Відбулася нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Рівненщині

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
28 вересня 2023, 15:11

 

У місті Рівне 27 вересня 2023 року в рамках робочої групи з питань розвитку індустріальних парків відбулася міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків на Рівненщині, під головуванням очільника робочої групи, заступника голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитра Кисилевського, який інформує про результати проведеної наради.

«Продовжуємо серію міжвідомчих регіональних нарад по індустріальним паркам. Цього разу представники резидентів та керуючих компаній ІП з усієї України, обласної та міської влади, підприємці, народні депутати, експерти зібрались в Рівному. Це вже 9-та така нарада, раніше обговорення ми вже провели у Львові, Ужгороді, Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці, Черкасах, Київській області та Луцьку.

Головна мета таких нарад: надихнути керівників громад та місцевий бізнес створювати та розвивати індустріальні парки з акцентом на переробну промисловість, обмінятись успішним досвідом і напрацювати вирішення проблем. Аргументи прості і на практиці доведені Туреччиною (яка всю свою промисловість виростила в ІП як у теплиці), Угорщиною (в якої 30% ВВП виробляється в ІП), а також багатьма іншими економічно успішними країнами:

Кожен гектар індустріального парку в середньому створює 50 робочих місць з гідними зарплатами і додатковим ПДФО у місцеві бюджети;

Кожен долар, витрачений державою або громадою на облаштування інженерних мереж та іншої інфраструктури ІП, повертається 5-6 доларами прямих інвестицій у регіон;

Індустріальні парки у передових західних областях України стали прихистком для релокованих зі Сходу промислових підприємств;

Активні індустріальні парки змінюють не тільки економіку, але й пожвавлюють життя громад в інших сферах.

Досвід успішних індустріальних парків показує, що місцевій громаді мало просто знайти землю промислового призначення. І навіть розташування поблизу інженерних комунікацій замало. Треба побудувати промислові будівлі, забезпечити маршрути громадського транспорту підвезення працівників, надати ІП звільнення від частини місцевих податків - це вже дає непогані шанси у конкуренції за стратегічного інвестора.

Рівненщина на цьому тлі виглядає регіоном, який має все, щоб вийти на один рівень з лідерами. Тут створені 2 індустріальних парки: «Rivne industrial park» (с. Мала Любаша, ще не має резидентів) та «Кроноспан Рівне» (с. Городок, активно працює меблевий кластер). На розгляді у Міністерстві економіки зараз заявки на створення індустріального парку Hempy UA (Дубенський район, кластер вирощування та переробки промислових конопель). Думають про індустріальний парк і в компанії «Морган Феніче» - в Квасилові під Рівним на площі колишнього промислового гіганта «Рівнесільмаш» (тут вже є газопровід високого тиску, електрика, залізничні колії заходять прямо на територію).

Загалом на розгляді Міністерства економіки України зараз перебувають проєкти 14 індустріальних парків по всій країні. Це означає, що громади повірили в цей інструмент економічного стимулювання і готові до конкуренції за промислові інвестиції.

Детальніше з результатами наради можна ознайомитися на сайті Комітету:

https://komprompol.rada.gov.ua/news/main_news/74687.html