Олександр Мережко: Європейські держави чітко усвідомили, що Україна бореться й захищає їх, тому допомога нашій державі обов’язково зростатиме

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 січня 2024, 10:00

Проведення Брюсселем аудиту військової допомоги, наданої державами-членами Європейського Союзу Україні з моменту повномасштабного вторгнення росії, допоможе активізувати підтримку на різних рівнях.

Про це заявив народний депутат, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

«Європейський Союз вирішив перевірити, яку військово-технічну допомогу Україні надають держави-члени, чи виконують вони взяті на себе зобов’язання та обіцянки, що були надані раніше. Цей аудит дуже потрібен, бо він стимулює ті держави, які відстають у наданні допомоги, змушує їх активізуватися. Коли мова йде про війну на виснаження, то важливо говорити про ресурси, бо самої волі до перемоги мало», - зазначив політик.

Як приклад він навів держави Балтії, які значну частину від свого ВВП спрямовують на допомогу Україні.

«Саме тому і є ініціатива надавати підтримку нашій державі – і військово-технічну, і гуманітарну, і матеріальну – у рамках певного відсотка від ВВП. Мені здається, це було би правильно, адже країни різні, і в кожної свої економічні спроможності. Важливо, що останнім часом відбувся дуже важливий психологічний перелом в умонастроях європейських країн: вони чітко усвідомили той факт, що Україна бореться й захищає їх. Саме тому в їхніх інтересах нарощувати й надавати максимальну допомогу нашій державі, яка відіграє роль щита для ЄС», - наголосив парламентарій.

Він висловив переконання, що активізація підтримки з боку Євросоюзу обов’язково буде.

«Тут важливо подолати намагання деяких союзників путіна в ЄС блокувати допомогу Україні. І з цього погляду аудит також дуже важливий. Він має вплинути на лідерів тих держав, які намагаються зупинити допомогу Україні, поводяться неконструктивно», - сказав Олександр Мережко.  

На його думку, на саміті Євросоюзу 1 лютого є дуже високі шанси розблокувати виділення фінансової допомоги нашій державі, адже лідери Європи зацікавлені в цьому.