Підсумки роботи Комітету з питань аграрної та земельної політики за 2023 рік

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
12 січня 2024, 13:20

 

Упродовж 2023 року діяльність Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики була спрямована на підготовку законопроектів з питань виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції, впровадження земельної реформи, удосконалення державної підтримки сільгосптоваровиробників та забезпечення реалізації парламентського контролю за імплементацією законодавства у агропромисловій сфері.

Протягом 2023 року до Комітету надійшло 52 законопроекти, з опрацювання яких Комітет визначений головним, та 75 законопроектів, до яких Комітет має подати свої пропозиції.

За поданням Комітету протягом 2023 року Верховною Радою України було прийнято 7 законів України. Серед них важливі закони щодо реформування земельних відносин, а саме: Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання вчинення нотаріальних та реєстраційних дій при набутті прав на земельні ділянки» від 02.05.2023 №3065-ІХ та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення державної власності» від 27.07.2023 №3272-ХІ.

Крім того, у першому читанні за основу прийнято 7 законопроектів. З них 3 євроінтеграційних галузевих законопроекти, щодо яких Комітетом здійснюється підготовка до другого читання, а саме: «Про державне регулювання сфери захисту рослин» (реєстр. №8340); «Про об’єднання сільськогосподарських товаровиробників» (реєстр. №8149); «Про виноград та продукти виноградарства» (реєстр. №9139).

Також за поданням Комітету Парламентом за основу ухвалено проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. №8025 від 13.09.2022), який має на меті запровадження спеціальних механізмів державної підтримки сільгоспвиробників, страхувальників та виробників техніки для максимально оперативного переналаштування аграрної галузі для роботи у воєнних умовах. Зазначений законопроект очікує розгляду Верховною Радою України у другому читанні.

З метою реалізації поставлених завдань Комітетом з питань аграрної та земельної політики впродовж 2023 року було організовано і проведено 25 засідань Комітету (з них 12 у режимі відеоконференції).

На цих засіданнях розглянуто і обговорено 102 питання, в тому числі 30 законопроектів, з них: 19 законопроекти з підготовки і попереднього розгляду яких Комітет визначений головним, 11 законопроектів з підготовки яких Комітет визначено співвиконавцем, а також 29 питання стосувалося організації роботи Комітету, 13 питань – контрольної роботи Комітету.

З метою забезпечення реалізації контрольної функції проведено 9 комітетських слухань, у тому числі 5 виїзних, зокрема на такі теми: «Особливості підтримки сільськогосподарських товаровиробників в умовах воєнного стану», «Логістичні шляхи експорту вітчизняної аграрної продукції суходолом в умовах воєнного стану», «Фінансова спроможність аграрних підприємств з окупованих та деокупованих територій, які працюють на підконтрольній Україні території: ключові проблеми», а також теми присвячені стану розвитку окремих галузей сільського господарства в Україні в умовах воєнного стану та на шляху євроінтеграції.

Крім того, Комітет проводив активну міжнародну діяльність. Так, було проведено онлайн та офлайн зустрічі з Комітетом з питань сільського господарства та сільського розвитку (AGRI) Європейського парламенту та онлайн зустрічі з профільними комітетами парламентів європейських країн (Словацької Республіки, Республіки Португалія, Королівства Нідерландів, Республіки Молдова, Румунії, Республіки Польща, Республіки Литва).