Сергій Нагорняк: Підвищення тарифу на електроенергію дасть можливість зберегти генерацію та підготуватися до наступного опалювального сезону

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 червня 2023, 17:43

Рішення про підвищення тарифу на електроенергію - вимушене і спрямоване на те, щоби втримати нашу енергосистему в робочому стані. За ті кошти, які надійдуть додатково, вдасться провести ремонтну кампанію, стабілізувати енергосистему й належним чином підготуватися до наступного опалювального сезону.

Про це сказав народний депутат, член парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк.

«Той крок, на який пішов уряд, дійсно вимушений, і він спрямований на те, щоби втримати нашу енергосистему. Передовсім підтримки потребують дві державні компанії «Укргідроенерго» та «Енергоатом», які несуть на собі так зване ПСО. Понад 100 млрд грн збитків щороку вони покривають за рахунок своїх компаній. Раніше вони могли це компенсувати завдяки продажам енергії промисловості за вищими цінами. А зараз велика кількість підприємств або зруйнована повністю, або перебуває на окупованих територіях, або релокувалася. Відповідно, немає того споживання електроенергії промисловістю, щоб можна було задіяти механізм компенсації», - сказав політик.

Він нагадав, що зараз у державі працюють атомні електростанції, які раніше покривали 55% усієї генерації. Однак для роботи на повну потужність їм потрібно провести ремонтні роботи.

«Не варто забувати, що 6 атомних енергоблоків ЗАЕС не працюють, бо перебувають на окупованій території. Крім того, сьогодні у стані ремонту частина блоків Хмельницької, Рівненської та Південноукраїнської електростанцій. Атомна генерація за літо хоче зробити все можливе, щоб узимку працювати на 100% потужності. Також у нас надходить електроенергія з ГЕС, які зазнали ракетних обстрілів. І тут збитки складають понад 40 млрд грн, за підрахунками компанії «Укргідроенерго». У нас сильно постраждали і теплові станції», - зазначив парламентарій.

Він додав, що наразі уся електроенергія, зокрема з вітрових та сонячних станцій, збирається в один кошик за різними цінами, а потім ця електроенергія транспортується до споживача і формується тариф.