Євгенія Кравчук: Україна розширює права нацменшин і виконує свої зобов’язання стосовно мов ЄС

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
08 грудня 2023, 18:32

 
Прийняття зміни до Закону про нацменшини або нацспільноти (№10288-1) – приклад, коли євроінтеграція об’єднала весь зал Верховної Ради. Більш ніж конституційною більшістю – 317 голосами – документ був ухвалений за основу та в цілому.

Про це повідомила народна депутатка, заступниця Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики, членкиня постійної делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук.

«Ухвалення цього законопроєкту – це фактично виконання сьомого пункту рекомендацій Європейської комісії щодо надання додаткових прав нацменшинам. Ми виконуємо свої зобов’язання стосовно мов ЄС, за Хартією регіональних мов і мов меншин, яку ми ратифікували. Водночас усі запобіжники щодо можливої русифікації в майбутньому повністю закриті. Це дає можливість українській мові як державній мові розвиватися, і всі повинні її знати та володіти нею, водночас ми розширюємо права національних меншин, спільнот», — зазначила парламентарійка.

Вона додала, прийняття законопроєкту №10288-1 – це приклад якісної роботи уряду, зокрема віцепремʼєрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної, народних депутатів, які стали співавторами закону, і громадянського суспільства.