Леся Забуранна: Ми постійно працюємо над створенням додаткових можливостей для належного пенсійного забезпечення

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 травня 2023, 17:56

 

Законопроєкт про пенсійне забезпечення, який зараз перебуває на розгляді Верховної Ради, покликаний врегулювати це питання, враховуючи той факт, що в Україні триває війна. Держава не пропонує відразу перехід на багаторівневу систему пенсійного забезпечення, це більше комбінований інструмент.

Про це розповіла народна депутатка, членкиня парламентського Комітету із питань бюджету Леся Забуранна.

«Ми плануємо запропонувати людям робити додаткові накопичення, тобто за рахунок єдиного соціального внеску роботодавець буде сплачувати до Пенсійного фонду пенсійні приватні накопичення людини. До того ж держава буде компенсувати відповідні відсотки, що дозволить у перспективі отримувати вищі пенсії, а також мати гарантовані свої приватні накопичення для забезпечення майбутніх пенсійних виплат», - зазначила парламентарій.

Вона додала, що держава не відмовляється від солідарної системи пенсійного накопичення, вона фундаментально буде залишатися.

«Нині ми не говоримо, що скасовуємо солідарну систему. Ми пропонуємо додатковий механізм. Це пов’язано з тим, що сьогодні ми маємо близько 11 млн громадян України, які отримують пенсії. Приблизно така сама кількість наших громадян працює для того, щоб забезпечити та сплачує ЄСВ, щоб поповнити Пенсійний фонд. У перспективі Пенсійний фонд перебуватиме у сталому дефіциті коштів. Тож нам уже сьогодні треба думати, яким чином створити додаткові можливості для його наповнення», - сказала політикиня.

Вона нагадала, що до нового року був ухвалений законопроєкт, згідно з яким можна сплачувати ЄСВ за себе або за когось іншого.

«Сьогодні ми шукаємо різні інструменти, щоб максимально спростити людині можливості до настання пенсійного віку отримувати пенсійні виплати гарантовано і в повному обсязі», - наголосила народна депутатка.

Вона додала, що попри проблеми, пов’язані з видатками та війною, вже зараз необхідно робити певні кроки, інакше в перспективі суттєво ускладняться можливості як пенсійного фонду, так і пенсійного забезпечення.