У межах імплементації української Формули миру співпраця з країнами Глобального Півдня однозначно є однією з пріоритетів, — заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2024, 15:32

На засіданні Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва заслухали заступницю Міністра закордонних справ України Ірини Боровець щодо Стратегії розвитку відносин України та країн Латинської Америки і Карибського басейну (ЛАКБ).

Про це повідомив Заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Сьогодні чітко зрозуміло, що в межах імплементації української Формули миру співпраця з країнами Глобального Півдня однозначно є однією з пріоритетів. Із початку широкомасштабного вторгнення рф зовнішня політика України трансформувалася. Ми стали кандидатами до ЄС, наблизилися до НАТО, активізували роботу на Африканському континенті та робимо перезапуск стосунків із державами ЛАКБ», — зазначив політик.

Він повідомив, що за результатами розгляду та обговорення стратегії на Комітеті та доручення Голови Комітету Олександра Мережка провели робочу нараду з колегами-народними депутатами, головами груп із міжпарламентського співробітництва з країнами відповідного регіону та представниками Міністерства закордонних справ України.

Директор Третього Територіального Департаменту МЗС України Ярослав Брисюк поінформував про актуальний стан співпраці з державами ЛАКБ та пропозиції активізації взаємодії з цими країнами. Керівники груп розповіли про свої напрацювання та обмінялися думками щодо можливих механізмів нарощення двосторонньої і багатосторонньої взаємодії з країнами Латинської Америки та Карибського басейну.

Торік Президент Володимир Зеленський, відвідавши інавгурацію Президента Аргентини Хав'єр Мілей та провівши в межах візиту ряд двосторонніх зустрічей, уперше за останні 12 років реально активізував діалог із лідерами держав цього регіону.

Окрім того, нещодавно під час роботи на 148-й Генаральній Асамблеї МПС українська парламентська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко також мала ряд двосторонніх зустрічей із парламентарями Бразилії, Аргентини, Чилі, Уругваю, Мексики та іншими країнами ЛАКБ.