Комітет з питань транспорту і зв'язку рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до статті 10 Закону України "Про автомобільні дороги" (щодо державного управління автомобільними дорогами), поданий народними депутатами С.Матвієнковим та М.Садовим

01 грудня 2006, 16:20

Метою законопроекту (реєстр. №2488) є вдосконалення державного управління автомобільними дорогами шляхом централізації управлінських функцій у центральному органі виконавчої влади у галузі транспорту.

Суб'єкти права законодавчої ініціативи пропонують викласти статтю 10 Закону України "Про автомобільні дороги" в новій редакції, за якою визначити органом державного управління автомобільними дорогами загального користування центральний орган виконавчої влади у галузі транспорту тобто міністерство транспорту і зв'язку України.

Комітет врахував, що згідно з Законом України "Про автомобільні дороги" міністерство з транспорту та зв'язку України здійснює державну політику і стратегію розвитку всіх видів автомобільних доріг на території України, в тому числі загального користування. При цьому відповідно до ст. 10 закону державне управління автомобільними дорогами загального користування здійснює Державна служба автомобільних доріг України, яка є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів.

На думку народних депутатів, міністерство транспорту та зв'язку має достатньо повноважень для координації діяльності і контролю у сфері державного управління автомобільними дорогами. До того ж автори законопроекту не надали достатньо обґрунтованої аргументації щодо оцінки ефективності діяльності Державної служби автомобільних доріг України, очікуваних соціально-економічних, правових та інших наслідків після прийняття законопроекту.