Комітет з питань правової політики рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до законів "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження" (щодо реформування органів державної виконавчої служби)

01 грудня 2006, 09:40

Законопроектом (реєстр. №2565) передбачається здійснення реформи органів державної виконавчої служби та посилення контролю Міністерства юстиції України за їх діяльністю.

Суть запропонованих змін полягає у перетворенні Департаменту державної виконавчої служби, який сьогодні є урядовим органом державного управління, що діє у складі Міністерства юстиції України, на Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, який буде структурним підрозділом вказаного міністерства, а територіальних органів державної виконавчої служби – на структурні підрозділи відповідних управлінь юстиції.

Так, пропонується передбачити, що органами державної виконавчої служби є:

Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України;

відділи державної виконавчої служби Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Севастопольського міських управлінь юстиції;

районні, міські (міст обласного значення), районні у містах відділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції.

Крім того, пропонується встановити, що контроль за діяльністю державних виконавців здійснюють Міністерство юстиції України через Департамент державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, а Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, управління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі — через відповідні відділи державної виконавчої служби.

Комітет вважає, що прийняття проекту сприятиме покращенню ефективності діяльності державної виконавчої служби і, як наслідок, забезпеченню гарантій захисту прав і охоронюваних законом інтересів громадян та юридичних осіб у процесі виконавчого провадження.