Комітет з питань охорони здоров'я рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про донорство крові та її компонентів" (щодо додаткових днів відпочинку)

23 жовтня 2006, 11:02

Законопроектом (реєстр. № 2081) пропонується встановити для донорів два дні відпочинку після кожного здавання крові , які за їх бажанням можуть бути приєднані до відпустки або використані в інший час.

Голова Комітету Тетяна Бахтєєва зазначила, що "сьогодні в державі склалася критична ситуація: загальна кількість донорів за останні роки зменшилась вдвічі. Кров здають десь 12 - 15 осіб на тисячу населення, а в Європі їх близько  40 - 50 осіб на тисячу населення. Україну за донорством випереджає навіть Бахрейн. Однією з причин цього явища є небажання громадян здавати кров, насамперед, через низьку грошову винагороду".

На думку членів Комітету, "стимулювати розвиток донорства необхідно також шляхом додаткових пільг або збільшенням плати за здачу крові, бо існуюча плата 4 грн. за 100 мл. зданої крові недостатня навіть для людей з низькою заробітною платою. За 300 грамів людина в Україні отримує трохи більше 12 гривень. Проте, в сусідній Польщі донорові платять 50 євро, а в Москві 30 доларів".

Комітет вважає, що прийняття законопроекту суттєво підвищить кількість донорів, збільшить надходження крові від громадян, підвищить зацікавленість людей потенційних донорів до здавання крові.