Українські пісні у шість разів популярніші в хіт-парадах YouTube, ніж до повномасштабного вторгнення, - голова підкомітету з питань музичних індустрій Олександр Санченко

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
15 вересня 2023, 14:22

«Натрапив на цікаву статистику: "Економічна правда" дослідила, що у 2023 році українську музику на YouTube слухають у шість разів частіше за російську», - пише голова профільного підкомітету Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Санченко.

Народний депутат посилається на статтю авторки Анастасії Дячкіної в «Економічній правді» про зміну музичних вподобань українців в YouTube.

«У 2021 році частка російськомовних пісень у щотижневих чартах українського YouTube становила 75%. Українськомовною була лише кожна десята композиція. Після 24 лютого 2022 року український YouTube радикально змінився: вітчизняні виконавці заполонили чарти. Ба більше, у рейтинг стали потрапляти старі твори досвідчених артистів. Українці потребували підтримки духу, а нові пісні воєнного часу лише писалися. Затребувано було все. Головна умова - українською. У результаті кількість українськомовних співаків і співачок, які побували у вітчизняних чартах у 2022 році, за підрахунками ЕП, зросла із 40 до 135. Частка їхніх пісень у сотні найкращих зросла з 10 до 55, а у 2023 році - до 65», - йдеться у матеріалі.

«Як голова підкомітету музичних індустрій дуже радію таким даним», - зазначив Олександр Санченко. Парламентарій закликав українське суспільство повністю відмовитися від пісень російських виконавців, які, на жаль, «все ще гуляють чартами».

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики приєднується до слів народного депутата: заохочуємо споживати більше українського контенту і підтримувати українських виконавців.