Єгор Чернєв: Україна працює з партнерами у форматі різних коаліцій, що спрямовані на наше посилення й наближення перемоги

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
21 вересня 2023, 21:01

 

Наша держава на міжнародній арені працює над формуванням різних коаліцій, які допоможуть нам перемогти у війні проти росії, а також сформують потужну українську армію в майбутньому. Кожна з таких коаліцій важлива для України й посилює державу в певній сфері.

Про це розповів народний депутат, заступник голови парламентського Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, голова постійної делегації України в ПА НАТО Єгор Чернєв.

«Наразі Литва формує коаліцію з розмінування України та запрошує до участі держави, які мають можливість навчати саперів чи забезпечувати їх. Ідею вже підтримали Фінляндія, Ісландія, Норвегія, Швеція, можливо, надалі приєднаються Данія та Естонія. Хотілося б, щоб долучилася й Хорватія, яка має в Європі чи не найбільший досвід із розмінування територій», – повідомив парламентарій.

За його словами, у цьому питанні необхідно чітко розуміти, що є гуманітарне й військове розмінування.

«У гуманітарному розмінуванні допомагають різноманітні гуманітарні місії та приватні ініціативи, що фінансуються донорами. А от у військовому плані ситуація дещо складніша, адже не всі країни мають системи такого розмінування, і не всі системи нам підходять. Водночас ми працюємо над створенням власних мінних тралів, які найближчим часом будуть передані військовим», - зазначив народний депутат.

Також він поінформував, що на міжнародному рівні було запропоновано створити коаліцію нових можливостей.

«Це питання стосується формування української армії майбутнього. Тобто зараз розробляються лекала післявоєнних ЗСУ, які будуть відповідати реаліям. Дуже важливо дивитися не лише на те, що є сьогодні, а й планувати, якою буде армія в найближчому майбутньому», – сказав Єгор Чернєв.

Він додав, що ще один важливий напрямок – це створення IT-коаліції, що передбачає посилення кібербезпеки України та використання сучасних продуктів програмного забезпечення у війську.

«Ми дуже швидко переходимо на деякі продукти програмного забезпечення, що використовуються країнами НАТО. І тут ми маємо деякі унікальні рішення, яких немає в Альянсі, наприклад, у плані забезпечення обізнаності на полі бою буквально до рівня взводу. Ми воєдино збираємо інформацію, аналізуємо й бачимо загальну картину», – підкреслив політик.

Він повідомив, що за час повномасштабної війни росіяни здійснили десятки тисяч кібератак на українські ресурси.

«Такого досвіду боротьби з кібератаками, як в України, мабуть, немає в жодної держави світу. Вороги намагалися вкрасти дані, зламати наші системи, але ми вистояли. У цьому напрямку ми також посилюємося з кожним днем, і не тільки захищаємося, а й контратакуємо», – підсумував народний депутат.