Тижневі освітянські та наукові новини

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
26 травня 2023, 16:43

26 травня 2023

Кабінет Міністрів України продовжує розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році

Сьогодні, 26 травня 2023 року, на черговому засіданні Уряд затвердив розпорядження «Про розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році».

Зазначений акт передбачає здійснення розподілу резерву освітньої субвенції між місцевими бюджетами в обсязі 3 102,9 тис. гривень, що дасть змогу погасити кредиторську заборгованість із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в бюджеті Виноградівської сільської ради Херсонської області.

Також нагадаємо, що Кабінет Міністрів України ухвалив розпорядження від 16 травня 2023 року № 432-р «Про розподіл резерву освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2023 році», мета якого погасити кредиторську заборгованість із оплати праці з нарахуваннями педагогічних працівників, що утворилася на кінець 2022 року в місцевих бюджетах Харківської та Херсонської областей.

 

Про зустріч з молодими науковцями та їхні розробки

Під час урочистого вручення Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком Премії Верховної Ради України молодим ученим за 2021 рік відбувся конструктивний діалог з науковцями. На зустрічі побували представники прес-служби Апарату Верховної Ради України та журналісти газети «Світ», які висвітили цей захід й досягнення молодих учених у своїх публікаціях, які наведені за посиланням.

Матеріали прес-служби Апарату Верховної Ради України на сайті Верховної Ради України:

https://www.rada.gov.ua/news/Top-novyna/236536.html.

Стаття в газеті «Світ»:

https://svit.kpi.ua/2023/05/18/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d1%96%d1%8f-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b4%d0%b8%d0%bc-%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%bc-%d0%b7-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b5%d1%80%d0%b2%d0%be%d1%8e-%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%96/.

 

Видатні вчені світу зібралися на конференції MICROCAD-2023 у НТУ «Харківський політехнічний інститут»

З 17 до 20 травня Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут» організував в онлайн- форматі XXXI Міжнародну науково-практичну конференцію «Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, освіта, здоров’я (MicroCAD-2023)». Учасники заходу працювали у 12 великих секціях за такими напрямами: енергетика, електроніка та електромеханіка; актуальні питання механічної інженерії та транспорту; комп’ютерне моделювання, прикладна фізика та математика; хімічні технології та інженерія; економіка, менеджмент та міжнародний бізнес; медичні науки; міжнародна технічна освіта; соціально-гуманітарні технології; комп’ютерні науки та інформаційні технології; навколоземний космічний простір. Радіофізика та іоносфера; електромагнітна стійкість; військові науки, національна безпека, безпека державного кордону.

Почесним доповідачем пленарного засідання став лауреат Нобелівської премії, фізик-експериментатор, співробітник NIST у Національному інституті стандартів та технологій США, професор Вільям Д. Філліпс.

Загалом, незважаючи на складні умови, пов’язані з війною в Україні, захід викликав інтерес та об’єднав майже 3 тис. науковців, педагогів, студентів, аспірантів та фахівців із двадцяти країн світу: США, Німеччини, Польщі, Бельгії, Китаю, Угорщини, Туреччини, Словаччини, Болгарії, Індії, Румунії, Польщі, Греції, Марокко, Судану, Ємену, Лівану та інших.

Докладніше про конференцію.

 

25 травня 2023

25 травня 2023 року Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій проведено закриті слухання на тему: «Відновлення освіти на деокупованих територіях»

У заході взяли участь народні депутати України, представники відповідних центральних органів державної виконавчої влади, обласних державних (військових) адміністрацій, установ та організацій.

Відбулося фахове і відверте обговорення питань, які виникнуть у зв’язку з відновленням освітнього процесу на деокупованих територіях, запропоновано комплекс заходів, необхідних як для забезпечення доступу до освіти, створення безпечного освітнього середовища, так і для продовження освітнього процесу за освітніми стандартами України на деокупованих територіях тощо.

За результатами проведення заходу Комітетом освіти, науки та інновацій будуть напрацьовані Рекомендації слухань у Комітеті, з подальшим затвердженням їх на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій.

