Андрій Жупанин: В Україні створюється новий вид бізнесу, який дозволяє заробляти на виробленій сонячними панелями електроенергії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 липня 2023, 10:12

 

Ухвалений у цілому законопроєкт №9011-д - це своєрідна енергетична реформа в Україні. Завдяки цьому документу домогосподарства, малий, середній бізнес і великі підприємства отримують змогу розпоряджатися електроенергією, яку вони виробляють сонячними панелями.

Про це заявив народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Жупанин.

«Сьогодні в Україні діє понад 40 тисяч домогосподарств, які встановили собі сонячні панелі й можуть продавати вироблену електроенергію тільки за «зеленим тарифом», що діє до 2030 року. Ухвалений законопроєкт передбачає, що виробники електроенергії зможуть продавати її в мережу за ринковими цінами. Крім того, документ дає відповідь на питання, що ж робитимуть виробники електроенергії, коли «зелений тариф» перестане діяти. Зрештою, виробники можуть ще до 2030-го року перейти на продаж електроенергії за ринковими цінами», - зазначив політик.

Він наголосив, що ухвалена норма має заохотити власників домогосподарств ставити сонячні панелі.

«Наша основна мета - це так звана енергетична децентралізація, коли ми відходимо від ідеї, що в державі є декілька великих об’єктів, які виробляють електроенергію. Ми переходимо до створення великої кількості об’єктів, що виробляють небагато електроенергії», - пояснив парламентарій.

За його словами, у документі також передбачена для домашніх домогосподарств можливість укрупнюватися.

«Велика компанія може стати агрегатором електроенергії, яку виробляють сотні домогосподарств, і продавати її не лише на ринку «на добу наперед», а й, наприклад, на ринку допоміжних послуг, де ціна на електроенергію ще вища. Тобто агрегатор зможе заробити більше, а також зможе роздавати електроенергію тим домогосподарствам, від яких її отримує. Фактично ми сьогодні створюємо кілька нових напрямів бізнесу, яких поки немає в Україні. Вони запрацюють з підписанням ухваленого законопроєкту», - сказав народний депутат.

Він також додав, що документом передбачено виконання низки умов, які ставить перед Україною державою ЄС, щоб синхронізувати роботу наших енергосистем.