Пленарне засідання 22 лютого 2014 року

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 лютого 2014, 17:41

 

У СУБОТУ 22 ЛЮТОГО 2014 РОКУ ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ СЬОМОГО СКЛИКАННЯ.

Для участі у пленарному засіданні зареєструвалося 248 народних депутатів.

Відкрив пленарне засідання Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Він оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів О.Волкова, В.Дудки, О.Ванцова, Ю.Поляченка, Я.Сухого, В.Грушевського, В.Жеребюка, І.Мирного, Г.Васильєва, Н.Мхітаряна.

Р.Кошулинський повідомив про направлення сьогодні Закону "Про відновлення дії окремих положень Конституції України" в Адміністрацію Президента України.

Головуючий повідомив, що Володимир Рибак написав заяву про складення повноважень Голови Верховної Ради України у зв'язку із хворобою та лікуванням.

Парламентарії виступили з пропозиціями до порядку денного засідання.

Народний депутат Ю.Мірошниченко запропонував перш ніж сформувати порядок денний засідання зібратися представникам фракцій на засідання. Він також зазначив, що всі рішення, які будуть ухвалюватися, повинні голосуватися за участю фракції Партії регіонів.

Народний депутат Н.Шуфрич закликав колег приймати такі зважені рішення, які будуть сприйняті всією Україною. "Маємо працювати відповідально і створити всі умови для стабілізації ситуації в Україні", - зазначив він.

Керівник фракції "Свобода" О.Тягнибок запропонував спершу задовольнити заяву В.Рибака, а потім ухвалити звернення Верховної Ради до всіх громадян України про недопущення мародерства, прийняти постанову про відновлення конституційного ладу в Україні, сформувати склад нового уряду, призначити Генерального прокурора, Голову СБУ, новий склад ЦВК, прийняти закон про імпічмент Президента, негайно розпочати процес судової реформи. "Важливо, щоб наші рішення приймалися консенсусом. Ми не маємо права допустити розколу України", - наголосив він.

Народний депутат О.Турчинов повідомив, що більшість виконуючих обов'язки членів Кабінету Міністрів покинули свої робочі місця, Президент також невідомо де. Тому єдиним легітимним органом є Верховна Рада. "Питанням номер один для Верховної Ради є повне відновлення влади, відновлення Конституції України. Для того, щоб всі прийняті документи стали легітимними потрібно обрати керівництво Верховної Ради", - запропонував О.Турчинов.

Р.Кошулинський зачитав заяву І.Калєтніка про складення ним обов'язків Першого заступника Голови Верховної Ради.

Народний депутат М.Рудьковський запропонував прийняти всі необхідні рішення, а також постанову про покладення обов'язків голів обласних адміністрації на голів обласних рад для відновлення влади на місцях.

Парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять народного депутата 1-го скликання Я.Зайко, який загинув 18 лютого під час акції масового протистояння.

Народні депутати продовжили виступи. Народний депутат Г.Смітюх звернувся до відсутніх на засіданні колег з проханням прибути у Верховну Раду для прийняття необхідних рішень.

Народний депутат І.Богословська у виступі зазначила, що всі рішення парламенту мають базуватися на завданні об'єднати країну. Вона також запропонувала створити у парламенті майданчик для комунікації між Верховною Радою і Майданом.

Керівник фракції "УДАР" Віталій Кличко наголосив на необхідності парламентаріям зробити все, щоб уникнути подальшого протистояння в країні і повернути їй спокій. "Мільйони громадян бачать єдиний вихід: призначити дострокові президентські вибори, які мають відбутися не пізніше 25 травня поточного року", - зазначив він.

Керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк зазначив, що Президент В.Янукович мав учора підписати всі ухвалені парламентом закони. За його словами, непідписання Президентом цих законів веде до його негайної відставки.

На пропозицію народного депутата В.Кубіва парламентарії хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх загиблих у масових протистояннях, що сталися у Києві в останні дні.

Народний депутат В.Литвин підтримав попередні виступи колег, в яких наголошувалося на необхідності Верховній Раді негайно взяти всю відповідальність за все, що відбувається в країні. Він також запропонував призначити сьогодні Міністра внутрішніх справ, Голову СБУ, Міністра оборони, сформувати новий уряд, а також прийняти постанову про відновлення конституційного ладу в Україні.

Р.Кошулинський зачитав заяви про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів Івана Попеску, Лариси Мельничук і Сергія Кацуби.