 

Відбувся круглий стіл «Стипендіати: досвід, реалії, можливості»,

25 травня 2023 року у Міністерстві освіти і науки України відбувся круглий стіл на тему: «Стипендіати: досвід, реалії, можливості», організований Радою молодих учених при Міністерстві освіти та науки України.

Учасників круглого столу, стипендіатів Героїв Небесної Сотні, привітав Міністр освіти та науки України Оксен Лісовий. Під час заходу стипендіати розповіли про результати своїх досліджень.

 

«Твою історію мають почути» - стартує збір учительських історій

Національна премія Global Teacher Prize Ukraine починає збір історій про агентів освітянських змін, які самовіддано дивляться в обличчя викликам воєнної реальності та продовжують рухати українську освіту.

У 2022 році премія відзначала українських освітян за хоробрість та незламність під час великої війни та в підсумку випустила про них збірку «Жити, щоб навчати». Але досвід минулого року показав: багато історій ще не розказано.

Цьогоріч премія продовжує збирати історії про дивовижних учителів, які залишаються новаторами у складних умовах, чий професійний досвід і віддана робота з дітьми уособлюють українське вчительство воєнного часу.

Збір історій триватиме з 25 травня до 01 серпня на сайті Global Teacher Prize Ukraine. Заповнити форму може як сам учитель, так і його колеги, учні або їхні батьки - обмежень немає.

До Дня вчителя у телевізійному форматі Global Teacher Prize Ukraine розкаже історії вчителів, щоб у такий спосіб висловити їм подяку, відзначити важливість їхньої праці та надихнути на нові звершення.

 

24 травня 2023

Стратегічна сесія щодо напрацювання Дорожньої карти європейської інтеграції освіти і науки

24 травня 2023 року відбулася стратегічна сесія щодо напрацювання Дорожньої карти європейської інтеграції. За даними соцопитувань групи «Рейтинг», 87% українців проголосували б за вступ до Європейського Союзу, якщо б проводився відповідний референдум. Саме тому важливо створити Дорожню карту гармонізації секторальних політик та законодавства у сферах освіти і науки з acquis ЄС, розроблену за методологією RBM (results-based management) та з обов'язковим застосуванням людиноцентричного підходу.

Мета створення такої карти, щоб здобувачі освіти, освітяни та науковці користувалися перевагами членства України у ЄС, розвивалися та мали змогу реалізовувати свій потенціал.

Результатом стратегування стане Дорожня карта, яка сформує візію, міститиме конкретні кроки, а також структурує роботу у сфері європейської інтеграції освіти і науки.

У заході взяли участь Віцепрем'єр-міністерка Ольга Стефанішина, народні депутати України Роман Грищук та Вадим Галайчук, заступник Міністра освіти і науки України з питань європейської інтеграції Євген Кудрявець, представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України, Національного агентства кваліфікацій, Національного агентства забезпечення якості вищої освіти, Міністерства закордонних справ України, Міністерства молоді та спорту України, Національного фонду досліджень, Державної служби якості освіти, Українського центру оцінювання якості освіти, Представництва ЄС в Україні, Команди підтримки реформ при МОН, Національної академії наук України та Міністерства освіти і науки України.

Захід відбувся за сприяння канадських партнерів із «Support to Ukraine's Reforms for Governance».

 

Освітня та оборонна галузі об’єднують зусилля задля посилення обороноздатності України

24 травня 2023 року Міністерство освіти і науки України та Державний концерн «Укроборонпром» уклали Меморандум про партнерство та співпрацю.

Тепер студенти закладів вищої та професійно-технічної освіти зможуть проходити виробничу та переддипломну практику в «Укроборонпромі». Це популяризує професії оборонного сектору, а в довгостроковій перспективі – забезпечить омолодження колективів й осучаснення виробництва.

Також планують розробити дуальні освітні програми: підготовка спеціалістів згідно з потребами підприємств сприяє подальшому працевлаштуванню в оборонно-промисловому комплексі.

