Арсеній Пушкаренко: Балканські держави демонструють однозначну підтримку України та нашої Формули миру

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 березня 2024, 17:35

 

Другий саміт «Україна – Південно-Східна Європа», що відбувся у столиці Албанії, - це важливий формат, який наближає нашу країну разом із партнерами до вступу в Європейський Союз. Також завдяки зусиллям Президента України Володимира Зеленського ми розширюємо коло союзників, посилюємо позиції нашої держави у світі.

Про це сказав народний депутат, заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Саміт «Україна – Південно-Східна Європа» розвінчав міф про те, що начебто балканські держави не підтримують Україну. Підписана декларація учасниками заходу чітко показує і підтримку української формули миру, і однозначну підтримку територіальної цілісності України та повернення до кордонів 1991 року, повернення всіх наших полонених, продовження санкційної політики проти росії тощо. Це важливий формат взаємодії», - зазначив парламентарій.

Він також звернув увагу на підписання Президентом України Володимиром Зеленським та прем’єр-міністром Албанії Еді Рамою двосторонньої угоди про співпрацю.

«Я вважаю, що цей документ також посилить підтримку нашої держави балканськими країнами і загалом посилить позиції України у світі. Тут доречно нагадати, що росія традиційно й історично мала певний вплив на країни балканського регіону, але зараз ситуація змінюється», - наголосив народний депутат.

Він також нагадав, що ще перший саміт «Україна – Південно-Східна Європа», який проходив  минулого року в Афінах, назвали неформальним самітом з розширення ЄС, адже країни балканського регіону також готуються до вступу в Євросоюз. І в цьому напрямку важливо координувати наші євроінтеграційні зусилля з іншими кандидатами.