Делегація Верховної Ради України домовилася про тісну співпрацю з американськими конгресменами для захисту української демократії

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
19 травня 2023, 19:35

Офіційна делегація Верховної Ради України, до якої увійшли представники парламентських фракцій та груп, зустрілася у польському Жешуві з американськими конгресменами та домовилася про подальше тісне партнерство з колегами для захисту української демократії.

До української делегації увійшли народні депутати України Давид Арахамія, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Сергій Власенко, Олександра Устінова та Володимир Арешонков. Делегацію восьми американських конгресменів очолив Голова Комісії Палати представників США «Партнерство за демократію» (HDP) та член групи підтримки України в Конгресі США Верн Б’юкенен.  

Парламентарі обговорили воєнні виклики для України та подальшу допомогу з боку США. Зокрема, народні депутати України закликали колег посилити співпрацю, аби активізувати військову підтримку та якнайшвидше притягнути росію до відповідальності за скоєні воєнні злочини. Це, за словами депутатів, дозволить відновити міжнародну справедливість та посилити позиції демократії у світі.

Головним питанням також став захист і розвиток демократії в Україні, які, на думку конгресменів, мають забезпечити державі стале й успішне майбутнє, зокрема, після перемоги у війні. Українські парламентарі поінформували про заходи, що вживаються для боротьби з корупцією, зокрема, про роботу антикорупційних органів, перебіг судової реформи, євроінтеграційні процеси. Представники Конгресу поділилися досвідом взаємодії з виборцями, в тому числі в питанні підтримки України. Сторони домовилися посилювати інституційну спроможність Верховної Ради України та контрольну функцію парламентських комітетів завдяки тісній співпраці з ініціативою «Партнерство за демократію» (HDP).

Довідково. Зустріч у Жешуві відбулася за сприяння Програми USAID «РАДА: наступне покоління», яка допомагає Верховний Раді України розвивати міжпарламентський діалог для зміцнення спроможності Українського Парламенту.