Співпраця вже розпочата – підписання Меморандуму масштабує вказані проєкти. У 2022 році понад 1250 студентів пройшли практику та стажування на підприємствах Концерну, а приблизно 440 отримали роботу. Зараз «Укроборонпром» співпрацює з 75 навчальними закладами. А з початку 2023 року на підприємствах проходять практику орієнтовно 700 студентів.

Взаємодія освіти, науки та оборонного виробництва – один із стратегічно важливих кроків для укріплення оборонно-промислового комплексу в умовах воєнного стану та курсу на посилення обороноздатності держави.

 

Фахівці назвали найкращий IT-університет в Україні

Ним став Український католицький університет. Про це пише портал DOU.

На другому місці – ХНЕУ імені Семена Кузнеця, на третьому – КНУ імені Шевченка, Києво-Могилянська академія і Одеський Національний університет ім. Мечникова. Загалом до рейтингу увійшли 20 університетів. Оцінювали їх за такими критеріями як рівень зарплати випускників, знання мови англійської та враження від навчання.

КПІ імені Сікорського, який має найбільше IT-спеціальностей, за відгуками студентів опинився на восьмому місці.

Також там зазначають, що 77% студентів і недавніх випускників рекомендували б нинішнім абітурієнтам ЗВО в Україні, 19% - за кордоном. А 79% нинішніх студентів українських університетів вчаться повністю онлайн.

 

Конкурс заявок проєкту «Віртуальний український інститут передових досліджень (VUIAS)» на 2023/2024 академічний рік для учених, які працюють в Україні

Берлінський Науковий коледж (Wissenschaftskolleg zu Berlin) у тісній співпраці з інститутами-партнерами з України, Європи та США започаткували ініціативу з підтримки українських науковців «Віртуальний український інститут передових досліджень (VUIAS)», яка розпочне свою діяльність у вересні 2023 року і прийме першу міждисциплінарну когорту стипендіатів. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Фонду Volkswagen.

Передбачається, що у перший академічний рік 2023/2024 буде надано орієнтовно чотирнадцять стипендій.

VUIAS надає два види стипендій: стипендії для вчених, які працюють в університетах і дослідницьких інститутах в Україні, та стипендії для українських вчених за кордоном, які відбираються та приймаються вісьмома провідними світовими Інститутами передових досліджень Європі та США (https://vuias.org/#partners).

Наразі оголошено конкурс заявок на шість стипендій VUIAS на 2023/2024 академічний рік для вчених, які працюють в Україні. Кінцевий строк подачі заявок 25 червня 2023 року.

Докладно з умовами конкурсу можна ознайомитися за посиланням https://www.vuias.org/call.

 

Відбулася зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні

24 травня 2023 року в Міністерстві освіти і науки відбулася зустріч Міністра Оксена Лісового з Надзвичайним і Повноважним Послом Канади в Україні пані Ларисою Ґаладзою.

Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва в галузі освіти.

Міністр висловив вдячність уряду Канади за системну підтримку України та всі заходи з допомоги українським учням, студентам, викладачам, науковцям, які нині вимушено перебувають у Канаді.

Під час виступу Оксен Лісовий наголосив на важливості підтримки України міжнародними партнерами у реалізації інфраструктурних проєктів щодо відновлення пошкоджених закладів освіти та їхнього оснащення освітньою інфраструктурою і технікою, створення цифрових освітніх центрів, забезпечення учасників дистанційного освітнього процесу необхідним для навчання та роботи цифровим обладнанням.

Своєю чергою Лариса Ґаладза запевнила у подальшому наданні допомоги Україні та наголосила на важливості розширення двостороннього партнерства в галузі освіти.

Сторони висловили взаємну вдячність за змістовну зустріч та сподівання на розвиток подальшої співпраці в галузі освіти між Україно та Канадою.

 

23 травня 2023

Пришвидшені реформи військової освіти будуть вагомим внеском у нашу перемогу над російським агресором

Делегація Міноборони на чолі з першим заступником Міністра оборони України генерал-лейтенантом Олександром Павлюком взяла участь в заключній сесії щорічної оцінювальної зустрічі експертів програми НАТО з удосконалення військової освіти DEEP-Ukraine на базі Литовсько-польсько-української бригади імені князя Костянтина Острозького (ЛитПолУкрбриг) у польському Любліні.

