Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді України прийняти у другому читанні проекту закону про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України

14 лютого 2005, 14:13

Законопроектом пропонується зменшити санкції частин 2 та 3 статті 289 Кримінального Кодексу та виключити матеріальний критерій, як одну з підстав кваліфікації дій особи за ч. 3 статті 289 КК.

Передбачається, що особи, які вчинили дії, зазначені в частині 2 статті 289 КК караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років, а зазначені в частині 3 статті 289 КК – від семи до п’ятнадцяти років.

Пропонується виключити з частини 3 статті 289 КК обтяжуючу обставину – заволодіння транспортним засобом, вартість якого у двісті п'ятдесят разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян – у зв’язку з тим, що такий матеріальний критерій зобов’язує притягувати переважну більшість засуджених за статтею 289 КК до кримінальної відповідальності за частиною 3.

Комітет зазначив, що реалізація положень законопроекту, у разі його прийняття, дозволить встановити міру покарання за незаконне заволодіння транспортним засобом адекватну суспільній небезпеці вчиненого злочину, усуне недосконалість частини 3 статті 289 Кримінального Кодексу.