин запропонував запросити до сесійної зали Міністра оборони з інформацією про проведення антитерористичної операції.

В.Литвин також запропонував розглянути підготовлені Комітетом з питань національної безпеки і оборони поправки до вже прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації" (реєстр. №4785).

Головуючий оголосив перерву у засіданні.

Після перерви О.Турчинов надав слово Міністрові оборони Михайлу Ковалю для інформації про хід антитерористичної операції, щодо фінансового забезпечення Збройних Сил та вирішення соціальних питань військовослужбовців.

М.Коваль повідомив, що більша частина Збройних Сил знаходиться у визначених районах, де створені оборонні угрупування, деяка частина з них входить до Антитерористичного центру і виконує завдання по плану антитерористичної операції.

Міністр доповів про те, що "всі сили, які входять до сил антитерористичної операції, вони в повному складі таємними наказами включені і виконують завдання тільки відповідно наказу. Те, що у військових частинах написано, що вони знаходяться на якомусь із полігонів, це чисто технічне питання. Люди офіційно знаходяться там, де вони є, в бойових порядках виконують завдання, і ми будемо цих людей вносити встановленим порядком відповідно закону до категорії учасників бойових дій".

М.Коваль також доповів про те, що фінансування Збройних Сил надходить своєчасно. При цьому він звернув увагу на зловживання і повідомив, що був вимушений віддати наказ про усунення деяких посадовців, які відповідали за забезпечення Збройних Сил, від посад і передати їх особові справи до прокуратури. "Зловживання є, на жаль, чисельні, але ми тримаємо на контролі і їх не допускаємо", - сказав він.

Міністр зазначив, що всі завдання по забезпеченню Збройних Сил України виконуються. За його словами, на початок антитерористичної операції у Збройних Силах фактично була ліквідована така структура, як продовольча служба. Вона була ліквідована певний час назад. Забезпечення харчування особового складу і всі питання тилового забезпечення займалися люди, які від цього були далекі. "Фактично, таких випробувань, які зараз лягли на долю Збройних Сил, їх раніше не було. Тому і питання ці гостро не стояли. На зимових квартирах і на полігонах більш-менш непогано було організовано харчування. Але ті умови, в яких діють зараз Збройні Сили, - це умови, коли наші військовослужбовці виконують завдання на окремих напрямах пошуку, на блок-постах, виникають зовсім інші питання, до яких не були готові ті структури, які виконували завдання по забезпеченню продовольством наших Збройних Сил", - пояснив він.

М.Коваль зазначив, що "не дивлячись на всі ті негаразди, керівництво Збройних Сил, Генерального штабу реагує на всі моменти, які існують. Ми йдемо на випередження, чітко прогнозуємо, що може бути негативного і робимо так, щоб Збройні Сили виконували чітко завдання, які на них покладені".

Міністр оборони відповів на запитання народних депутатів. Одне з них, народного депутата О.Кузьмука, стосувалося строків проведення ротації військових частин у зоні ведення активних дій.

М.Коваль повідомив, що ротація не буде здійснена. "Ми вивели всі сили і засоби. Ми прикрили всі державні кордони. Ми готові до виконання завдань за призначенням. У нас немає ні однієї зайвої людини, щоб виводити і робити ротацію", - пояснив він.

Міністр, відповідаючи на запитання, повідомив про "чіткий план дій, затверджений виконуючим обов'язки Президента України". За його словами, в цьому плані все чітко розписано. "Цей план приведе до того, що територія України, а саме схід України буде повністю очищений від сепаратистів. Для здійснення цього плану для Збройних Сил і наших колег, які приймають участь в антитерористичній операції, повністю розв'язані руки. Ми виконаємо ті завдання своєчасно і правильно, і чітко", - зазначив він.

О.Турчинов, підсумовуючи, зазначив, що всі питання, про які говорили народні депутати, будуть розглянуті, буде створено комісію по розгляду питання, пов'язаного з частковою мобілізацією громадян.

