Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендує парламенту прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону "Про місцеве самоврядування в Україні"

29 червня 2005, 13:17

Законопроектом пропонується узгодити окремі положення Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" із вимогами Бюджетного Кодексу України, зокрема щодо прав органів місцевого самоврядування утворювати  цільові фонди.

Народні депутати зазначили, що в сучасних умовах недостатності коштів місцевих бюджетів, а також з огляду на необхідність забезпечення  більшої прозорості витрачання бюджетних коштів, включення цільових фондів, які  створюються на місцевому рівні, до місцевих бюджетів цілком прийнятним. Запропонований механізм створення та використання цільових фондів є  також більш  контрольованим.

Водночас, щодо окремих пропозицій проекту експерти вважають за доцільне у запропонованій новій редакції пункту 25 частини першої статті 26 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні" після слів "утворення цільових фондів" записати положення: "які є складовою спеціального фонду  відповідного місцевого бюджету". Крім того, було б логічним залишити чинне положення, яке передбачає, що на засіданнях відповідної місцевої ради затверджується звіт про використання коштів цільових  фондів.