Голова Верховної Ради України зустрівся з Прем'єр-міністром Республіки Польща

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
24 травня 2023, 18:53


У межах офіційного візиту до Республіки Польща Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук зустрівся з Прем'єр-міністром країни Матеушем Моравецьким. 

«Польща - одна з основних країн серед Європейського Союзу у питанні допомоги Україні», - наголосив насамперед Спікер Парламенту України. Він привітав готовність Республіки Польща навчати українських пілотів і висловив сподівання, що цей процес розпочнеться якнайшвидше. Сторони також порушили питання посилення безпекової підтримки та пришвидшення постачання важкого озброєння.

 

«Важливо вирішити питання обходження рф санкцій, ввести повне ембарго на енергоносії та запровадити санкції проти «росатому», - акцентував під час зустрічі Голова Верховної Ради України, закликавши до продовження санкцій проти російської федерації. «Санкції мають бути всеосяжними, такими, які завдадуть економічний біль рф і не дадуть їй можливість продовжувати цю страшну війну», - зауважив він, додавши, що важливим є вирішення питання обходу росією санкцій через інші країни, зокрема, на енергоносії. 

Окрім того, Спікер Парламенту України закликав підтримати формулу миру Президента України Володимира Зеленського: «Для нас надважливо, щоби мир, який буде в Україні, був справедливим. Мир, який надасть можливість усьому світові сказати, що ті цінності, за які сьогодні воює та б'ється український воїн на передовій, - це цінності всього світу». 

«Україна очікує на Саміті у Вільнюсі почути чітку відповідь щодо подальшого членства України в Організації Північноатлантичного договору», - наголосив Руслан Стефанчук.

 

Також Руслан Стефанчук порушив питання відбудови України. «Маємо напрацювати необхідні механізми для відбудови України, аби відбудувати те, що зруйнувала росія», - зауважив він.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність Уряду Республіки Польща за підтримку України у протидії російській агресії та активність у відстоюванні інтересів  України на міжнародній арені, а також за надану військову, фінансову, гуманітарну допомогу та прихисток для українських біженців.