Давид Арахамія: Народні депутати розширюють спроможності антикорупційного блоку й посилюють його незалежність

21 листопада 2023, 18:07

 

Український Парламент у першому читанні прийняв відразу три законопроекти, спрямовані на посилення антикорупційного блоку. Документи стосуються розширення можливостей Національного агентства з запобігання корупції (НАЗК), посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і збільшення штату Національного антикорупційного бюро України (НАБУ),

Про це розповів народний депутат, Голова парламентської фракції «Слуга Народу», член парламентського Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія.

«Ми продовжуємо виконувати зобов’язання перед нашими міжнародними партнерами, що стосуються, зокрема, й антикорупційного блоку. Законопроект №10262 передбачає зміни Закону про декларування. Це здебільшого технічні моменти, які стосуються надання права НАЗК перевіряти майно, придбане чиновниками до приходу на держслужбу», — пояснив парламентарій.

За його словами, прийнятий законопроект №10060 передбачає посилення спроможності та незалежності САП. Документ містить багато норм, які розширюють можливості цього органу.

Водночас законопроект №10203 пропонує збільшити штат Національного антикорупційного бюро України на 300 осіб.

«НАБУ зараз треба йти в регіони, працювати багато там, але в них не вистачає для цього людей. Ми пропонуємо упродовж трьох років додавати в штат по 100 осіб — загалом 300 людей. Це порівняно невеликі кошти для бюджету з погляду витрат, але істотне збільшення кількості детективів, які зможуть наводити лад у регіонах», — зазначив політик.

Він також наголосив на тому, що всі три законопроекти були підтримані переважною більшістю голосів.