Народний депутат Володимир Куренной під час виступу наголосив на тому, що питання про розкол України зараз не стоїть на порядку денному. Тому, за його словами, ніякого розколу не буде. "Все, що говорять про якийсь міфічний розкол - це спекуляції, на яких будують собі політичне майбутнє", - наголосив він.

До порядку денного пленарного засідання було включено проект постанови про запобігання проявам сепаратизму та іншим посяганням на основи національної безпеки України.

Р.Кошулинський зачитав текст проекту постанови. Згідно з ним, "Верховна Рада постановляє: категорично засудити прояви сепаратизму та будь-яких інших посягань на територіальну цілісність та недоторканність України; вимагати від Служби безпеки України оперативно розслідувати всі повідомлення про дії, які мають ознаки злочинів проти основ національної безпеки України".

Постанову було прийнято 319 голосами "за" в цілому.

Верховна Рада розглянула низку кадрових питань.

Парламентарії відкликали з посади Голови Верховної Ради України В.Рибака і Першого заступника Голови Верховної Ради України І.Калєтніка.

Головуючий далі оголосив до розгляду питання про обрання Голови Верховної Ради України. Він повідомив, що депутатські фракції пропонують дві кандидатури - народних депутатів О.Турчинова і П.Порошенка.

Народний депутат П.Порошенко повідомив, що він знімає свою кандидатуру на користь О.Турчинова.

Верховна Рада 288 голосами обрала Головою Верховної Ради України О.Турчинова.

Далі засідання вів Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов.

О.Турчинов зазначив, що у зв'язку з тим, що Президент Янукович не виконав взяту на себе в угоді відповідальність, не підписав закон про відновлення Конституції України, Верховна Рада України має всі повноваження прийняти постанову з цього питання.

До порядку денного 315 голосами "за" було включено проект постанови про текст Конституції України в редакції 28 червня 1996 року із змінами і доповненнями, внесеними законами України від 8 грудня 2004 року №2222-IV, від 1 лютого 2011 року №2952-VI, від 19 вересня 2013 року №586-VII".

Доповідав народний депутат А.Яценюк. Він зазначив, що учора Верховна Рада прийняла закон про відновлення дії положень Конституції 2004 року. Відповідно до угоди, частиною якої була влада, протягом 48 годин, законопроект про відновлення дії Конституції 2004 року повинен був бути проголосований, підписаний і оприлюднений. За його словами, це означає, що В.Янукович зобов'язаний був вчора підписати цей закон для того, щоб сьогодні він був оприлюднений.

А.Яценюк запропонував проголосувати зараз за цю постанову, додавши до зареєстрованого тексту пункт сьомий "ця постанова втрачає чинність з моменту набрання чинності Закону "Про відновлення дії окремих положень Конституції України №742-VII від 21.02.2014р."

"Ми голосуємо за цю постанову. Після цього ми приймемо рішення про оприлюднення і підписання постанови, якщо В.Янукович терміново не підпише вчора прийнятий закон", - наголосив він.

Народний депутат Ю.Мірошниченко наголосив під час обговорення, що зараз "критично важливо зберегти голосування 300 голосами".

О.Турчинов, зважаючи на ситуацію в країні, попросив народних депутатів консолідовано проголосувати за цю постанову. Він сказав, що підпише її відповідно до тих домовленостей, які є між політичними силами.

Постанову було прийнято 325 голосами "за".

О.Турчинов привітав Україну з відновленням конституційного ладу. "Наше завдання - стабільна Україна, сильна Україна, наше завдання, щоб в Україні не пролилося жодної краплі крові", - наголосив він.

Головуючий сказав, що далі потрібно відновити роботу Кабінету Міністрів, з'ясувати, хто із працівників виконавчої влади ще здатний працювати, поки не буде сформований новою парламентською більшістю коаліційний уряд України.

О.Турчинов зачитав текст проект постанови про взяття політичної відповідальності за ситуацію в Україні (реєстр. №4180). Проектом передбачається, що Верховна Рада доручає Голові Верховної Ради України О.Турчинову до формування коаліційного уряду координувати та спрямовувати роботу Кабінету Міністрів. Постанова набирає чинності з моменту її прийняття.

О.Турчинов пояснив, що прийняття цієї постанови викликано тим, щоб не робити паралельні органи виконавчої влади.

Проект постанови 315 голосами було включено до порядку денного і 325 голосами "за" прийнято в цілому.

Головуючий запропонував розглянути питання про призначення міністра внутрішніх справ. Він повідомив, що депутатські фракції узгодили кандидатуру на цю посаду народного депутата Арсена Авакова.

