Комітет з питань охорони здоров'я, материнства та дитинства рекомендує парламенту відхилити проект закону про захист здоров'я населення від шкідливих наслідків споживання пива та напоїв, що виготовляються на основі пива

23 грудня 2005, 12:00

Метою законопроекту є захист здоров’я населення України від шкідливих наслідків вживання пива та інших напоїв, що виготовляються на його основі. Вважаємо за доцільне висловити до проекту такі міркування.

Члени Комітету вважають, що законопроект є концептуально невірним, оскільки "відразу ж постає питання, чому потрібно захищати здоров’я населення саме від пива, а не від горілки чи кави?"

Із змісту законопроекту і супровідних до нього документів, зазначали члени Комітету, не зовсім зрозуміло, які саме шкідливі наслідки для здоров’я людини несе вживання пива. Наприклад, на думку медиків, пиво, навпаки, є корисним, оскільки у ньому знаходяться усі необхідні для людини елементи. Зокрема, пиво є відмінним джерелом вітамінів групи “В”, які активізують кровообіг, забезпечують дозрівання еритроцитів, благодійно впливають на роботу печінки, серцево-судинної та ниркової систем, покращують стан шкіри людини. У пиві знаходяться амінокислоти, які необхідні організму для будівництва життєво важливих білків, а також іони калію, які приймають участь в регуляції водно-сольового обімну і зменшують збудженість серцевого м’язу. Спеціалісти стверджують, що помірне вживання алкоголю (не більше 6%), що знаходиться у пиві, не спричинять шкоди здоров’ю людини, якщо, звичайно, вживати цей напій в міру.