Давид Арахамія: Активні дипломатичні зусилля України вже дають результати в напрямку посилення вітчизняної ППО

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
23 листопада 2023, 09:42

 
 

Ініціатива Президента Володимира Зеленського щодо створення коаліції з посилення ППО України наразі дуже важлива, адже ми на порозі зими, а країна-агресор не припиняє масовані атаки дронами та ракетами, щоб вистежити й виснажити наші системи протиповітряної оборони. 

Про це заявив народний депутат, голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Через постійні масовані атаки рф нам треба посилювати всі системи ППО: як малі, тактичні, так і великі, стратегічні, наприклад Patriot та IRIS-T. На жаль, у світі такі системи в дефіцит, адже вони виготовляють довго, коштують дорого, а на ринку вільних установок немає. У такому випадку треба ухвалювати політичне рішення, щоб забрати системи в одних держав і передати Україні. Наші активні дипломатичні зусилля дають результати: зараз в анонсованих пакетах допомоги, які оголосили глава Пентагону Ллойд Остін та міністр оборони ФРН Борис Пісторіус, ситуація з ракетами для ППО задовільна. Щодо систем запуску є питання, але сподіваюся, що ми їх вирішимо до кінця року», зазначив політик.

Він також нагадав, що глава Міноборони США Ллойд Остін закликав учасників контактної групи у форматі Рамштайн долучатися до новоствореної коаліції з посилення ППО України.

«Не лише США та Німеччина допомагають нам. Зараз Франція через свої концерни і зв’язки з іншими державами намагається активізувати роботу в цьому напрямку й постачати нам нові системи. Також є певні напрацювання із Норвегією та Швецією, і, сподіваюся, до кінця цього року будуть позитивні новини», наголосив народний депутат.