Перший заступник Глави Міноборони подякував іноземним партнерам за експертно-дорадчу підтримку і допомогу в питаннях реформування системи військової освіти та науки в Україні та наголосив на плідній роботі оборонного відомства над створенням сучасної моделі військової освіти сумісної з країнами НАТО та ЄС

Директор Департаменту військової освіти і науки Міноборони Володимир Мірненко наголосив на вважливості подальшої розбудови екосистеми військової освіти та зокрема, враховуючи перебіг бойових дій на фронтах війни, акцентував увагу на використанні змішаного формату навчання. Він додав, що інтенсивність та тривалість курсів професійної військової освіти максимально підлаштовуються під поточні потреби Збройних Сил України.

У свою чергу Директор програми НАТО DEEP-Ukraine Маріуш Соліс (Республіка Польща) наголосив на необхідності нарощування спроможностей та підсумував напрацювання за десять років успішної роботи.

Також експерти програми НАТО DEEP-Ukraine провели ряд окремих засідань з представниками ВВНЗ і військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти у системі Міністерства оборони України та посадовими особами, які залучені до вдосконалення підготовки професійного сержантського складу ЗСУ.

 

22 травня 2023

Вручено нагороди лауреатам Національної премії України імені Бориса Патона 2022 року

19 травня 2023 року у Великому конференц-залі НАН України відбулась урочиста церемонія вручення державних нагород лауреатам Національної премії України імені Бориса Патона.

Дипломи і почесні знаки лауреатам вручили Президент НАН України, голова Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки академік Анатолій Загородній і Заступник Керівника Офісу Президента України Олексій Дніпров.

На церемонії були присутні лауреати високої нагороди, заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов, представники Президії НАН України, Секретаріату Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки та інші поважні гості.

Нагороди було присуджено Указом Президента України Володимира Зеленського №808/2022 від 30 листопада 2022 р. на підставі подання Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

До складу авторських колективів премійованих робіт ввійшли науковці Національної академії наук України. Нагороди, зокрема, присуджено:

- за роботу «Створення органічних сполук для сучасної медицини – важливої складової безпеки та обороноздатності України»:

завідувачу відділу Інституту органічної хімії НАН України доктору хімічних наук Дмитру ВОЛОЧНЮКУ;

в.о. заступника директора Інституту фізичної хімії ім.Л.В.Писаржевського НАН України доктору хімічних наук Сергію КОЛОТІЛОВУ.

Щиро вітаємо лауреатів Премії з присудженням цієї високої нагороди та бажаємо їм міцного здоров’я, мирного неба, творчої наснаги і подальших професійних успіхів в ім’я науки та на благо України!

 

Мінцифра представила освітню платформу «Дія.Освіта».

Про це міністерство  повідомило  в Telegram.

«Дія.Освіта» — це сотні освітніх серіалів про найбільш затребувані професії на ринку праці, симулятори з реальними задачами, подкасти, вебінари та гайди. Експертами курсів є відомі фахівці та лідери думок.

Аби отримати повний цикл здобуття професійної підготовки, необхідно:

зареєструватися та пройти профорієнтаційний тест;

отримати рекомендації та обрати професію;

подивитися освітній серіал;

пройти симулятори, які імітують реальні робочі ситуації;

отримати сертифікати;

знайти вакансії у своєму регіоні.

«Через повномасштабну війну мільйони людей втратили роботу чи бізнес і змушені починати життя спочатку. Саме тому проєкт «Дія.Цифрова освіта» масштабується в платформу «Дія.Освіта». Тут можна безоплатно не лише здобути корисні цифрові навички, а й повністю опанувати нову професію», - коментують у Міністерстві.

 

21 травня 2023

Міністерство освіти і науки України підсилює команду

19 травня 2023 Уряд призначив двох заступників міністра освіти і науки України.

Андрій Сташків став заступником Міністра з питань середньої освіти, Михайло Винницький – з питань вищої освіти.

За координації Андрія Сташківа впроваджувалася реформа Нової української школи: оновлення освітнього простору, навчання вчителів, формування мережі шкіл.

