Політиці локалізації немає альтернативи - Дмитро Кисилевський

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 вересня 2023, 16:41

 

«На засіданні Комітету з питань економічного розвитку я запитав у Рустема Умєрова, чи буде Міноборони віддавати пріоритет українським виробникам при реалізації державного оборонного замовлення, - розповідає заступник Голови Комітету Дмитро Кисилевський.

Дослівна відповідь нового Міністра: “Міноборони має орієнтуватись на вітчизняного виробника. Якщо можемо щось закуповувати вдома, маємо це робити вдома”.

І це тільки про розвиток українських виробників. Хоча це важливо. Це про гроші на оборону. Адже при купівлі українського товару до 40% коштів повертається назад в український бюджет податками. А при купівлі іноземних товарів - в бюджети інших країн.

Тому я щиро проголосував за Рустема Умєрова. Такий Міністр оборони України нам потрібен.

І ще одна думка навздогін скандалу із зимовими куртками - ще при минулому міністрові. Я переконаний, що крадіжка в умовах війни у держави почалась тоді, коли було прийнято рішення закуповувати куртки не українського виробництва, а турецького. Бо навіть якщо завищення ціни і підміни курток не було, бюджет втратив податки, які українські підприємства сплатили б в Україні.

Зараз оборонне відомство розпоряджається половиною всього бюджету країни. Ці гроші забрані з багатьох інших важливих видатків. Чи будуть вони повертатись податками для нових закупівель і чи матимуть українці роботу - в значній мірі залежить від політики Міністерства оборони. Тож те, що можна виробляти в Україні, має вироблятись в Україні, а не закуповуватись за сумнівними контрактами за кордоном. Політиці локалізації немає альтернативи.

Сподіваюсь, новий Міністр оборони таких помилок не повторюватиме