Головуючий повідомив, що під Слов'янськом терористами з російської зброї ПЗРК був збитий наш гелікоптер, який якраз віз військових для ротації, 14 наших військових загинуло разом з генералом Кульчицьким.

О.Турчинов висловив переконання, що "наші Збройні Сили, наші силові структури доведуть справу очищення від терористів до кінця. І всі злочинці, яких сьогодні фінансує Російська Федерація, будуть знищені або сядуть на лаву підсудних".

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять військовослужбовців.

Парламентарії розглянули пропозиції Комітету з питань національної безпеки і оборони щодо внесення уточнень до прийнятого Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації".

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони В.Литвин поінформував про поправки, які Комітет пропонує прийняти до закону.

Народні депутати підтримали ці поправки.

Головуючий оголосив про входження народного депутата І.Попеску до складу депутатської групи "Економічний розвиток".

Верховна Рада прийняла Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оформлення спадщини" (реєстр. №0985) з урахуванням пропозицій Президента України.

Народні депутати 244 голосами підтримали за основу проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини) за реєстр. №4281.

Парламентарії розглянули поправки до проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правил паркування транспортних засобів та встановлення відповідальності за порушення правил паркування транспортних засобів (реєстр. №2499)

Законопроект 242 голосами було прийнято у другому читанні та в цілому з урахуванням деяких поправок.

О.Турчинов повідомив, що 12 травня 2014 року до Верховної Ради надійшло подання в. о. генпрокурора Олега Махніцького про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Царьова Олега Анатолійовича та надання дозволу на затримання та обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Головуючий надав слово в. о. Генерального прокурора Олегу Махніцькому, який розповів про проведення розслідування про вчинення народним депутатом Царьовим Олегом Анатолійовичем через засоби масової інформації публічних закликів до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу в Україні, а також закликів до дій по зміні меж території України на порушення порядку, встановленого Конституцією України.

О.Махніцький зазначив, що згідно з матеріалами розслідування, "народний депутат України Царьов Олег Анатолійович у період березня-квітня 2014 року умисно, відкрито, застосовуючи у тому числі засоби масової інформації вчиняв публічні заклики до насильницької зміни і повалення конституційного ладу України".

"Більше того, він умисно відкрито вчиняв заклики з метою зміни меж території і державного кордону України, на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що призвело до тяжких наслідків у вигляді чисельних жертв станом на сьогоднішній день, правоохоронців та мирного населення. Також заподіяння тяжких тілесних ушкоджень громадянам, захоплення адміністративних будівель, варварського руйнування та пошкодження майна державної, комунальної та приватної власності, спричинення збитків державі, цілеспрямованого блокування діяльності правоохоронних органів на місцях", - додав в. о. Генерального прокурора.

О.Махніцький на підставі викладеного попросив розглянути подання і дати згоду на притягнення народного депутата України Царьова Олега Анатольовича до кримінальної відповідальності, передбаченої статтями 109, 110 Кримінального кодексу України, його затримання та обрання стосовно нього запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

О.Турчинов запропонував проголосувати за позбавлення повноважень народного депутата О.Царьова на пленарному засіданні у вівторок, 3 червня.

Однак, парламентарії наполягали на голосуванні вже сьогодні, оскільки "народний депутат Царьов закликав воювати проти українського народу".

Головуючий поставив пропозицію про позбавлення повноважень народного депутата О.Царьова на сигнальне голосування ("за" - 206 голосів).

О.Турчинов висловив переконання, що це питання було проголосоване у вівторок.

Головуючий запропонував розглянути два законопроекти у першому читанні - про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення ефективного функціонування столиці - міста Києва (реєстр. №4940) і про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відновлення ефективного функціонування столиці - міста Києва (реєстр. № 4939).

Народні депутати не підтримали його пропозицію.

Головуючий закрив пленарне засідання.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться у вівторок, 3 червня.