Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів виїзне засідання на ЗАТ "Комплекс Агромарс" (торгова марка "Гаврилівські курчата") з метою ознайомлення дотримання виробниками продукції птахівництва природоохоронного законодавства

23 грудня 2005, 08:40

Генеральний директор ЗАТ "Комплекс Агромарс" О.Марченко ознайомив учасників засідання з підприємством. Це сільськогосподарський комплекс повного циклу виробництва та переробки м’яса бройлерів, потужність якого складає 90 тисяч тонн м’яса птиці на рік. Завдяки роботі власної лабораторії налагоджено систему контролю, а також співпрацю зі спеціалізованими ветеринарно-санітарними установами й виробничими підприємствами. Головні джерела забруднення – це технологічні скиди цеху з забою та переробки птиці, курячий послід, відходи переробки – кров, пір’я, кишки тощо. Задля їх нейтралізації впроваджено систему повної утилізації відходів.

Разом з тим, зазначили народні депутати, реалізація програми нарощення обсягів виробництва продукції натикається на характерні для всієї галузі проблеми, пов’язані з недосконалістю нормативної бази, якою регулюються природоохоронні аспекти діяльності потужних тваринницьких і птахівничих комплексів, заангажованістю дозвільних процедур, безсистемністю контролю з боку державних органів за дотриманням виробниками птиці природоохоронного законодавства. Тому слід розробити відповідний комплекс заходів для вдосконалення норм існуючого природоохоронного законодавства щодо перегляду діючих екологічних нормативів з урахуванням впровадження сучасного високотехнологічного обладнання, і розробити проекти нормативно-правових актів для стимуляції розвитку виробництва.