Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді його прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" (щодо учасників бойових дій на території інших країн), поданий народним депутатом А.Семиногою

03 листопада 2006, 12:38

Законопроектом (реєстр. № 2220) пропонується внести до переліку категорій громадян, які мають право на отримання податкових соціальних пільг у розмірі 150% від однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), учасників бойових дій на території інших країн, крім учасників бойових дій у Другій світовій війні.

Комітет вважає, що запровадження законодавчих пропозицій розширить коло одержувачів податкової соціальної пільги. У зв'язку з цим, члени Комітету зазначили, що законодавча пропозиція потребує більш докладного фінансово-економічного обґрунтування та відповідних розрахунків. Зокрема, певна частина зазначених у проекті осіб є громадянами працездатного віку, що можуть мати відповідні доходи, які повинні оподатковуватись.

Комітет відзначив, що запровадження законодавчої ініціативи призведе до зменшення надходжень до відповідних бюджетів. Оскільки, відповідно до статей 64-65 Бюджетного кодексу України, цей податок зараховується до доходів місцевих бюджетів, то у зв'язку з цим надання таких пільг має супроводжуватися внесенням змін до закону про Державний бюджет України на поточний бюджетний період, що передбачають надання субвенції на компенсацію відповідних втрат доходів бюджетів місцевого самоврядування.