Позафракційні депутати М.Рудьковський і І.Єремеєв запропонували кандидатуру народного депутата В.Яреми.

В.Ярема зняв свою кандидатуру на користь А.Авакова.

Головуючий звернувся до народних депутатів з проханням прийняти рішення, яке буде дійсним до сформування коаліційного уряду.

Верховна Рада 275 голосами призначила виконуючим обов'язки Міністра внутрішніх справ А.Авакова.

До порядку денного було включено проект постанови про висловлення недовіри Генеральному прокурору України Пшонці В.П.

Проект доповів народний депутат С.Сас. Доповідач, нагадавши про функції прокуратури, запропонував народним депутатам підтримати її.

Постанова була прийнята 314 голосами "за".

О.Турчинов у зв'язку з відсутністю Президента України В.Януковича у Києві, Адміністрація Президента не інформує, де він знаходиться і з яких причин він відсутній, попросив негайно з'ясувати місце знаходження В.Януковича.

Головуючий зазначив, що у зв'язку з тим, що прийняті закони не підписані, один з яких стосується конкретної людини Ю.В.Тимошенко і життю якої за інформацією загрожує небезпека, він пропонує підтримати проект постанови про виконання міжнародних зобов'язань України щодо звільнення Тимошенко Ю.В.

Проект постанови було включено до порядку денного і 322 голосами "за" прийнято.

О.Турчинов оголосив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів Олександра Єдіна, Юрія Гержова, Анатолія Кінаха, Олександра Кузьмука, Миколи Круглова, Яна Табачника.

Головуючий надав слово представникам фракцій для пропозицій щодо подальшої роботи.

Після цього головуючий оголосив перерву у засіданні до 16-ї години.

О 14 годині 53 хвилини головуючий запросив народних депутатів зайти до сесійної зали для важливого повідомлення.

Під час того, як парламентарії почали заходити до сесійної зали Заступник Голови Верховної Ради Р.Кошулинський повідомив про вихід зі складу фракції Партії регіонів народних депутатів Миколи Жука, Артема Ільюка, Володимира Сальдо, Геннадія Труханова.

Згодом Р.Кошулинський зачитав розпорядження Голови Верховної Ради про повернення карток для голосування народним депутатам Павлу Балозі та А.Домбровському.

Р.Кошулинський оголосив про вихід з фракції Партії регіонів народних депутатів Михайло Мироненка, Олександра Стояна, Сергія Кузьменка, Віталія Барвіненка, Володимира Мисика, Олександра Біловола.

О.Турчинов о 17 годині продовжив засідання. Він зазначив, що головним питанням залишається питання, пов'язане з Президентом України.

Головуючий поінформував про те, що близько 14-ї години телефоном вдалося знайти В.Януковича. За його словами, з ним говорив керівник фракції "Батьківщина" А.Яценюк, який запропонував В.Януковичу негайно написати заяву про відставку. В.Янукович погодився, але згодом спростував свої слова.

О.Турчинов запропонував включити до порядку денного проект постанови про самоусунення Президента України В.Януковича від виконання конституційних повноважень та призначення позачергових виборів Президента України. Він зачитав текст проекту постанови, згідно з яким "встановлено, що Президент України В.Янукович в неконституційний спосіб самоусунувся від виконання конституційних повноважень" та пропонувалося призначити позачергові вибори Президента України на 25 травня 2014 року.

Верховна Рада 328 голосами "за" прийняла постанову.

О.Турчинов повідомив, що він провів нараду з керівниками органів державної влади. За його словами, є необхідність посилювати їх роботу далі й скеровувати її. Зокрема, йдеться про призначення Голови СБУ і Міністра оборони. Кандидатури на ці посади вносяться Президентом України. Оскільки, Президент В.Янукович самоусунувся від виконання конституційних обов'язків, для того, щоб координувати діяльність цих органів, необхідно призначити уповноважених по контролю за діяльністю цих органів.

Народні депутати включили до порядку денного проект постанови про призначення уповноваженим по контролю за діяльністю СБУ народного депутата Валентина Наливайченка.

299 голосами "за" В.Нальвайченка було призначено уповноваженим по контролю за діяльністю СБУ.

Наступною постановою 306 голосами "за" уповноваженим по контролю за діяльністю Міністерства оборони було призначено Володимира Заману.

Верховна Рада наступною постановою призначила уповноваженим по контролю за діяльністю прокуратури народного депутата Олега Махніцького.

Головуючий оголосив перерву у засіданні до 10 години ранку 23 лютого.