Віталій Безгін: У країні, яка воює, не може бути проваджень проти голів громад за пряму підтримку Збройних сил

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
04 лютого 2024, 14:55

 

Наразі в Україні є проблема з тим, щоб законодавство дозволяло громадам повноцінно й без ризиків допомагати ЗСУ. У чинному законі про місцеве самоврядування немає опції про пряму підтримку Збройних сил. Поки така допомога може здійснюватися через програми місцевого розвитку, а також можна здійснювати трансфер безпосередньо до державного бюджету.

Тільки після ухвалення законопроєкту №9559-д, можна приймати зміни до бюджетного кодексу й прямо допомагати ЗСУ.

Про це заявив народний депутат, заступник Голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Сьогодні парадокс ситуації полягає в тому, що ті (керівники громад – ред.), хто клав бруківку, не понесуть жодної відповідальності, а ті, хто сумлінно допомагає Збройним силам, можуть опинитися під ризиком відкриття провадження за перевищення повноважень і нецільове використання коштів. Це нонсенс у країні, яка воює», – зазначив політик.

За його словами, підготовлений законопроєкт №9559-д, зокрема, пропонує амністію для міських голів за допомогу ЗСУ з моменту початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року.

«Якщо цей законопроєкт буде підтримано, то нівелюється проблема можливого переслідування голів громад з боку правоохоронних органів», – сказав парламентарій.

Він також наголосив на тому, що останнім часом в Україні все частіше громадяни мітингують під окремими органами місцевого самоврядування, які недостатньо допомагають нашим Збройним силам.