Дмитро Соломчук: Посівна кампанія в Україні майже завершена - роботи виконано на 95% доступних площ

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
05 червня 2023, 11:25

 

Через замінування та війну українські аграрії не можуть використати близько 7 млн гектарів сільськогосподарських угідь. Наразі засіяно приблизно 12,5 млн гектарів, що складає майже 95% усіх доступних площ.

Про це розповів народний депутат, член парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук.

«В Україні виконано посівні роботи майже на 95%. Посівна в більшості областей завершена. Закінчується посів нішевих культур. На Херсонщині лише сіють соняшник. Також посівна кампанія триває на деокупованих територіях Харківщини та на Чернігівщині. Центральні райони України, південь і західні області переважно посівну завершили. Засіяно близько 12,5 млн гектарів», - повідомив парламентарій.

Він додав, що цьогоріч попередньо очікується врожай зернових та олійних культур десь на рівні 65-67 млн тонн, але багато чого залежить від погодних умов.

Дмитро Соломчук також наголосив, що важливим питанням для вітчизняних аграріїв є будівництво овочесховищ довготривалого зберігання.

«Потрібно будувати або ж реставрувати ще радянські сховища для овочів, адже однією з головних умов для аграріїв є саме зберігання врожаю. Овочі делікатні для зберігання, бо необхідно дотримуватися температурних режимів. Найважче зберігати моркву, і ми бачимо нині це за її ціною. Нашу вирощену продукцію ми не можемо зберігати протягом 5-6 місяців, тому доводиться закуповувати імпорті товари», - зазначив політик.

Він додав, що зараз аграрії та приватний бізнес почали будівництво таких овочесховищ. Крім того, багато регіонів збільшили обсяги посівів овочів, що має надалі вплинути на їхню ціну.