Депутатська група ВР з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія рішуче засуджує заяви голови проросійської партії "Відродження" в болгарському парламенті Костадіна Костадінова, спрямовані проти українських громадян

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 травня 2023, 15:36

 

Депутатська група ВР з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія рішуче засуджує і вважає провокацією заяви голови проросійської партії «Відродження» в болгарському парламенті Костадіна Костадінова, що ретранслюють російські наративи та спрямовані проти українських громадян, яким Болгарія надала тимчасовий захист.

Про це йдеться в офіційному зверненні співголів зазначеної депутатської групи ВР Тетяни Плачкової та Олександра Копиленка на адресу Голови Народних Зборів Республіки Болгарія.

Зокрема, у зверненні йдеться, що заяви Голови депутатської групи "ВІДРОДЖЕННЯ" Костадіна Костадінова різко дисонують з офіційною позицією Республіки Болгарія щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України у війні з російською федерацією. Депутатська група ВР закликала Народні Збори РБ засудити та відмежуватись від них.

Плачкова та Копиленко підкресли, що для будь-якої країни вимушені переміщення громадян, особливо зумовлені війною, - це страшна трагедія.

«Для роз'єднаних українських сімей перебування за кордоном є жахливим випробуванням і намаганням зберегти життя своїх дітей. Саме тому, від імені депутатської групи переконливо запевняємо Вас, що громадян України, в тому числі етнічних болгар, вкрай обурюють відверто зневажливі заяви політиків, які називають їх "туристами" та погрожують депортацією. Подібні цинічні висловлювання свідчать, що їх автори не розуміють біль викликаних війною втрат і небезпек та необхідність покинути свої домівки і шукати прихисток, зокрема на території Республіки Болгарія.

Запевняємо, що громадяни України, які знаходяться за її межами через дії кривавого російського агресора, вдячні кожній країні, що надала їм тимчасовий прихисток. Вони мають віру і переконані, що Республіка Болгарія не стане єдиною країною, яка відмовить їм у захисті», - зазначено зверненні.

Крім того, від імені більш ніж 200 тисяч етнічних болгар в Україні співголови депутатської групи ВР висловили щиру повагу до вибору народу Болгарії та сподівання, що очільником Комітету з політики для болгар за кордоном буде обрано парламентаря, який по-справжньому розумітиме їх потреби і почуття.

Також у зверненні йдеться, що депутатська група рішуче засуджує і вважає категорично неприйнятною заяву означеного політика стосовно питання адміністративно-територіального устрою України.

«Наголошуємо, що воно належить до виключної компетенції органів державної влади України, а спроби втручання у внутрішні справи України є категорично неприйнятними», - підкреслили українські парламентарі.

Голова партії «Відродження», член Народних Зборів Республіки Болгарія Костадін Костадінов, який має заборону на в’їзд в Україну, назвав українських громадян, що знаходяться під тимчасовим захистом у Болгарії, «туристами» та наголосив, що їх необхідно вислати з країни. Також він заявив про доцільність створення автономії для болгар у Південній Бессарабії, назвав цю територію України «старою болгарською землею, яка тимчасово перебуває під українською адміністрацією». За наявною інформацією партія «Відродження» може отримати місце голови Комісії з питань закордонних справ болгар.