Михайло Винницький з 2014 до 2020 року був радником трьох міністрів освіти і науки України, відповідав за супровід упровадження в Україні визнаного в ЄС ступеня доктора філософії (на заміну радянського ступеня кандидата наук), брав участь в удосконаленні підзаконних актів, які стосувалися академічної мобільності, визнання в Україні іноземних дипломів, активізації студентського самоврядування. У 2019-2022 рр. Михайло очолював секретаріат Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

 

Всеукраїнська нарада «Освіта України: цілі та пріоритетні напрями»

18 травня відбулася Всеукраїнська нарада «Освіта України: цілі та пріоритетні напрями», під час якої спільно з керівниками департаментів (управлінь) освіти і науки та керівниками закладів післядипломної педагогічної освіти обговорили проблемні питання та шляхи їхнього вирішення.

Під час заходу розглянули питання післядипломної освіти, забезпечення закладів освіти комп’ютерною технікою, реалізацію реформи НУШ, інструменти розвитку дошкільнят.

У межах наради відбулася сесія керівників департаментів (управлінь) освіти і науки: «Освіта в умовах війни: проблеми та шляхи вирішення». Модерував сесію радник Міністра освіти і науки України Андрій Сташків. Учасники обговорили питання:

моніторинг утрат у навчанні та шляхи їхнього подолання;

формування ефективної шкільної мережі;

специфіка роботи освітньої сфери на деокупованих територіях;

особливості використання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів та облаштування безпечних умов у закладах загальної середньої освіти.

Також за участю представників ДСЯО, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», ДНУ «Інститут освітньої аналітики», ДУ «Український інститут розвитку освіти» проведено сесію керівників закладів післядипломної педагогічної освіти: «Завдання та можливості післядипломної освіти в умовах сьогодення». За модерацією заступника керівника групи підтримки реформ МОНУ Романа Шияна обговорили питання:

підготовка педагогічних працівників до пілотування реформи Нова українська школа в 7-х класах і широкомасштабного впровадження в 6-х класах, формування навичок надання психологічної допомоги;

майбутнє старшої профільної школи;

роль закладів післядипломної педагогічної освіти в підготовці учителів.

 

Відбулася зустріч з Міністром з питань шкіл Королівства Швеція

17 травня 2023 року в онлайн-форматі Оксен Лісовий, Міністр освіти і науки України, провів зустріч із Міністром з питань шкіл Королівства Швеція пані Лоттою Едгольм.

Під час виступу Міністр зауважив, що серед головних пріоритетів нової команди Міністерства – створення сталої взаємодії з міжнародною коаліцією донорів і партнерів, пріоритетом якої стане безпека освітнього процесу, відповідь на виклики війни, відновлення пошкоджених і зруйнованих закладів освіти, а також аналіз і продовження реформ загальної середньої, професійної та вищої освіти.

Також у своєму виступі Міністр наголосив на важливості реалізації шведсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні», що фінансується Шведським агентством із міжнародного розвитку та співробітництва (SIDA) та впроваджується Шведською асоціацією місцевих влад та регіонів (SALAR). Завдяки цьому проєкту розроблено формули розподілу освітньої субвенції, напрацювано принципи реформи оплати праці вчителів, управління шкільними мережами на місцевому рівні.

Наприкінці онлайн-зустрічі Оксен Лісовий подякував пані Лотті Едгольм за конструктивну розмову та висловив сподівання на подальшу співпрацю, реалізацію нових освітніх і наукових проєктів та ініціатив.

 

3246 закладів освіти зазнали бомбардувань та обстрілів, з них 259 повністю зруйнований

Станом на 21 травня 2023 року 2987 закладів освіти пошкоджено та 259 зруйнований повністю – про це повідомляють на ресурсі Міністерства освіти і науки України.

Сайт saveschools.in.ua документує та в реальному часі надає статистику зруйнованих українських закладів освіти.

До того ж на сайті можна переглянути картину руйнувань кожного регіону. До переліку увійшли не лише школи, а й дитсадки, заклади професійно-технічної освіти та заклади фахової передвищої освіти.