Єгор Чернєв: Партнери зацікавлені інвестувати у наш ВПК, адже Україна має великий потенціал і реальний досвід застосування зброї

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
29 вересня 2023, 16:07

Домовленість про спільне виробництво разом зі США систем ППО, якої досягли за підсумками візиту до Сполучених Штатів Президента України Володимира Зеленського, може дати серйозний поштовх розвитку українського ВПК. Інвестори зацікавлені вкладати гроші в нашу оборонну промисловість, адже Україна має серйозні напрацювання, а також величезний досвід реального застосування зброї.

Про це сказав народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Виробництво систем ППО - це один із найскладніших і найбільш високотехнологічних напрямків у військово-промисловому комплексі. І тут Україна повторює шлях Ізраїлю, якому колись США теж надали доступ до високих технологій, щоб Ізраїль міг виготовляти власну зброю та захищати себе самостійно. Я думаю, що в нашому випадку це одна з ланок реалізації гарантій безпеки, адже ми закликали інвестувати в український ВПК, щоб Україна могла розвиватися й не залежала повністю від партнерів», - зазначив парламентарій.

Він нагадав, що зараз вітчизняний військово-промисловий комплекс збільшує виробництво боєприпасів, працює над ракетними програмами тощо.

«У нас є великий потенціал у цих напрямках. А додаткова взаємодія з партнерами дасть вибухове зростання. При цьому, США - не перша країна, з якою є домовленість про співробітництво. Зокрема, Україна співпрацює і з німецькими, шведськими, турецькими компаніями. У нашому ВПК є шалена зацікавленість в інвестуванні з боку різних країн як на рівні державного, так і приватного секторів. Річ у тім, що в нашій державі є величезний досвід того, як у реальних умовах використовувати ті чи інші системи озброєння. І саме ця обставина дуже приваблює наших партнерів», - наголосив народний депутат.