Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук взяв участь у відкритті Міжнародного ярмарку книги у Варшаві

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 травня 2023, 18:39

«Боротьба України за свободу та солідарність Польщі назавжди залишаться у наших книгах. Тому що саме зараз ми пишемо історію нашого майбутнього», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи Міжнародний ярмарок книги у Варшаві.

«У кожному українському домі ми точно маємо «Кобзар». Маємо книги, які формували й формують нас», — акцентував Руслан Стефанчук, зазначивши, що у книзі зберігається історія, культура та традиції: «І саме у книзі можемо почерпнути наші знання про Русь-Україну і про Софійський собор».

 

Під час відкриття Спікер Парламенту України наголосив, що українська книга пам’ятає й імена тиранів: тих, хто чинив Голодомор, хто забороняв українську мову, хто переслідував українську націю. 

«Книги закарбовують у пам’яті всього світу і сьогоднішні події, які відбуваються в Україні», — зауважив Руслан Стефанчук, акцентувавши, що коли хтось починає розповідати українцям про те, що є не такі росіяни і що в них є велика російська культура, то він відповідає, «що вони бомблять українські міста не томами книг пушкіна й достоєвського, а конкретними ракетами, знищуючи мирних людей в Україні».

 

Він повідомив, що за період війни в Україні розбомблено вже приблизно 300 бібліотек, знищено багато літературних, культурних та історичних пам’яток: «Але Україна стоїть, вистоїть і переможе у цій війні». 

«Разом ми напишемо ще не одну сторінку нашої спільної історії. Історії, якою будуть пишатися наші діти, історії, яка буде переповідатися, як історія великого спротиву, великої перемоги великих братніх народів», — наголосив насамкінець Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час відкриття Міжнародного ярмарку книгу у Варшаві.